Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ilki, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle 23-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Festival boyunca, adaletin sinema ve diğer sanatlarla ilişkisi sergilenecek ve panel, tartışma ve atölyeler aracılığıyla irdelenecek. Farklı ülkelerin adalet sistemlerinin ve toplumsal yapılarının, suça ve karşılığında belirlenen cezalara bakışlarının, Türkiye’dekiyle karşılaştırılmasına olanak sağlayacak festivale yaklaşık kırk ülkeden, yüze yakın film katılacak.

İstanbul yepyeni uluslararası tematik bir film festivaline kavuşuyor

İstanbul’un kültürel ve akademik açıdan kapsamlı ve yepyeni bir etkinlikle gündeme gelmesini sağlayacak festivale, suç ve ceza kavramına değişik bakış açıları getiren filmlere imza atmış sinemacıların, uluslararası alanda isim yapmış akademisyenlerin, üniversite öğrencilerinin ve tüm sinemaseverlerin büyük ilgi göstermesi ve adalet-toplum ve adalet-birey ilişkisine dair sosyal ve sanatsal bir farkındalık yaratması beklenmekte.

Toplumsal değişim ve adalet süreçlerinin ilişkisini çarpıcı bir şekilde işleyen filmlerin izleyiciyle buluşturulacağı festivalde ayrıca, atölye, panel, sergi ve üniversite öğrencileri arası bir kısa film yarışmasına da yer verilecek.

Bu yılki ana teması “Darbeler” olarak belirlenen Festivalin film programının bazı bölümleri şöyle: Seri katiller, soygun olayları, mafya hikâyelerini konu edinen “Suç Hikayeleri”, işkence, savaş suçları, ölüm cezası ve ayırımcılık ve darbe dönemleri hak ihlallerini konu edinen “Askıda Hukuk ve İnsan Hakları”,  cezaevleri ve mahkumları konu edinen “İçeri’nin Öyküsü”,  kendi sistemlerini oluşturan topluluklarda gerçekleşen evlilik, namus, aile içi şiddet gibi konuları işleyen “Toplumun Adaleti”, kolluk kuvvetlerinin ve yargı mensuplarının sistem ve toplumla ilişkilerini inceleyen ve adaletin yetersiz kaldığı durumlara örnek teşkil eden filmlerin sunulduğu “Terazi Dengesini Kaybederse”.

Festival filmlerinin gösterimleri ve etkinlikler, İstanbul Hukuk Fakültesi ile Başakşehir Belediyesine ait salonların yanı sıra, Beyoğlu’nun seçkin sinema salonlarında gerçekleştirilecek.

Web adresi: www.icapff.com/

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mucize Aynalar (2024) Resmi Sırlar - Offical Secrets (2020) Recep İvedik 3 (2010) Aşkın İzleri - To The Wonder (2013) Karanlık Zihinler - The Darkest Minds (2018) Muhteşem Kedi Maurice - The Amazing Maurice (2023)

Leave a comment