SİHİRLİ OYUNCAKLAR 3D
Vizyon tarihi: 30 Aralık 2011

ÖZET

Beğeni toplayan Rus yönetmen Andrei Konchalovsky’nin hayal dünyasının eseri, Sihirli Oyuncaklar 3D’nin etkileyici öyküsü yakında beyazperdede boy gösterecek. Sihirli Oyuncaklar 3D, sevgili Amcası Albert’ın (Nathan Lane) gelmesinin ve büyülü bir fındıkkıran hediye etmesinin ardından Yılbaşı tatili heyecan ve macerayla dolan, dokuz yaşındaki Mary’nin (Elle Fanning) öyküsünü anlatıyor.

Mary’nin yeni arkadaşı Fındıkkıran (Charlie Rowe), kısaca “FK”, canlanır ve Mary’yi perilerle, bonbon şekeri ve canlanan oyuncaklarla dolu, büyülü dünyasına doğru muhteşem bir yolculuğa çıkarır. Mary çok geçmeden bu muhteşem krallığın, kötü Fare Kral’ın (John Turturro) ve dalavereci annesinin (Frances de la Tour) tehdidi altında bulunduğunu anlar. ‘FK’ esir alınınca, Mary ve yeni edindiği oyuncak arkadaşları ‘FK’ ve krallığını kurtarmak için Fare Kral’ın sırrını gün ışığına çıkarmak zorunda kalacaktır.

Ünlü Rus besteci Çaykovski’ye akıllara kazınan balenin müziğini besteleme konusunda ilham veren öyküye dayanan film, Oscar ödüllü söz yazarı ve opera yazarı Sör Tim Rice (Aslan Kral, Evita, Jesus Christ Superstar) tarafından kaleme alınan, heyecan dolu sekiz yeni şarkı içermektedir.

Sihirli Oyuncaklar 3D, Macaristan, Pomaz’daki Stern Film Stüdyoları’nda (Budapeşte’nin hemen dışında) ve yakınlarındaki bir dış çekim stüdyosunda 15 haftada çekildi. Dış çekim stüdyosunda, dönemi yansıtan dış cepheler ve sözde arnavutkaldırımı sokaklar oluşturularak ‘hayali’ bir eski Viyana kuruldu.

FİLM HAKKINDA

“Fındıkkıran, iyi ile kötü arasındaki savaşı anlatan, klasik bir masal, çocuk kültüründe efsanevi öyküler sınıfında kendine yer bulan bir anlatı.” diyor yönetmen Andrei Konchalovsky. “Bu masalın temel unsurlarını, özgün halinin ötesinde, heyecan verici öğeler sunan, yeni bir öykü anlatmak için kullandık. Ama yine de aynı konulara değiniyor: Aile ilişkileri, belirli bir yaşta hissedilen yalnızlık ve aşk hayalleri, cesaret ve kabul görme.”

Fındıkkıran E. T. A. Hoffman tarafından 1816 yılında yazıldı. Yetmiş beş yıl sonra da ünlü Rus koreograf Maurius Petipa Alexander Dumas’dan (Monte Cristo Kontu) öykü uyarlamasını, Peter Çaykovski’den de özgün bir müzik yazmasını istedi. “Fındıkkıran ve Fareler Kralı” 1892 yılında St. Petersburg’da ilk defa sahnelendi ve büyük beğeni topladı, belki de dünyanın en ünlü balesi haline geldi.

Çok sevilen Fındıkkıran masalı üzerinden bir aksiyon filmi yapma hayalleri ve fikirleri, yönetmen Andrei Konchalovsky’nin aklında 40 yıldan beri dönüyordu. “Bilgisayar ürünü görüntüler ve görsel efektler günümüzde o kadar ilerledi ki, önünüzdeki tek engel hayal gücünüz.” diyor yönetmen. Üç boyut teknolojisindeki hızlı gelişmelerle, 3 boyutlu sinema salonlarının sayısının hızla artmasıyla birlikte ve sinemaseverlerin şaşırtıcı üç boyutlu filmlere yönelik kabarık iştahları karşısında, Konchalovsky Sihirli Oyuncaklar 3D’de seyirciler için görsel bir şölen ve başyapıt ortaya koydu.

“Bu filmi yapmak için 20 yıldan uzun bir süredir uğraşıyorum,” diyor yönetmen, “ama filmi yapmak için son teknoloji bilgisayar ürünü görüntülere ihtiyaç vardı. Şimdi üç boyut tekniğinin büyüsünü de filme katabildiğim için, hayalimi gerçekleştirdiğimi hissediyorum. Bu film, beni her zaman büyüleyen ve bana hep zevk vermiş bir öyküye yönelik kusursuz yorumum.”

Filmi üç boyutlu hale getirme işlemi, San Diego’da buluna, multimedya uzmanları ve üç boyut konusunda öncü bir firma olan PassmoreLab tarafından gerçekleştirildi. PassmoreLab en büyük üç boyutlu içerik tedarikçilerinden biri olarak görülmektedir. PassmoreLab’ın kurucusu ve genel müdürü Greg Passmore’un gözetimi ve denetimi altında, laboratuar patentli, son teknolojileri kullanarak seyircilere üstün kaliteli üç boyut deneyimi yaşatmak için teknik üç boyut danışmanlarıyla birlikte çalıştı.

“Bu film üç boyutlu çalışmak için inanılmaz derecede uygun: Muhteşem bir sinema deneyimi sunuyor. Filmi öylece izlemiyorsunuz, içine giriyorsunuz. Seyircinin bu deneyimden faydalanmasını istiyorsunuz ve Sihirli Oyuncaklar’ın üç boyutlu olarak sunulması bu klasik öykünün yeni bir nesille buluşmasını sağlayacaktır.” diyor Passmore.

“Bence daha önce yapılan hiçbir şeye benzemiyor. Görsel açıdan, bugüne kadar izlediğim en şaşırtıcı filmlerden biri. Filmin her bir karesi tam bir göz ziyafeti. Yapım ekibinde yer alan herkes muhteşem bir iş çıkardı ve umarım, inanıyorum ki, çok özel bir eser ortaya koyduk.” diye ekliyor yapımcı Paul Lowin.

“Gerçeklik ve fantezi özelliklerini bir arada barındıran bir dünya yaratmak üzere yola çıktık: Bir çocuğun hayal dünyasında bir şeyin nasıl görünebileceğini düşündük.” yorumunda bulunuyor Konchalovksy. Sihirli Oyuncaklar 3D seyircileri 1920’lerdeki hayali bir Viyana’dan Fındıkkıran’ın dünyasına götürüyor. Fare Kral’ın kötülük dolu dünyası, etkileyici kuleler içeren Viktorya dönemi mühendisliğini, uçan makineleri ve yardakçı fare ordularını barındırıyor. Ve bunların hepsi bir çocuğun gözünden göründüğü haliyle aktarılıyor.

Bu çocuk elbette Mary. Seyircilerin Mary’yle kuracakları bağın öneminin farkında olan yapım ekibi, doğru genç oyuncuyu bulmak için ince eleyip sık dokudular ve bu süreç Elle Fanning’i “kusursuz seçim” yaptı diyor başyapımcı Moritz Borman. “Elle için ne söylesem yetersiz kalır. Tam bir fenomen. Bu kadar dar bir çerçeveye bu kadar yetenek sığdığını daha önce hiç görmedim.”

Macera, çocuk filmi, müzikal, komedi ve dram gibi birçok türün ötesine geçen senaryo, Nathan Lane’in (Albert Amca) ve John Turturro’nun (Fareler Kralı) ilgisini çekti. “Hoffmann’ın özgün hikayesinin karanlık unsurlarını koruyordu. Senaryoyu komik, korkutucu ve duygu dolu buldum.” diyor Turturro.

Nathan Lane canlandırdığı role aile müzikali fikri nedeniyle sıcak baktı ve filmdeki müzik ve öykü harmanlamasını karşı konulmaz bir karışım olarak gördü. “Tim’in [Rice] Çaykovski’nin müziklerine söz yazması elbette çok iyi bir harmanlama olmuş. Melodiler o kadar tanıdık ki, öyküdeki şairane kırılma anlarında onları dinleyince biraz gülünç ve çok eğlenceli oluyor.” diye dile getiriyor.

OYUNCU    KARAKTER    

Elle Fanning    Mary
Nathan Lane    Albert Amca
John Turturro    Fare Kral
Frances de la Tour    Fare Kraliçesi / Frau Eva
Richard E. Grant    Baba
Yulia Visotskaya     Anne / Kar Perisi
Shirley Henderson    Fındıkkıran
Aaron Michael Drozin    Max
Charlie Rowe    Prens
Daniel Peacock & Peter Elliott    Gielgud
Alan Cox    Gielgud’ın sesi
Hugh Sachs    Tinker
Africa Nile    Sticks
Charlie Rowe    Prens

YAPIM EKİBİ

Yönetmen    Andrei Konchalovsky
Senaryo    Chris Solimine
Andrei Konchalovsky
Yapımcı    Paul Lowin
Başyapımcı     Moritz Borman
Ortak Yapımcılar    Meg Clark
József Cirkó
Görüntü Yönetmeni    Mike Southon BSC
Yapım Tasarımı    Kevin Phipps
Görsel Efekt Süpervizörü    Nicholas Brooks
Müzik Uyarlama ve Film Müziği    Eduard Artemiev
Kurgu    Henry Richardson A.C.E
Andy Glen
Mathieu Bélanger
Şarkı Sözleri    Tim Rice
Müzik Sahneleme ve Koreografi    Stuart Hopps
Kostüm Tasarımcısı    Louise Stjernsward
Ek Kostüm Tasarımları    Rustam Khamdamov
Makyaj ve Kuaför    Lesley Lamont-Fisher
Yaratım Efektleri Süpervizörü    John Stephenson
Casting    Celestia Fox

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Me Nokta Ali (2021) Kızıl Serçe - Red Sparrow (2018) Küçük Esnaf (2016) İnanılmaz Aile 2 - Incredibles 2 (2018) Daha İyi Bir Hayat - Une Vie Meilleure - A Better Life (2012) Kan Kokusu - We Are What We Are (2011)

Leave a comment