İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kasım ayının ilk haftasında 9 oyunla seyirciyle buluşuyor. 4-7 Kasım 2015 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; Cyrano de Bergerac, Ölü Adamın Cep Telefonu, İstanbul Efendisi, Türkiye Kayası “Bir Göçmen Hikâyesi”, Şekerpare, Ayaktakımı Arasında, İki Arada Bir Yerde ve çocuk oyunları; Bir Gün Ayakkabımın Teki, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt.

CYRANO DE BERGERAC
Edmond Rostand’ın yazdığı Cyrano de Bergerac, Mehmet Birkiye rejisiyle seyirciyle buluşuyor. Kılıç kullanması ve şairliğiyle hayranlık uyandıran Cyrano’nun tek kusuru, haddinden fazla büyük olan burnudur. Kendini son derece çirkin bulan Cyrano, kuzeni Roxane’a aşık olur, ne var ki Roxane, Cyrano’nun bölüğünden genç ve yakışıklı Christian’a aşıktır. 17. yüzyıl Fransa’da yaşamış şair ve silahşör Cyrano de Bergerac’ın hayatından esinlenen oyun, aşkı, kahramanlığı ve gururu anlatıyor. Oyunda; Gizem Akkuş, Doğan Altınel, Göksel Arslan, Şeyda Arslan, Musa Arslanali, Murat Bavli, Gülşah Bayar, Damla Cangül, Seda Çavdar, Özgür Dağ, Özgür Dereli, Gökhan Eğilmezbaş, Ada Alize Ertem, Tanju Girişken, Hakan Gümüş, Çiğdem Gürel, Lale Kabul, Cem Karakaya, Hüseyin Kefeli, Derya Keykubat, Ertan Kılıç, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Uras, Okan Patırer, Yiğit Sertdemir, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı, Ayşecan Tatari, Hasip Tuz, İbrahim Ulutaş, Emrah Can Yaylı, Aslı Beste Benian, Buğra Özgün, Ayla Özkan rol alıyor. Oyun 4-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyircinin karşısına çıkacak.

ÖLÜ ADAMIN CEP TELEFONU
Cep telefonunuz siz bu dünyadan ayrıldığınızda başkalarının eline geçerse yaşamaya devam edebilir misiniz? Cep telefonunuz yaşadığınız süre içinde tüm hayatınızı kontrol etmeye başlamışsa, kendi varlığınızı gerçekten ispat edebilir misiniz? Ya da siz öldükten sonra tüm kontrolü başkası ele geçirirse, kim ve ne olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Daha da vahim olanı, bir makine tüm hayatınızı kontrol altına alırsa ondan nasıl kurtulabilirsiniz? Tüm bu sorulara yanıt arayan, Sarah Ruhl’un yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği oyun, 4-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde. Oyunda; Nergis Çorakçı, Yeliz Gerçek, Arda Aydın, Pelin Budak, Nurseli Tırışkan rol alıyor.

İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun 5-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.

TÜRKİYE KAYASI “BİR GÖÇMEN HİKÂYESİ”
Türkiye Kayası “Bir Göçmen Hikâyesi”, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Geçmişlerini, anılarını ve hayallerini yaşadıkları yerde bırakıp yeni ümitlerle yola çıkan aileyi, Türkiye sınırında kötü bir sürpriz beklemektedir. Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği oyunda; Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, Sevtap Çapan, Selim Can Yalçın, Hakan Yavaş, Kubilay Penbeklioğlu rol alıyor. Oyun, 4-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Cafer Alpsolay, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 4-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

AYAKTAKIMI ARASINDA
Şehir Tiyatroları Rus edebiyatının dev yazarı Maksim Gorki’nin önemli oyunu Ayaktakımı Arasında’yı Orhan Alkaya rejisiyle sahneye taşıyor. Maksim Gorki, Çehov’un deyişiyle, “Tahrip edilmesi gereken her şeyi tahrip eden bir muhrip”ti. Çağının gerçek insan figürlerinden yola çıkarak yazdığı Ayaktakımı Arasında (Na Dne) oyunu, 1903’teki ilk sahnelenişiyle birlikte, dünya tiyatrosunun klasikleri sınıfına girdi. Farklı kesimler, farklı sınıflardan gelen ve bir toplum panoraması oluşturan karakterleri, sürüklendikleri hayatın dibinden sıyrılıp, bütün yaşantı zenginlikleriyle tiyatro sahnesinde belirdi. Devrimin ayak seslerinin duyulmaya başladığı bir tarihsel dönemeçte, “dipte”ki hayatlarına tutunmanın yolunu arayan bu insanlar, hâlâ çok tanıdık. Oyunda; Rıdvan Çelebi, Yeşim Koçak, Şirin Kılavuz, Yılmaz Meydaneri, Serdar Orçin, Ali Gökmen Altuğ, Buket Yanmaz Kubilay, Irem Erkaya, Semah Tuğsel, Kutay Kırşehirlioğlu, Ahmet Özarslan, Mehmet Avdan, Mert Tanık, Mazlum Kiper, Çaglar Polat, Tuğrul Arsever, Emrah Özertem rol alıyor. Oyun 5-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

İKİ ARADA BİR YERDE
Danis Tanovic’in “Tarafsız Bölge” adlı film senaryosundan oyunlaştırılan İki Arada Bir Yerde adlı oyun Yıldıray Şahinler’in rejisiyle sahneye taşınıyor. “İki Arada Bir Yerde”, savaşın tam orta yerinde “iki taraf” haline gelmiş ya da düşürülmüş “asker-insan’ların” durumunu anlatıyor. Adları yasam biçimleri, uğruna savaştıkları değerler, hatta beklentileri, birbirinin benzeri olanları ateş altındaki kokuları, tedirginlikleri, öfkeleri oyunda konu ediliyor. Oyunda; Cengiz Tangör, Memet Sefa Öztürk, Yıldıray Şahinler, Mehmet Soner Dinç, Murat Coşkuner, İrem Arslan, Reyhan Karasu, Ertuğrul Postoğlu, Alp Tuğhan Taş rol alıyor. Oyun 5-7 Kasım 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

ÇOCUK OYUNLARI
BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3+ Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım / Derya Çetinel rol alıyor. Oyun, 5 Kasım 2015 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

ÜÇ KARDEŞ VE MUTEŞEM KURT (3+ Yaş)
Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Okan Karaca’nın yazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca / Okan Patırer, Betül Kızılok / Pınar Aygün rol alıyor. Oyun, 5 Kasım 2015 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu’nda.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Şeytani - Demonic (2021) Kusursuzlar (2014) Kirli Para - The Drop (2014) Dunkirk (2017) Berlin Sendromu - Berlin Syndrome (2017) Sekiz Yüz - The Eight Hundred (2020)

Leave a comment