Usta oyuncu Burhan Ökmen, uzun bir aradan sonra geçen yıl Ferdi Merter’in yazıp yönettiği “Tetikçi” ve Kerem Kurdoğlu’nun İstanbul Devlet Tiyatrolarında sahnelenen “Ve Hep Birlikte Soldan Çıkarlar” adlı oyunlarından sonra bu yıl da Tiyatro Barbone’de Barış Kıralioğlu’nun Stefan Zweig’in aynı adlı eserinden uyarladığı unutulmaz eseri “Satranç / Die Schachnovelle” adlı oyunda “Doktor B” karakteri ile Asmalı Sahnede tiyatro izleyicisi ile buluştu.

Alternatif bir mekanda, “Metod Oyunculuğu” gibi son yılların üst düzey oyunculuk tekniğini en iyi uygulayanlardan biri olduğunu bildiğimiz Burhan Ökmen, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da baş rolünü üstlendiği “Satranç / Die Schachnovelle” de sahne üstü performansı ile izleyenleri büyülüyor.

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından Stefan Zweig’ın yazdığı uzun öyküden uyarlanan Satranç / Die Schachnovelle bu yıl Tiyatro Barbone tarafından sahneye taşındı.

Satranç oynarken, siyah beyazın o an hangi manevrayı yapacağını bilemez ve sürekli tahminler yürütmeye çalışır, beyaz da siyahın hain amaçlarını baltalamaya uğraşır…
Peki ya siyah ve beyaz aynı kişi tarafından oynanırsa?

Sorgulanmak için otel odasına hapsedilmiş bir adam. Odanın içinde koltuk, dolap gibi bir kaç cansız nesne. Sonsuz hiçlik duygusu…

Aniden adamın hayatına giren satranç !

Yazan: Stefan Zweig
Uyarlayan ve Yöneten: Barış Kıralioğlu
Dramaturg: Neslihan Çakıner
Hareket Düzeni: Münibe Millet
Kostüm: Aygül Güntav, Yeşim Gençtürk
Afiş Tasarım: Sinem Üstüner
Dekor: Murat Yılmaz
Işık: Burak Fedakar
Proje Asistanları: Elif Ergür, Nurşah Aksoy
Oyuncular: Burhan Ökmen, Münir Can Cindoruk / Şevki Altunbüken, Nilay Yazıcıoğlu, Yiğit Can Bahçeci, Duygu Serin, Barış Kıralioğlu, Yusufcan Sancaklı

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Temmuz Soğuğu - Cold in July (2014) İtalyan Usulü Aşk - Little Italy (2018) The Beekeper / Arıcı: Ölüm Kovanı (2024) Bak Şu Leyleğe - A Stork’s Journey (2017) Mezarına Tüküreceğim 2 - I Spit On Your Grave 2 (2014) O.H.A.: Karadeniz’in Çağdaş Efsaneleri: Oflu Hocayı Aramak (2014)

Leave a comment