İran müziğinin en önemli ve en güzel icracılarından Shams Ensemble, 4 Nisan’da, Cemal Reşit Rey’de! İran’da ilk kadın solisti sahneye çıkarmayı başaran topluluk, CRR’deki konserde ağırlıklı olarak tanburlardan oluşan enstrümanlarla Mevlana şiirlerini yorumlayacak.

CRR Konser Salonu, Shams Ensemble & Pournazeriler, 04 Nisan 2010 Pazar, 20.00
Usta Kaykhosro Pournazeri (Şef), Sohrab Pournazeri (Vokal), Tahmoures Pournazeri (Beste), Kaykhosro Pournazeri (Tanbur), Tahmoures Pournazeri (Tar & Tanbur), Sohrab Pournazeri (Kemençe – Tanbur), Najmeh Tajadod (Vokal), Neda Khaki (Tanbur), Robin Vassy (Water Drum), Shahab Paranj (Tombak & Kuzeh), Hussei Zahawy (Def & Bendir)

Kendine özgü tarzları sayesinde tanburu geniş kitlelere sevdiren Shams Ensemble, geleneksel pers ve kürt müziği icra ediyor. İran Devrimi sonrasında ilk kadın solisti sahneye çıkarmayı ve dinleyicilere kabul ettirmeyi başaran Shams Ensemble’ın albümleri günümüzde İran’ın en beğenilen ve en çok satan albümlerinden.

Tanbur Orkestrası
Shams Ensemble 1980 yılında kuran Kaykhosro Pournazeri, Geleneksel Kürt Tanburu’na özgü müzik besteleyen ilk müzisyendi. Pournazeri, genellikle solo olarak icra edilen tanburdan bir orkestra meydana getirerek Mevlana’nın şiirleri eşliğinde sahneye taşıdı. Modern İran Müziği’ndeki bu yeni tarz tanburun geniş kitlelerce tanınmasını sağladı.

Kendine özgü tarzları ile pek çok ödül kazanan Shams Ensemble’ın albümleri İran’da en çok satılan ve en beğenilen albümler arasında.

Kadın seslerin özgürlüğü

İran Devrimi’nden sonra kadınların erkekler önünde şarkı söylemesinin yasaklanması sebebiyle büyük zorluklar yaşayan Shams Ensemble, İran’da müziğin özgürlüğü ve kadın seslerinin özgürlüğü için çalıştı. Topluluk sonunda ilk kadın solisti sahneye çıkarmayı ve dinleyicilere kabul ettirmeyi başardı.

Pournazeriler ve Shams Ensemble
Kaykhosro’nun oğulları olan Tahmoures ve Sohrab’ın, Shams topluluğuna katılmasından sonra grup yeni bir canlılık kazandı. Pournazeri ailesinin Kürt, Sufi ve Klasik İran Müziği’ndeki ustalığı ve çeşitli enstrümanlardaki yetenekleri, onları İran’da en sevilen performans gruplarından biri haline getirdi. Pournazeriler ve Shams Ensemble’nin çalışmaları, Mevlana şiirinin ve çeşitli vurmalı enstrümanların kullanıldığı kendine özgü kimliğe sahiptir.

Topluluk, şimdilerde mistik tanbur müziği üzerinde odaklanmış projeler üzerinde çalışıyor.

Shams Ensemble & Pournazeriler tarafından 4 Nisan’da CRR’de gerçekleşecek “Tanbur Efsanesi” başlıklı konserde Mevlana’nın şiirleri yorumlanırken doğaçlamalara da yer verilecek.

19.00 ve 15.00 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gitmek: Benim Marlon ve Brandom (2008) Sessiz Kâbus - Sound Of Silence (2023) Mulholland Çıkmazı - Mulholland Drive (2020) Point Break (2015) Bire Bir - Il Dae Il – One On One (2014) Çılgın Kamp (2015)

Leave a comment