Tarihçi’den yeni kitap:
UMUR BUGAY’ın kaleminden “OĞLUM ADAM OLACAK”

Usta senarist, oyuncu, yönetmen, dramaturg ve yazar Umur Bugay, çocukluk, gençlik, tiyatro oyunculuğu, film, televizyon senaristliği dönemlerindeki anılarını, öykülerini mizahi bir üslupla “Oğlum Adama Olacak” kitabında topladı. Bugay’ın yeni kitabı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflarda yerini aldı.

Umur Bugay, sadece usta bir senarist ve mizahçı değil aynı zamanda iyi bir yapımcıdır. Bizimkiler dizisinin ağırlıklı tiyatroculardan oluşan kadrosunda yer alan kıymetli oyuncular, televizyon kanalları adına Bugay’ın keşfidir…
Meslek hayatı boyunca farklı mecralarda, fakirlerin, ezilenlerin, işçilerin öykülerini anlattı. İşte bu yüzden hepimizle, başka filmlerde, dizilerde, oyunlarda rastlayamadığımız türden organik bir bağ kurmayı, farkına vardırmadan, benliğimize işleyen imgeler yaratmayı becerebildi. Çünkü, o aynı zamanda bir sosyologtu ve hareketli görüntü sanatlarının aslında bir tür toplum mühendisliği olduğunu herkesten iyi biliyordu.
Bugün televizyonlarda yayınlanan, milyonlarca kişi tarafından izlenen dizilere baktığımızda böyle bir duygunun yanından yöresinden bile geçemediğini üzüntüyle gözlemliyoruz.
Hiç kimse bir önceki sezonun rating rekorları kıran dizilerini hatırlayamazken Umur Bugay’ın imzasını taşıyan birçok televizyon projesi halen hafızalardaki tazeliğini koruyor.
Televizyon sektöründeki ürünlerin kalitesinin sıklıkla sorgulandığı şu günlerde, Umur Bugay gibi ustalara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğu çok açık.

“Ne varsa yine işçilerde, emekçilerde var. Biz hocalarımızdan, ustalarımızdan böyle öğrendik”

Kendi yaşamının yanı sıra o dönemin fotoğrafını da çekiyor Umur Bugay. Anıları ve öykülerinde beyaz perdeden, ekranlardan tanıdığımız birçok isme rastlıyoruz.
Sahnede ve dostlarıyla fotoğrafların yanı sıra oyun ve film afişleri, gazete haberleri, Pir Sultan Abdal oyunu, Devr-i Süleyman oyunu da yer alıyor kitapta…

Kitabının önsözünde ise şunları belirtiyor Umur Bugay:
“Doğumumdan bu günlere tam 76 yıl geçmiş. 10 yaşımda kunduracı yanında çıraklıkla başlamışım çalışma hayatına. Sonra kese kâğıdı imalatı, nargile için özel kömür (mangır) imalatı, vakıflarda puantörlük, muhasebe yardımcılığı…
76 yaşımı sürdürdüğüm şu günlerde de çalışmaktayım. Çalışmayan, boşta gezen,  mesleksizlerden dünyaya hayır gelmez. Çalışmak isteyip de iş bulamayanlara sözüm yok…
Ne varsa yine işçilerde, emekçilerde var. Biz hocalarımızdan, ustalarımızdan böyle öğrendik.
Evet, kapitalistler de çalışıyor, hak yememek lazım ama kendilerine çalışıyorlar.
Neyse, etnik ve mezhepsel çatışmaların giderek şiddetlendiği ülkemizde şimdi bir de toplumsal dengesizliklere parmak basarak daha fazla karamsarlık yaratmayalım…
76 yılda başımdan geçen, öykü tadında birçok anıyı, sanatçı arkadaşlarımın ‘Yaz bunları. Bir kitap yap, derle. Bak kaç arkadaşımız aramızdan ayrıldı… Günler geçiyor…’ baskılı uyarılarıyla yazmaya karar verdim. Sıkılmadan okur, severseniz ben de mutlu olur, sevinirim. Geçmişin yaşadığımız günlere, geleceğe de ışık tutacağına inananlardanım…”

Umur Bugay, Oğlum Adam Olacak, Tarihçi Kitabevi, Ocak 2017, 288 sayfa.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Tutmayın Beni (2016) Ma Ma (2015) Mission: Impossible – Yansımalar - Mission: Impossible – Fallout (2018) Snoopy ve Charlie Brown Peanuts Filmi - The Peanuts Movie (2015) Hitler’e Suikast - Elser – 13 Minutes (2016) İnşallah - Inch'Allah (2013)

Leave a comment