Türkiye’nin yetiştirdiği, ünü sınırlarımızı aşan kalp cerrahisinin duayen ismi Prof. Dr. Aydın Aytaç, anılarını ‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ adlı kitapta topladı

Ünü Türkiye sınırlarını aşmış öncü bir kalp cerrahı olan Prof. Dr. Aydın Aytaç’ın mesleki anılarını anlattığı biyografisi ‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ ismiyle raflarda yerini aldı. Okurların yoğun ilgisi ile karşılaşan kitapta Aydın’ın tıp dünyasında ilk kez gerçekleştirdiği ameliyatlardan yurtdışı deneyimlerine ve hastalarıyla paylaştığı yakın ilişkilere kadar pek çok değerli anı yer alıyor.

‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ isimli kitabında meslek hayatının hikayesini duygusal bir dille anlatan Prof. Dr. Aydın Aytaç, anılarının yanı sıra Türkiye’de kalp cerrahisinin kuruluş ve gelişiminin tarihini de gözler önüne seriyor. Meslektaşları için yol gösterici, hastaları için kurtarıcı olmuş hümanist bir cerrahın hayatını hoş anekdotlarla, fotoğraflarla, belgelerle anlatan kitabın sonunda gerçek bir vakaya dayanan dokunaklı bir öykü de yer alıyor.

Türkiye’de ilklere imza attı

Kalp cerrahisi alanında Türkiye’nin öncü cerrahlarından Prof. Dr. Aydın Aytaç, gerçekleştirdiği ameliyatlarla Türkiye’de pek çok ilke imza attı. ‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ ismini verdiği kitabında bu ameliyatlardan bahseden Aytaç, mesleği için yapmış olduğu özverili çalışmaları, hastaları ve hasta yakınları ile kurduğu ilişkileri okurlarla paylaştı.

Küçücük kalplere dokundu
Pediatrik ve bebek cerrahisinin de Türkiye’deki kurucusu olan Prof. Dr. Aytaç; hayatını kurtardığı bebekler için kitabında “Çocuklarda, bebeklerde ve özellikle 1 günlük bebeklerde yaptığım ameliyatların başarılı şekilde sonuçlanmasının benim için çok ama çok ayrı bir yeri olmuştur. Erişkinlere yaptığınız bir ameliyatla, onlara 10-15 yıl kazandırabilirsiniz. Ama daha birinci gününü doldurmamış, henüz 3-5 kiloluk bir bebeğin, küçücük ceviz büyüklüğündeki kalbini açıp, o incecik narin damarlarına attığınız, yarım milimetre bile hata affetmeyecek ve sadece en yakınınızdaki baş asistanın görebileceği dikişlerden sonra tamamlanan ameliyatlar ile onların yaşamına ekleyebildiğiniz 70-80 yılın verdiği mutluluğu düşünebiliyor musunuz? Kalpleri hep kalbimde yaşıyor” diyor.

Amerika’ya ihtisasa giderken annesinin yazdığı not çok şey değiştirdi
Prof. Dr. Aytaç’ın kalp cerrahisinde dünyaya mal olmuş başarılarla dolu yolculuğunun en önemli dönemeçlerinden biri Amerika’ya ihtisas için yola çıkması idi. Yola çıkacağı gün annesinin defterine yazdığı not ise, onun bir ömür boyu imza atacağı başarılarında değişmez pusulaydı: “Canım oğlum, senden istediğim: Herkese, en basite, en zavallıya kadar parçalanan bir kalp; en kudretliye karşı hakkı, adaleti savunacak cesaret ve bütün menfaatleri bu uğurda küçümseyecek bir ahlaktır.” Bu not Türk Kalp Cerrahi Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aytaç’ın uluslararası başarıları, hastaları iyileştirmek için olağanüstü girişimleri yanında Avrupa Birliği’nde, Amerika ve Türkiye’de pek çok kalp cerrahının yetişmesine giden yolun tarifi oldu…

Cesaretine hayran kalacağınız, başarılarını takdir edeceğiniz, hastaları ile kurduğu bağı ile duygusallaşacağınız ‘Kalbe Adadığım Bir Hayat’ kitabında Prof. Dr. Aydın Aytaç’ın kalplere adanmış hayatından izlere tanık olacaksınız.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Predator: Avcı Güçlendi - The Predator (2018) Kaygısız Baş (2021) Nadide Hayat (2015) Veda (2010) Arıza Aşk - Bellflower (2012) Açık Deniz 3: Kafes Dalışı - Open Water 3: Cage Dive (2017)

Leave a comment