SABAHATTİN ALİ’NİN ANISINA YAKIŞTI
SABAHATTİN ALİ ANI EVİ AÇILDI
EDREMİT SABAHATTİN ALİ’YE SAHİP ÇIKTI

Edremit Belediyesi, edebiyatın ünlü ismi Sabahattin Ali’nin 103 yıl önce Edremit’te yaşadığı evi bir anı evine dönüştürerek halkın hizmetine açtı.

Bir dönem Edremit ilçesinde yaşayan ünlü şair ve yazar Sabahattin Ali’nin Hekimzade Mahallesi’nde adının verildiği sokakta ki evi Edremit Belediyesi tarafından anı evi olarak düzenlendi.

Ünlü yazarın kızı Filiz Ali’nin duygusal anlar yaşadığı törende konuşan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Yıl 1918’di. Bundan 103 yıl önceydi. Sabahattin Ali, ailesiyle bu sokağa taşındı. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları buralarda geçti. Bu evde yaşardı. Bu sokaklarda koşardı. Bu dağlarda gezerdi. Çalışkan bir çocuktu. Bir akşam evinde ışık yokmuş. Sokak lambasının aydınlığında çalışıyormuş. Onu gören Edremit Kuvay-i Milliyecilerinden Ruhi Sağdıç yanına yaklaşmış. -“Ne yapıyorsun?” diye sormuş. Evinde elektrik olmadığını öğrenince, “Bizim eve gel, dersini bizim evde yap..” demiş.Babasıyla da konuşup Sabahattin Ali’yle yakından ilgilenmiş. Bu vesileyle sadece bu toprakları kurtaran değil, küçük çocukları da kollayan o şanlı Edremit Kuvay-i Milliyeciler’ine de şükranlarımı sunuyor, onları saygıyla anıyorum. Ve o çocuk 41 yıllık hayatına çok şey sığdırdı. İlk öykülerini, ilk şiirlerini bu topraklarda, Edremit’te yazdı. Kuyucaklı Yusuf romanı Edremit’te geçti. Nice öykülerinde bu toprakları anlattı. Kazdağları’nda başlattığı edebi yolculuğu, Kürk Mantolu Madonna’yla Almanya’ya kadar uzandı. Ardında eserler, dilimizde şiirlerinden esinlenen şarkılar bıraktı. 73 yıl önce bugün gözlerini yumsa da, yaşayan ve yaşatılan, “Edremit’in Sabahattin Ali”si ne selam olsun.

Sabahattin Ali, eşsiz kitaplarıyla yaşıyor. O, ismine ithaf ettiğimiz çalışmalarımızla yaşıyor. Ve bugün, birlikte açılışını yapacağımız “Sabahattin Ali Anı Evi” ile yaşıyor. Bugün onun öldüğü değil, onu yaşattığımız gün olarak tarihe not düşülüyor. Çünkü “Edremit’in Sabahattin Ali”si burda yaşadı, bugünde yaşıyor ve daima yaşayacaktır.

Sabahattin Ali Anı Evi Edremit’imize hayırlı olsun. Müzemiz Balıkesir’e hayırlı olsun. Bu kültürel miras ülkemize hayırlı olsun. “Edremit’in Sabahattin Ali’si” ışıklar içinde uyusun” dedi.

Filiz Ali’de yaptığı konuşma gözyaşlarına hakim olamadı. Ali, konuşmasında “Babamı 73 yıl önce bugün kaybettim. Ancak şimdi bugün burada onu kaybetmediğimi görüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Filiz Ali tarafından Sabahattin Ali’nin kitapları imzalandı.

Açılış törenini ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Edremit Belediyesi tarafından hazırlattırılan ve ilk kez yayınlanan “Edremit’in Sabahattin Ali’si” isimli kitap imza töreni ile Edremitlilere dağıtıldı.

Edremit Kent Konseyi tarafından Sabahattin Ali anısına düzenlenen öykü yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
D@bbe 2 (2009) Ninjanın İntikamı - Ninja Assassin (2010) Karanlıkta - In Darkness (2018) Savaş Atı - War Horse (2012) Olur İnşallah (2015) Allah’ın Sadık Kulu: Barla (2011)