Mevlâna`nın öğretilerini ve düşüncelerini bütün dünyaya anlatmak amacıyla kurulan Uluslararası Mevlana Vakfı Türk Müziği Topluluğu, 22 Ocak’ta, Mevlevi bestekârların eserlerinden oluşan bir repertuarla, Cemal Reşit Rey’de sahne alacak.

CRR Konser Salonu, “Uluslararası Mevlâna Vakfı Türk Müziği Topluluğu”,

22 Ocak 2010, Cuma 20.00

Geleneksel Türk Müziği’nin en önemli bestekârlarından Itri, İsmail Dede, Zekâi Dede, Abdülbâki Nasır Dede, Rauf Yekta Bey, Ahmed Avni Konuk ve daha birçokları Mevlevi’dir. Bu bestekârların bazıları Mevlevihanelerde doğdu ve hayatının sonuna kadar Mevlevihanelerde yaşadı; bazıları ise ilerleyen yaşlarında Mevleviliğe girdi.

Bu Mevlevi müzisyenler Ney, Tanbur, Kudüm gibi sazların icralarının yanı sıra icat ettikleri nota sistemleri, yazdıkları naat, ayin defterleri ve besteledikleri eserlerle Türk müziği tarihi içinde önemli rol oynadılar. Mevlevi bestekârlar, III. Selim’den itibaren sarayda başlayan yeni müzik düşüncesine karşı, geleneğe bağlı kalarak geçmişle bugün arasında görünmez bir köprü vazifesi de üslenmişlerdi.

Uluslararası Mevlâna Vakfı Türk Müziği Topluluğu, 22 Ocak’ta, CRR’de verecekleri konserde,  Türk müziğine adını altın harflerle yazdıran Mevlevi bestekârların eserlerinden oluşan bir repertuarla İstanbullularla buluşacak.

Çiğdem Yarkın, Gül Yazıcı, Pınar Yıldırım, Aytaç Ergen, Necmeddin Yıldırım ve Serhat Sarpel’in solist olarak sahne alacağı konserde; Hakan Talu (Tanbur), Enver Mete Aslan (Ud), Sercan Halili (Klasik Kemençe), Hüseyin Özkılıç (Ney), (Viyolonsel) Özgür Özgüler, Serkan Halili (Kanun), Eren Ergen (Ritim) enstrümanlarıyla sahne alacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Can Dostum - Intouchables - Untouchable (2012) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Çatlak Film - Movie 43 (2013) Kars Öyküleri (2011)  X-Men Başlangıç: Wolverine - X-Men Origins: Wolverine (2009) Çok Uzak Fazla Yakın (2016)

Leave a comment