İBB ŞEHİR TİYATROLARINDA BU HAFTA (23-27 EKİM 2013)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ekim ayının dördüncü haftasında 6 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında, Vişne Bahçesi, Hıdrellez, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Zengin Mutfağı, İstanbul Hatırası, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı oyunlar seyirciyle buluşacak.

Ekim ayının dördüncü haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle:

Vişne Bahçesi, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çözülüşüne ve çöküşüne tanıklığa çağırıyor. Aristokrat bir ailenin son fertleri tüm servetlerini tüketmişlerdir. Ellerinde kalan son şey olan vişne bahçesiyle çevrili çiftlikleri ise borçlarından ötürü satılmak üzeredir. Üretmeye ve çalışmaya alışık olmayan bu insanlar; kapılarını sıkıca kapadıkları evlerinde servetlerinin son kırıntılarını tüketirken, dışarıda yaşanan büyük değişim sadece o ünlü vişne bahçelerini değil, eskiden olduğu gibi sürdürebileceklerini sandıkları yaşamlarını da tehdit etmektedir. Rus edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ismi Anton Çehov’un yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Hümay Güldağ, Aslı Nimet Altaylar, Berna Adıgüzel, Zafer Kırşan, Engin Alkan, Emre Şen, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Murat Üzen, Selin Türkmen, Erhan Abir, C. Ahhan Şener, Çağlar Polat, Samet Hafızoğlu, Başak Erzi, Zeynep Ceren Gedikali, Destan Batmaz rol alıyor. Oyun, 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…

Hıdrellez, Meriç nehri kıyısında yaşayan coşkulu “Romanlar”dan hüzünlü bir aşk öyküsü… Firuze Engin’in yazdığı Ali Yaylı’nın yönettiği “Hıdrellez”, ruhu ne kadar özgür olursa olsun, sevdiğinin gönlünde tutuklu kalan genç bir kızın çaresizliğini ve yalnızlığını konu alırken, bir dönemin siyasi acılarına da tanıklık ediyor. Melahat Abbasova, Engin Akpınar, Melike Altınbaran, Ceysu Aygen, Şenay Bağ, Radife Baltaoğlu, Nergis Çorakçı, Esra Ülger, Gürol Güngör, Fahri Kıncır, Ertuğrul Postoğlu, Elçin Atamgüç, Emrah Can Yaylı, Reha Bahadır Kadak, Ozan Tura, Merve Keleş, Özgür Dağ, Hüsnü Demiralay, Vildan Türkbaş’ın rol aldığı oyun, 25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin’in uyarladığı, Can Doğan’ın yönettiği oyun, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan, Özgür Atkın’ın rol aldığı oyun, 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Zengin Mutfağı’nda 1970’ler Türkiyesi’nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro’nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Oyun, 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor. 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Şehnaz Bölen Taftalı, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı müzikal oyun, 23-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşuyor… Aziz Nesin’in kaleminden birey-devlet ilişkisini sorgulayan oyunu, Y. Kenan Işık yönetiyor. Oyunda; Berna Adıgüzel, Y. Arda Alpkıray, Tuğrul Arsever, Göksel Arslan, Şevket Avşar, Yalçın Avşar, Volkan Ayhan, Savaş Barutçu, Mehmet Bulduk, Mevlüt Demiryay, Can Doğan, Hasibe Eren, Hamit Erentürk, Murat Üzen, Selin Türkmen, Murat Güreç, Ergün Işıldar, Nurdan Kalınağa, Reyhan Karasu, Ezgim Kılınç, Cihan Kurtaran, Derya Kurtuluş, Senem Oluz, Okan Patırer, Deniz Evrenol, Melisa Demirhan, Serkan Bacak, Özgürefe Özyeşilpınar, Nur Saçbüker Otan, Berk Samur, Doğan Şirin, Tankut Yıldız, Burteçin Zoga rol alıyor. Oyunun müzikleri Timur Selçuk imzasını taşıyor.

İyi seyirler…

Vişne Bahçesi
23-27 Ekim 2013 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Hıdrellez
25-27 Ekim 2013 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi
23-27 Ekim 2013 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Zengin Mutfağı
23-27 Ekim 2013 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
İstanbul Hatırası
23-27 Ekim 2013 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
23-27 Ekim 2013 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Daha İyi Bir Hayat - Une Vie Meilleure - A Better Life (2012) Fırtınanın Ortasında - Strangerland (2015) Aşkı Beklerken- Someone Somewhere - Deux Moi (2019) Ölümüne Kaçış - Essential Killing (2011) Düzensiz Düzenbazlar (2017)

Leave a comment