Lösemi teşhisi konulan usta tiyatro ve sinema sanatçısı Beklan Algan bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Belgan Algan’ın eşi Ayla Algan, kızı Sevi Algan,olmak üzere tüm sevenleri sanatçıyı hastahanede hiç yanlız bırakmadılar. 77 yaşında hayata gözlerini yuman Beklan Algan’a rahmet, Algan ailesine ve sevenlerine de baş sağlığı diliyoruz.       

BEKLAN ALGAN :

1933 yılında Erzurum’da doğdu. Robert Koleji bitirdikten sonra işletme mühendisliği için Amerika’ya gitti, ama orada tiyatro yaşamına başladı. Amerika’da birçok oyunda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1961 yılında İstanbul’a döndü. Muhsin Ertuğrul’un davetiyle Şehir Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul ile Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı. 1967 yılında Muhsin Ertuğrul’un önderliğinde LCC (Lenguage and Culture Center) Tiyatro Bölümü’nün kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlendi. Aynı zamanda eğitmenlik yaptı ve öğrencileriyle oyun sahneledi. 1970 yılında Bakırköy Halk Evleri Deneme Sahnesi’ni kurdu, eğitmenlik ve yönetmenlik çalışmalarını sürdürdü. 1975 yılında Şehir Tiyatroları’nda meslektaşlarıyla Tepebaşı Deneme Sahnesi’ni kurdu ve yönetmenlik çalışmalarını sürdürdü. 1984 yılında meslektaşlarıyla Bilsak Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. 1988 yılında Ayla Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuarı (TAL)’nı kurdu. 2002 yılında Ekol Drama Sanat Evi’nde Çağdaş Tiyatro ve Yaratıcı Oyuncu eğitimi vermeye başladı. Eğitim çalışmalarının yanı sıra “Laboratuvar’dan Prodüksiyon’a ve Prodüksiyon’dan Laboratuvar’a” ve “Geleneksel Tiyatro’dan Çağdaş Tiyatro’ya” konulu araştırmalarını sürdürmektedir. Tiyatro alanında başta “İlhan İskender Armağanı” olmak üzere birçok ödül kazandı. Bazı oyunlar yazdı ve sahneledi. Sinemaya “Karanlıkta Uyananlar” filmiyle girdi. Başlıca filmleri, “Karanlıkta Uyananlar”, “İstanbul Macerası”, “Karafilli Kadın”, “Kız Kulesi Aşıkları” dır. Beklan Algan’ın sahnelediği oyunlardan bazıları şunlardır; Winterset, Maxwell Anderson Parti, Doğaçlamalardan oluşturulan metin Godot’yu Beklerken, Samuel Beckett Tarla Kuşu – Jeanne Dark’a, Jean Anouilh Sinekler, Jean Paul Sartre Sezuan’ın İyi İnsanı, Bertolt Brecht Fizikçiler, Friedrich Dürrenmatt Oppenheimer Dosyası, Heinar Kipphardt Macbeth, William Shakespeare Hamlet 70, William Shakespeare’in eserinden uyarlayan Beklan Algan Marat – Sade, Peter Weiss Adsız Oyun, Zeynep Oral Cesaret Ana ve Çocukları, Bertolt Brecht Kurban, Güngör Dilmen Troya 1, Ayla Algan, Beklan Algan, Erol Keskin

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Terkedilmiş (2015) Mutlu Son - Happy End (2017) Kahraman Prens: Sualtı Maceraları - The Underwater Adventures of Sadko (2019) Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir - The Big Trip 2: Special Delivery (2024) Keşke Burada Olsam - Wish I Was Here (2014) The Crucible (2023)

Leave a comment