Üçüncü Tekil Şahıs
Beyoğlu’nun hem albenili hem boz bulanık arka sokakları, ışıksız manzaraları, “rengâhenk” geceleri… Ve sonradan dahil olduğu bu kalabalık hayatta aşkı acı bir şekilde tadan Erhan’ın serüveni… Belki de asıl anlatılan sersemletici bir aşk öyküsü aracılığıyla “üçüncü tekil” olmanın kendi içine hapis yalnızlığı…
Mehmet Bilal Dede’nin ilk romanı yıllar sonra tekrar okurla buluşuyor.
Üçüncü Tekil Şahıs çağdaş edebiyatımıza tutkulu bir armağan.
“Üçüncü şahıs olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyordu Erhan. Nerede duracağını, nerede susacağını, nerede müdahale edeceğini ve müdahalelerinin dozunu. Kendisi için asla kuramadığı iletişim ağlarını, entrika ve oyunları, pembe yalanları… Buna karşılık bir ilişkideki iki taraftan biri olmayı hiçbir zaman bilmedi. Çünkü kimsenin sevgilisi, gözbebeği ve canının içi olmamıştı. Hep üçüncü şahıstı, ‘o’ydu, öteki, diğeri, bir sonraki, yedek…”
Adresinde Bulunamadı
Üç yıl, yedi ay, iki gün sonra göndericisine geri dönen bir mektup…
İmkânsız bir aşka sımsıkı sarılarak sahibini soluk soluğa, ülke ülke,
şehir şehir arayan bir sürgünün kederli serüveni… Çağdaş insanın yabancılığı, yalnızlığı ve korkuları üstüne yazılmış kendine özgü, görkemli bir göç hikâyesi…
Mehmet Bilal Dede’nin Adresinde Bulunamadı adlı ikinci romanı, cesur izleği, yalın dili ve çarpıcı kurgusuyla bir kez daha okurun karşısında.
“İnsanın bir yerden bir yere sürüklenmesi, bozulması, parçalanması ne kolaydı. Kendini açık denizde çırılçıplak, gözlüksüz, paletsiz hissetti bir an. Sonra hâlâ toprağa bastığını, adım atabildiğini fark etti. Varsın elinde harita, pusula olmasındı, elinden tutacak kimse olmadan yürüyor, ilerliyordu. Bu yeterdi yeni bir başlangıç için…