Orhan Asena’nın oyunu “Alemdar”, yeni sezonda İBB Şehir Tiyatroları’nda…

Türk Tiyatrosunun önemli yazarlarından Orhan Asena’nın “Tohum ve Toprak” adıyla da bilinen oyunu Alemdar, sezon boyunca Engin Alkan’ın rejisiyle İBB Şehir Tiyatroları sahnelerinde olacak.

Saraya kadar uzanan bir ayaklanmayı bastırmak için, ordusunu toplayıp sınır boylarından başkente gelen ve Osmanlı tahtının varisi olan şehzadenin başını kurtaran bir paşa, tebasına hükmetmek isteyen ama canını ve tahtını bir kuluna borçlu olan bir padişah, herkesin korktuğu birini öldürmek için yatağına kadar sokulan bir genç cariye, tahtından olmuş bir valide sultan, dilediklerini tahta çıkartan, dilediklerini tahtından eden yeniçeriler ve bir sarayın koridorlarında, dehlizlerinde, iktidar olmazsa, iktidardan yana olmazsa canından olacak kalabalıklar…

Alışılagelenin aksine bir Osmanlı oyununu modern bir sahnelemeyle seyirciyle buluşturacak olan “Alemdar”da, tarih ve kurguyu iç içe geçiren bir hikâye: III. Selim’in ölümü ve II. Mahmud’un tahta geçiş dönemine denk gelen tarihsel süreç, bir haremağasının ağzından anlatılıyor.

II. Mahmud’u isyancıların elinden kurtarıp, tahta geçmesini sağladıktan sonra, ondan sadrazamlığı alan ve onu devlete karşı ayaklananlarla bir ittifak sözleşmesi imzalamak zorunda bırakan Alemdar Mustafa Paşa ile Osmanlı tarihinin en ilerici padişahlarından biri olarak tarihe geçen II. Mahmud’un ilişkisi merkezinde ilerleyen oyunun sahnelemesinde, dünün tarihiyle bugünü birleştiren siyasi bir dönemeç de sahneye taşınıyor.

Dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, dekor tasarımını Gamze Kuş’un, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, ışık tasarımını ise Mahmut Özdemir’in yaptığı “Alemdar”da; Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Erhan Abir, Hakan Arlı, Yeliz Gerçek, Oya Palay, Berna Adıgüzel, Çiğdem Gürel, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Aslı Altaylar, Esra Karabaş, Tolga Coşkun, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Oyun 20-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyircilerle buluşuyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayatımın En Kötü Gecesi - Walk of Shame (2014) Azap (2015) Şeytan Uykuda - Don't Come Back Alive (2023) Şöhret Tepesi - The Canyons (2014) Troll Avı - Trolljegeren - Troll Hunter (2011) Mazlum Kuzey & Kuddusi 2: La Kasada Para Var (2019)

Leave a comment