Kadınsan acıtacaklar

Bu kitabı tüm kadınlar ve kadınını seven tüm erkekler mutlaka okumalı.

Saçları Süpürge Bedeni Sömürge 208 sayfalık kadın öykülerinden oluşan bir kitap. Bu kitapta yazar İlknur Bektaş kaleminin edebi yönünün yanında kadına gösterilen olumsuz tavır ve davranışları bir kadının tüm duyarlılıklarına mercek tutarak okurlarıyla paylaştı.

İlknur Bektaş daha önceleri Gazetecilik, Senaristlik, Yönetmenlik, Tiyatro Oyun – Reklam Metin Yazarlığı, deneyimleri ile ödüllü bir yazar, yönetmen.

Yazar kitabında kahramanlarının ardı arkası kesilmeyen kadınsı uçurumlarla karşı karşıya kalmalarının üzerinde duruyor. Kadınların eğrisi doğrusu ile verdiği kararların hepsinde bir baskı ve zorlanmaya maruz kaldığının ciddiyetle altını çiziyor. Öykülerindeki her kadın içimizden biri, yaşanılan baskıları, iç sarsıntılarını, gerilimi, satır satır hissetmemizi sağlıyor.

Zorbalığın en temiz kadını bile nasıl kirlettiğini, gelenek, görenek ve törenin yaşamla ölüm arasında bazen bir çizgi olduğunu sarsıcı bir dille anlatıyor.

Gitmenin de kalmanın da direnmenin de bir bedeli vardır. Her kadın bulunduğu ortamda bu tercihlerden birini mutlaka yapar. İlknur Bektaş kitabında kadınlar için bu seçimlerin kolay olmadığını okurlarına ruhun ve bedenin derinliklerine kadar yaşatarak hissettiriyor.
Kitabı okudukça sizde onunla aynı sancıyı çekiyorsunuz. Yan dairenizde duyduğunuz çığlığa, gürültüye daha bir kulak kabartıyorsunuz. Her kadının kendine ait bir sırrı var sevse de sevmese de o sırrını saklar. Bazıları paylaşır çözüm arar, bazıları ölü bedenlerde yaşayan kadınlar olarak kaderine razı olur, susar.

Dünyada verilmesi gereken tek savaş yaşamdır ve o yaşamı kadın esirlikle sürdürmemek için direnmek zorunda. Kitap sadece ülkemizde yaşayan kadınların gizli gerçeklerine ışık tutmakla kalmayıp, bulunduğumuz coğrafyanın tüm kadınlarının konumunun da resmini çizmekte.

Kitaptaki birbirinden bağımsız öykülerde gerçekten seven bir kadının sadakatini, aşkını, direncini, aldatıldığını fark ettiğinde, terk edildiğinde yıkılışını, ayakta kalma savaşını, anne olmanın verdiği sorumluluğu, eğitimi olsun olmasın kadının içgüdüsel tavır ve davranışlarını ve her adımını aslında aşka attığını tüm çıplaklığı ile görüyoruz.

Öyküler etkileyici, beklenmedik, sarsıcı, okurların kanını donduracak kadar gerçek.

Kitabın ana fikri ise bizzat yazarın söylediği gibi toplumumuzda kadının Saçları Süpürge Bedeni Sömürgedir, sebebi ise oldukça açık ve net çünkü Kadınsan Acıtacaklar…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Oldboy (2024) Korku Efendisi - Sint (2012) Özgürlük Dansı - Jimmy’s Hall (2014) Zaman Yolcusunun Karısı - Time Traveller’s Wife (2009) Cyrano (2022) Gamba: Macera Çetesi - Gamba (2017)

Leave a comment