Şehir Tiyatroları Ekim Ayında 4’ü Yeni 18 Oyunla
Perdelerini Açıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2015-2016 sezonuna yeni oyunlarla başlıyor. 7 Ekim 2014 Çarşamba günü 4’ü yeni 18 oyunla perdelerini açan Şehir Tiyatroları, 2014-2015 sezonundan devam edecek oyunların yanı sıra Cyrano de Bergerac, Ayaktakımı Arasında, İki Arada Bir Yerde, On İkinci Gece adlı yeni oyunları seyirciyle buluşturuyor.

Ekim ayında sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle;

Cyrano de Bergerac
Edmond Rostand’ın yazdığı Cyrano de Bergerac, Mehmet Birkiye rejisiyle seyirciyle buluşuyor. Kılıç kullanması ve şairliğiyle hayranlık uyandıran Cyrano’nun tek kusuru, haddinden fazla büyük olan burnudur. Kendini son derece çirkin bulan Cyrano, kuzeni Roxane’a aşık olur, ne var ki Roxane, Cyrano’nun bölüğünden genç ve yakışıklı Christian’a aşıktır. 17. yüzyıl Fransa’da yaşamış şair ve silahşör Cyrano de Bergerac’ın hayatından esinlenen oyun, aşkı, kahramanlığı ve gururu anlatıyor. Oyunda; Gizem Akkuş, Doğan Altınel, Göksel Arslan, Şeyda Arslan, Musa Arslanali, Murat Bavli, Gülşah Bayar, Damla Cangül, Seda Çavdar, Özgür Dağ, Özgür Dereli, Gökhan Eğilmezbaş, Ada Alize Ertem, Tanju Girişken, Hakan Gümüş, Çiğdem Gürel, Lale Kabul, Cem Karakaya, Hüseyin Kefeli, Derya Keykubat, Ertan Kılıç, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Uras, Okan Patırer, Yiğit Sertdemir, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı, Ayşecan Tatari, Hasip Tuz, İbrahim Ulutaş, Emrah Can Yaylı, Aslı Beste Benian, Buğra Özgün, Ayla Özkan rol alıyor. Oyun 7-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyircinin karşısına çıkacak.

Ayaktakımı Arasında
Şehir Tiyatroları Rus edebiyatının dev yazarı Maksim Gorki’nin önemli oyunu Ayaktakımı Arasında’yı Orhan Alkaya rejisiyle sahneye taşıyor. Maksim Gorki, Çehov’un deyişiyle, “Tahrip edilmesi gereken her şeyi tahrip eden bir muhrip”ti. Çağının gerçek insan figürlerinden yola çıkarak yazdığı Ayaktakımı Arasında (Na Dne) oyunu, 1903’teki ilk sahnelenişiyle birlikte, dünya tiyatrosunun klasikleri sınıfına girdi. Farklı kesimler, farklı sınıflardan gelen ve bir toplum panoraması oluşturan karakterleri, sürüklendikleri hayatın dibinden sıyrılıp, bütün yaşantı zenginlikleriyle tiyatro sahnesinde belirdi. Devrimin ayak seslerinin duyulmaya başladığı bir tarihsel dönemeçte, “dipte”ki hayatlarına tutunmanın yolunu arayan bu insanlar, hâlâ çok tanıdık. Oyunda; Rıdvan Çelebi, Yeşim Koçak, Şirin Kılavuz, Yılmaz Meydaneri, Serdar Orçin, Ali Gökmen Altuğ, Buket Yanmaz Kubilay, Irem Erkaya, Semah Tuğsel, Kutay Kırşehirlioğlu, Ahmet Özarslan, Mehmet Avdan, Mert Tanık, Mazlum Kiper, Çaglar Polat, Tuğrul Arsever, Emrah Özertem rol alıyor. Oyun 7-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir.

On İkinci Gece
Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki simdi erkek kılığındaki Viola’ya asık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynayarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı, Zeynep Avcı’nın dilimize kazandırdığı oyunu Serdar Biliş yönetiyor. Oyunda, Mana Alkoy, Pınar Aygün, Seda Fettahoglu, Senan Kara, Berk Samur, İsmet Şahin, Erkan Sever, Doğan Şirin, Levent Öktem, Özge Özder, Kubilay Penbeklioğlu, Eylül Sogukçay, Ersin Umulu, Tolga Yeter ve Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Oyun 21-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İki Arada Bir Yerde
Danis Tanovic’in “Tarafsız Bölge” adlı film senaryosundan oyunlaştırılan “İki Arada Bir Yerde” adlı oyun Yıldıray Şahinler’in rejisiyle sahneye taşınıyor. “İki Arada Bir Yerde”, savaşın tam orta yerinde “iki taraf” haline gelmiş ya da düşürülmüş “asker-insan’ların” durumunu anlatıyor. Adları yasam biçimleri, uğruna savaştıkları değerler, hatta beklentileri, birbirinin benzeri olanları ateş altındaki kokuları, tedirginlikleri, öfkeleri oyunda konu ediliyor. Oyunda; Cengiz Tangör, Memet Sefa Öztürk, Yıldıray Şahinler, Mehmet Soner Dinç, Murat Coşkuner, İrem Arslan, Reyhan Karasu, Ertuğrul Postoğlu, Alp Tuğhan Taş rol alıyor. Oyun 7-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Çin Kahvesi
Ira Lewis’in yazdığı Can Doğan’ın yönettiği Çin Kahvesi, New York’ta yaşayan ve orta yaş bunalımıyla boğuşan Harry ve Jake’in hikâyesini anlatıyor. Her iki adamın da yarım kalan hayalleri, kurtulamadıkları geçmişleri vardır. İkisi de hayata karşı öfkeli ve huzursuzdurlar. İçlerinden biri bu döngüyü kıracak ve arkadaşının hayatını çalmak pahasına da olsa özgür içselliğine kavuşacaktır. Aziz Sarvan ve Can Başak’ın rol aldığı oyun 7-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

Türkiye Kayası “Bir Göç Hikâyesi”
Türkiye Kayası “Bir Göç Hikâyesi”, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Geçmişlerini, anılarını ve hayallerini yaşadıkları yerde bırakıp yeni ümitlerle yola çıkan aileyi, Türkiye sınırında kötü bir sürpriz beklemektedir. Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği oyunda; Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, Sevtap Çapan, Selim Can Yalçın, Hakan Yavaş, Kubilay Penbeklioğlu rol alıyor. Oyun, 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde, 14-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

Ölü Adamın Cep Telefonu
Cep telefonunuz siz bu dünyadan ayrıldığınızda başkalarının eline geçerse yaşamaya devam edebilir misiniz? Cep telefonunuz yaşadığınız süre içinde tüm hayatınızı kontrol etmeye başlamışsa, kendi varlığınızı gerçekten ispat edebilir misiniz? Ya da siz öldükten sonra tüm kontrolü başkası ele geçirirse, kim ve ne olduğunuzu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Daha da vahim olanı, bir makine tüm hayatınızı kontrol altına alırsa ondan nasıl kurtulabilirsiniz? Tüm bu sorulara yanıt arayan, Sarah Ruhl’un yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği oyun, 21-24 Nisan 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, 15-17 Ekim 2015 tarihleri arasında ise Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde… Oyunda; Nergis Çorakçı, Yeliz Gerçek, Arda Aydın, Pelin Budak, Nurseli Tırışkan rol alıyor.

On İki Öfkeli Adam
Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış On İki Öfkeli Adam, Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle 100. yılda tekrar seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan, Reginald Rose’un yazıp Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda; Ahmet Özarslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Ezgi Sümer Yolcu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin, Can Ertuğrul ve Ezgi Sümer Yolcu  rol alıyor. Oyun, 28-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

İstanbul Efendisi
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında  Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.

Zengin Mutfağı
Zengin Mutfağı’nda 1970’ler Türkiyesi’nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro’nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Oyun 15-17 Ekim 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

Kerbela
Beş yıldır Devlet Tiyatroları sahnelerinde Ankara seyircisinin ayakta alkışladığı Kerbela, yine Ayşe Emel Mesci’nin yönetiminde İslam tarihinin önemli olaylarından birini Şehir Tiyatroları oyuncularıyla sahneye taşıyor. Oyun, İslamiyet’in doğuşunda var olan insancıl ve demokratik düşüncelerin iktidar mücadelesiyle geçirdiği dönüşümü “insan” olgusuna barışçıl bir vurgu yaparak anlatıyor. Ali Berktay’ın yazdığı Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği, müziklerini Tahsin İncirci’nin yaptığı Kerbela, 22-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde… Oyunda; Abdullah Topal, Alize Ertem, Aslı Menas, Aslı Öngören, Aybar Taştekin, Barış Çağatay Çakıroğlu, Berfu Aydoğan, Bora Seçkin, Buğra Can Ildırışık, Burak Davutoğlu, Can Alibeyoğlu, Cem Baza, Ceysu Aygen, Çağlar Ozan Aksu, Damla Cangül, Emrah Can Yaylı, Emre Çağrı Akbaba, Emre Narcı, Ercan Demirhan, Esen Koçer, Fahri Kıncır, Fatma İnan, Gizem Akkuş, Gülşah Bayar, Hasip Tuz, Hüsnü Demiralay, İbrahim Can, İrem Erkaya, İskender Bağcılar, Lale Kabul, Meriç Benlioğlu, Mert Aykul, Nafiz Uğur Tan, Nilay Bağ, Nur Saçbüker Otan, Özgür Atkın, Pervin Bağdat, Savaş Barutçu, Seda Çavdar, Serap Doğan, Şenay Bağ, Şirin Kılavuz, Ümit Bülent Dinçer, Volkan Öztürk, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor.

Shakespeare
Shakespeare’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kendi düş dünyalarından yaşamı yorumlayan hastalarla, onları anlamaya çalışan iç çelişkiler içindeki hekimler, sistemin eksikliğinden yararlanan personelin ilişkileriyle süre giden yaşantı, yeni bir hastanın aralarına katılmasıyla değişime uğrar. Her biri tanınmış bir kişiliği temsil eden hastalar ile hastane çalışanları giderek Shakespeare ve “Romeo ile Juliet” oyunu etrafında yaşama bakmaya başlarlar. Farklı gezegenlerden geldiğini düşünenler; Sarah Bernhardt, Stalin gibi tarihsel, sanatsal kimlikler, bölünmüş kişilik yaşayanlar, konumuna, yaşam biçimine yabancılaşan çalışanların biçimlediği Shakespeare, 19. yüzyılın sonundan günümüze dünya tarihinde yaşanan konuları paylaşıyor. İyiliğin, güzelliğin, ortak düşler kurmanın insanlığın kurtarıcısı olduğu düşüncesini işleyen “Shakespeare”, komedyanın anlatım olanaklarından yararlanarak insanlığın sorunlarına dikkat çekiyor. Elçin’in yazdığı Melahat Abbasova’nın yönettiği oyunda; Sezai Aydın, Selma Kutluğ, Ertuğrul Postoğlu, Murat Coşkuner, Ezgim Kılınç, Elçin Atamgüç, Nevzat Çankara ve Özgür Dağ rol alıyor. Oyun, 8-10 Ekim 2015 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde, 29-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

İlk Oyun: Çürük Temel
Darûlbedayi’nin sahnelediği ilk oyun olan Çürük Temel, Engin Alkan’ın çağdaş yaklaşımıyla 100. yıl anısına yeniden sahnede… Oyun, iflas etmekte olan bir fabrikanın ekseninde bir diğerinin hakkını hiçe sayıp kendi hakkını diğerlerine dayatan uzlaşmaz aile bireylerinin çatışkılarını modern bir tragedya formunda seyirciye sunuyor. Emile Fabre’nin yazdığı, Hüseyin Suat Yalçın’ın uyarlayarak çevirdiği, Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş’ın günümüz Türkçesi’ne aktardığı oyunda; Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Emre Karaoğlu, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür rol alıyor. Oyun; 21-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

Komşum Hitler
Yaşama bakışları birbirinden farklı iki çiftin buluştuğu sıradan bir akşam yemeğinde, evde gelişen tuhaf olaylar sonucu arka odada sürpriz bir misafirin olduğu iddiası ortaya atılır. Bu kişinin Hitler’den başkası olmadığının anlaşılması ve sosyal medya aracılığıyla kısa sürede tüm dünyada haber olması üzerine olaylar çığırından çıkar, dengeler alt-üst olur… Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği oyunda; Işıl Zeynep Tangör, Caner Çandarlı, Mahperi Mertoğlu, Tankut Yıldız, Emre Şen ve Aslı Nimet Altaylar rol alıyor. Oyun; 28-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

Kısasa Kısas
William Shakespeare tarafından yazılıp Zişan Uğurlu tarafından yönetilen Kısasa Kısas; adalet, merhamet, ahlaki yetkinlik, evlilik öncesi ilişki, aşk kavramlarını sorgularken tebdil-i kıyafet sürprizleriyle dolu bir olaylar örgüsüyle, yapılan pazarlıkları, anlaşmaları ve otoriteyi dokunabileceğimiz bir yakınlığa getirip çağdaş dünya sorunlarına yeni bir gözle bakmamızı sağlar. Okan Karaca, İrem Arslan Aydın, Caner Bilginer, Gün Koper, Hüseyin Köroğlu, Enes Mazak, Ertuğrul Postoğlu, Cengiz Tangör, Zeki Yıldırım, Okan Karaca rol aldığı oyun 21-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

Hayal-i Temsil
Hayal-i Temsil, eski makyör Dikran Efendi’nin hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.
Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyun 28-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Oyunda Hümay Güldağ, Şebnem Köstem ve Yiğit Sertdemir rol alıyor.

Şekerpare
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Cafer Alpsolay, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 8-10 Ekim 2015 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde.

Sırça Hayvan Koleksiyonu
Sırça Hayvan Koleksiyonu, bir anne ve iki çocuğunun hikâyesi üzerinden sistemin yıkıcı gücünün mağdur ettiği bireylerin ve o bireylerden oluşan toplumun açmazlarını gözler önüne serer. Her geçen gün bireyler üzerindeki baskısını artırarak onlara yaşam alanı tanımayan bir sistemin dayatması altında ezilen, orta sınıf bir ailenin çaresizliğini ve çözülüşünü anlatan oyun, 1930’lardan tuttuğu ışıkla günümüz toplumunun açmazları ve sıkıntılarının nedenlerini de görünür kılar. Tennessee Williams’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda Edip Tepeli, Sevil Akı, Ayşecan Tatari ve Tanju Girişken rol alıyor. Oyun; 29-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

Terzi
Slavomir Mrozek’in 1964’te sürgündeyken yazdığı “Terzi”, Polonya tiyatrosunun olduğu kadar, çağdaş absürt tiyatro (saçma tiyatrosu) biçeminin de dünyadaki en önemli örneklerinden biri kabul edilir. Rol kişilerinin, süreçleri olan karakterler değil, evrensel semboller olarak ele alındığı oyunda yazar, politik, sosyal ve kültürel dönüşümlere burlesk (alaycı) bir üslupla yaklaşır. Belirsiz bir zamanda ve belirsiz bir coğrafyada yaşanan “Barbar” istilası, ülkede yapısal bir dönüşüme neden olabilecek midir, yoksa barbarlar, “Terzi”nin giydirerek belirlediği erkin yeni temsilcilerine mi dönüşecektir? Bu sorulara yanıt arayan tiyatral bir fabl olarak karşımıza çıkan oyunda “Kral hiçbir zaman çıplak olamaz!”… Eğer olursa, artık kral değildir… Ahmet Saraçoğlu, Ergun Üğlü, Gülce Çakır, Emre Karaoğlu, Çimen Turunç Baturalp, Can Başak, Emrah Derviş Soylu, Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun, 29-31 Ekim 2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde…

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Napoli’nin Sırrı - Napoli Velata (2018) Diana (2013) Gergedan Mevsimi - Rhino Season (2012) Bonibomlar: Kediler Peşimizde - Barkers: Mind the Cats! (2023) İki Tutam Saç: Dersim’in Kayıp Kızları (2010) Kurbağa Krallığı: Buz Macerası - Frog Kingdom 2: Sub-Zero Mission (2016)

Leave a comment