Ankara Sinema Derneği Başkanı Dr. Ahmet Boyacıoğlu, THY Uçaklarında gösterilen filmler arasında Türk Filmi olmamasından ötürü üzüldüğünü ifade ederek konuyla alakalı olarak THY Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Doc.Dr.Temel Kotil’e konuyla ilgili olarak bir mektup gönderdi. Boyacıoğlu’nun THY Genel Müdürü Kotil’e gönderdiği mektup..

Sayın Doç. Dr. Temel Kotil
THY Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi

Sayın Kotil,

İki hafta önce yaptığım İstanbul – New York yolculuğu sırasında uçakta sunulan sinema filmleri ve diziler arasında bir tane bile Türk yapımının olmadığını fark ettim. Gişe Filmleri ve Klasik Filmler olarak ikiye ayırdığınız sinema programı çoğunlukla Amerikan filmlerinden oluşuyor, ancak arada Japonya, Çin ve Hindistan’dan da filmler gözüme çarptı. Programın özenle seçildiği belli. Öyle ki, çok yeni ve tanınmış filmlerin yanı sıra Casablanca gibi klasikleri de, Portekizce, Japonca gibi alt yazı seçenekleriyle izlemek mümkün.

Sayın Kotil,
İşlerinizin yoğunluğu nedeniyle belki haberiniz olmamıştır ama son yıllarda Türkiye’de sayıları yılda 40 milyon civarında olan sinema izleyicilerinin yarısından fazlası Türk filmlerini izliyor. Amerikan sinema endüstrisinin tüm dünyada kurduğu güçlü dağıtım ve tanıtım ağından etkilenmeyen nadir ülkelerden biriyiz. Ulusal filmlerin izlenme oranında Avrupa’da birinciyiz, dünyada da ilk beşe giriyoruz. Televizyon dizilerimizin yurt dışında büyük beğeni toplaması da son zamanlarda gazetelerde sık sık haber oluyor. Durum böyleyken THY film programında bir tane bile Türk filminin ve dizisinin yer almaması inanılır gibi değil.

İçeriğini çok beğendiğim derginiz Skylife’ın nisan sayısındaki yazınızda Türk Hava Yolları’nın ulusal ve uluslararası pazarda gerçekleştirdiği büyümeden kıvançla söz ediyorsunuz ve ‘Sanattan spora, kültürden gençlik aktivitelerine dek birçok alanda Türk Hava Yolları’nın imzasını görmeniz mümkün’ diyorsunuz. Ben de başarılarınızdan övünç duyuyorum ve Türk Hava Yolları’nı sadece bir hava yolu şirketi olarak değil, ülkemizi tüm dünyada çok iyi bir şekilde temsil eden bir marka olarak görüyorum.

Ve bu nedenle THY’nin hem tanıtım amaçlı olarak, hem de Türk yolcularının yarısından fazlasının Türk filmleri izlediği gerçeğinden yola çıkarak, uçaklarında Türk filmlerini göstermesini diliyorum.

Saygılarımla,

Dr. Ahmet Boyacıoğlu
Ankara Sinema Derneği Başkanı

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Muhteşem Yaratıklar - Beautiful Creatures (2013) Dedemin Fişi (2016) Sevgisiz - Loveless (2018) Büyük Oyun - A Step Into The Darkness (2010) Cehennem - Inferno (2016) Suç Unsuru - The Element of Crime (2019)

Leave a comment