Dünyaca ünlü darbuka üstadı 3, kurduğu Galata Ritimhanesi’nin ikinci yılını, dünyaca ünlü müzisyenler ve Ritimhane öğrencileriyle vereceği bir konserle; 13 Kasım Cuma akşamı garajistanbul sahnesinde kutluyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen konserde, üç kıtadan müzisyen; dans ve performans sanatçıları, seyirciye ritimsel anlamda bir yolculuk yaşatacak.
Galata Ritimhanesi ikinci yılı konserinde Mısırlı Ahmet’in solo olarak ve müzisyenlerle gerçekleştireceği doğaçlama performanslar seyircinin alkışlarını da müziğin bir parçası hale getireceğe benziyor. Mısırlı Ahmet,17 yaşında çalmaya başladığı darbukayla Türkiye’de yaptığı kariyerin ardından, müzikteki arayışını dünyanın çeşitli ülkelerinde sürdürerek darbukada kendi tekniğini geliştirdi. Sanatçı, başka çimenlerin yeşilini, uzak memleketlerin rüzgarını da ritimleriyle garajistanbul sahnesine taşıyor. Üstat, o gece hem müzisyen arkadaşlarıyla meşk edecek, hem öğrencileriyle sahne alarak iki yıl önce onlarla çıktığı müzikal yolculukta kat ettikleri yolu izleyiciyle paylaşacak.
Yunanistan’dan, dünyaca ünlü davulcu Kostas Anastasiadis ve klarnet virtüözü Manos Achalinotopulous; Mısır’dan darbuka ustası Sait El Artist, kavala üstadı İbrahim Kavala, piyanist Hossama Ezz, İspanya’dan perküsyonist Aleix tobias, Bass gitarist Guillem Agular Nolis ve Fransa’dan elektronik müzik ustası Fred Norge’nin Mısırlı Ahmet’le birlikte sahne alacağı gecede; üstadın, “The Search” konseptinden örnekler de sunulacak. Konserde, kendine özgü darbuka tekniğiyle Levent Yıldırım, bağlamasıyla Zeki Çağlar Namlı, keman ustası Fahri Karaduman ve dünyaca ünlü ney üstadı Ercan Irmak ve perdesiz gitarın yaratıcısı büyük üstat Erkan Oğur, Mısırlı Ahmet’le aynı sahneyi paylaşacak.
Gecede ayrıca İstanbul Dans Buluşma bünyesinde bulunan Capoera dans grubu;avangard dansta ise Janet Cristine Shook, Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu ritimsel gölge oyunu ve kukla gösterisi sunacak. Mısırlı Ahmet- Galata Ritimhanesi’nin iki yıllık sürecinin de projeksiyon gösterisiyle anlatılacağı gecenin sonunda; Mısırlı Ahmet imzaladığı bir darbukayı, çekilişle belirlenecek bir seyirciye hediye edecek.
Mısırlı Ahmet- Galata Ritimhanesi konseri, alkış ve danslarıyla ritmin bir parçası olmak isteyenler için unutulmaz anlara geçit olacak.
Tarih: 13 Kasım Cuma, 21.00
Mekan: garajistanbul
Biletler, garajistanbul ve Galata Ritimhanesinden temin edilebilir.
www. misirliahmet.com
Galata Ritimhanesi Adres: Galata Kuledibi Serdar-ı Ekrem Cad.No:16/A Beyoğlu/ İstanbul
garajistanbul Adres : Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. Kaymakam Reşat Bey Sk. No:11a 34433 Galatasaray-Beyoğlu / İstanbul
Özgeçmiş
Mısırlı Ahmet 1963 yılında Ankara’da doğdu. 17 yaşındayken darbuka çalmaya başladı, daha önce ailesinde müzisyen olmadığından, darbukayı çalmayı kendi kendine öğrendi. 1987 yılına kadar Ankara’da müzik yaşantısını devam ettirdi. Bir süre sonra Fransa’ya giderek bireysel çalışmalar yaptı.
Bu çalışmalarda, şimdi kullandığı tekniği keşfetti ve geliştirdi. Daha sonra gittiği Mısır’da dönemin en önemli sanatçıları ile çalıştı ve ilk albümünü (Oriental and Percussion) Mısır’da kaydetti. Daha sonra geldiği İstanbul’da bulduğu yeni teknik, ritim anlayışı, soloları ve felsefesi ile kısa zamanda ünlendi ve birçok sanatçıya albümlerinde eşlik etti. Yıllar sonra Mısır’a dönerek, Sina Çölü’nde “Deholla” (darbukanın büyük boyutlusu) üzerine çalışmalar yaptı ve ilk defa Dehollo çalma tekniğini yarattı. Sina’dan sonra gittiği İspanya’da flemenko üzerine çalıştı ve ardından bir sene arayla iki albüm çıkardı. “Mel de Cabra” ve “The Search” adını taşıyan bu albümlerinde İspanyol, İsrailli ve Türk müzisyenlerle çalıştı. Mısırlı Ahmet dünyanın birçok ülkesinde ve hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde konserler verdi. 2003 yılında sponsorluğunu Avrupa Birliği’nin yaptığı Euro Med Medimusses projesi kapsamında, Tunus’ta yapılan ve Akdeniz ülkeleri perküsyonistlerinin katıldığı festivalde Türkiye’yi temsil ederek büyük bir ilgi gördü. Ardından, Akdenizli Büyük Müzik Üstadları onuruna yapılan albüm serisinde, percussion dalında sadece Mısırlı Ahmet’e onursal albüm yapıldı ve bu albümden (Natural Moments) sonra kendisine “üstad” makamı verildi. Eduplus tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Liderlik Zirvesi Ödülü, 2006 yılında sanat dalında Mısırlı Ahmet’e verildi.