Oyunun Konusu:
“Yolu Sevgiden geçen, meraklı bir Uğur Böceğinin hikâyesi…”
şimdi size göklerin hâkimi hangi canlıdır diye sorsam; heybetli pençeleriyle “Kartal” der kiminiz ya da keskin ve hata tanımayan gözleriyle şahin’den bahsedecek olursunuz. Çoğu insan hâkimiyeti güçle eşleştirir. Güç ise korkuyla özdeştir. Binlerce yıllık insanlık tarihinde sadece bir tek canlı vardır ki insanı kendine boyun eğdirmenin
yolunu SEVGİ’de bulmuştur! şüphesiz bu mini minnacık benekli kanatlarıyla, bir tırnağın beşte biri oranındaki Boyutuyla Uğur Böceğinden başkası değildir. işte hikâyemizin Kahramanı “Pani” de en sevdiği şey uçmak olan küçük bir Uğur Böceğidir. Ne var ki yaşadığı ülkede yağmur hiç dinmemektedir. Yağmur Pani için tehlikedir. Bir tek yağmur damlası bile ona zarar vermeye yetebilir. Bu sebepledir ki Pani, istediği zaman, göklerde özgürce uçamaz. Bir gün Pani, yağmurun hiç yağmadığı muhteşem bir ülke olduğunu duyar. işte tüm maceramız Pani’nin muhteşem ülkeyi bulmak üzere evden ayrılmasıyla başlar.
Yolda Şans eseri çekirge Zu ile tanışır. Zu gezgin ve bilgin bir çekirgedir. Pani’ye yolculuğunda eşlik etme kararı alır ve zamanla aralarında güzel bir dostluk başlar. Yolda birbirinden ilginç canlılarla tanışıp, hayat hakkında birbirinden faydalı bilgiler öğrenirlerken; onları başladıkları bu serüvende birbirinden tuhaf ve eğlenceli maceralar beklemektedir…
Acaba Pani adını yalnızca adını duyduğu Muhteşem Ülke’yi bulabilecek midir?
Acaba Muhteşem Ülke’de göklerde özgürce ve sınırsız uçmanın tadına varabilecek midir?
Gelin, cevabı müzikli danslı oyunumuzda, hep birlikte eğlenerek öğrenelim küçük dostlarım.
Oyunun Amacı:
ÇağdaG Türk Tiyatrosunda yerli yazarlarımızın yazdığı, nitelikli ve evrensel yerli tiyatro metinlerinin eksikliği hissedilmektedir. Uygur Çocuk Tiyatrosu olarak, bu
alandaki eksikliği gidermek adına, yeni nesil, yerli bir oyun yazarımızın oyununu seçerek, bu alanda yılların verdiği deneyimimizle, kendini ispatlamış yönetmen ve oyuncu kadromuzla, Çocuk Tiyatro seyircimize eğitici ve öğretici bir oyun sergileyerek; Çağdaş Türk Çocuk Tiyatrosunun temellerini atmaya katkı sağlama isteğindeyiz.
Oyunun Sosyo-Kültürel Gelişime Katkısı:
Birçok küçük temanın yanı sıra, temelde: Bireyin, yaşadığı ülkeyi terk etmek yerine, güzelleştirebileceğini, Anadolu’nun beşiği Türkiye coğrafyasında her ırktan ve mezhepten farklı vatandaşların uyum içinde yaşayabileceği örtük mesajını, çok kültürlülüğün önemini vurgulayarak, evrensel bir üslupla, çocukların anlayabileceği şekilde anlatmak. Çocuklara, ahlâkî değerleri ve erdemli olmayı benimsetmek.
Oyunun Kültür, Sanat ve Turizm Değerlerini Yaşatıcı, Yayıcı, Tanıtıcı, Destekleyici
Olma Niteliği Yeterliliği ve Önemi:
Çağdaş Türk Tiyatrosunda yerli yazarlarımızın yazdığı, nitelikli ve evrensel yerli tiyatro metinlerinin eksikliği hissedilmektedir. Uygur Çocuk Tiyatrosu olarak, bu
alandaki eksikliği gidermek adına, yeni nesil, yerli bir oyun yazarımızın oyununu seçerek, bu alanda yılların verdiği deneyimimizle, kendini ispatlamış yönetmen ve oyuncu kadromuzla, Çocuk Tiyatro seyircimize eğitici ve öğretici bir oyun sergileyerek; ÇağdaG Türk Çocuk Tiyatrosunun temellerini atmaya katkı sağlama isteğindeyiz.
Künye
Yapım Yılı:2012–2013tiyatrosezonu
Perde: 1veya2perde
Süre: 60dakika
YaGGrubu: +3yaş
YAZAN: Baran GÜLER
YÖNETEN: Birol ENGELER
GEN. SAN. YÖN.: Suha UYGUR
YAPIMCI: Filiz SENGER
MÜZGK: Serkan BAYSAL & Eser TAgKIRAN & Engin GÖKKAYA
KOREOGRAF: Ayşe Nilay ÇAĞLAYAN
KOREOGRAFİ ASİSTANI: Müge ÖZZEYBEK YILMAZ
DEKOR-KOSTÜM: Aslıhan PEKÜN
KREATGF DİREKTÖR: Hande Dilek AKÇAM
SES –IşIK: Gözde ÇETİN
OYUNCULAR: Bülent YAŞIK, Müge GÜLGÜN, Önder YALÇIN, Özlem BASUMLU, Sevgi GEL, Tuncay VİCNELİOĞLU, Yonca AKCANLI