ARİNNA

Çanakkale’li ressam AHMET SAYAR,ilk kişisel sergisini Ankara’ada açtıktan onra ikinci sergisini de İstanbul Beyoğlu İstasyon Sanat Galerisi’nde açtı. Arinna adını verdiği resim sergisinde sanatçı Sayar’ın bir birinden ilginç onlarca karakalem den oluşan eserleri yer alıyor. Sanatçı  Ahmet Sayar, Arni’anın Bir Hitit Şehrinin Adı olduğunu, Bu Şehirin Güneş Tanrıçasıyla Ünlü Ve Şehrin Adının da Güneş Tanrıçasından Geldiğinin Sanılmakta olduğunu söyledi. Arinna’da tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması’na şahit gösterilen bir tanrıça. Hititler’de kadına verilen önemin de bir göstergesi.

Günümüze Kadar Değişerek; Hepat, Kubaba, Kibele İsmini Almış Olan Tanrıça Geleneğinin Başlangıcı Sayılmakta.

Anadolu Medeniyetleri’nin sanatının zenginliği ve çok yönlülüğünün günümüzde de sanatçıları etkilediğine vurgu yapan Ahmet Sayar, Çağımıza ulaşmış, hayranlık uyandırıcı yorum ve stilizasyonlar söz konusu. Aynı coğrafyayı paylaşan bizlerin bu uygarlıklardan beslenmemesi, etkilenmemesi düşünülemez.Ayrıca bu kültürlerin yaşam izlerinin unutulmuş ortamlardan çıkıp evrensel düzeyde hak ettiği yeri bulmasını görevimiz kabul ediyorum. Bu medeniyetlerin inanç ve ritüllerini, kültürlerini, modern biçimlerle buluşturmayı ve sentezlere ulaşmayı hedefliyorum.

Resimlerimde içerik olarak Anadolu medeniyetleri var. Bu medeniyetlerin kültür motifleri (sanatları, yazıları, inanç ve mitolojileri), Antik dönemden günümüze ışık tutan rölyef ve hiyeroglifler kompozisyonlarıma dâhil olurken, kimi zaman geçmişin izlerini hissettirmeye yönelik dokulara, kimi zaman da oylum ve espas etkisinin arandığı soyut mekânlara dönüştüklerini dile getirdi.

ÖZGEÇMİŞ

1976 Çanakkale doğumlu AHMET SAYAR

1983-1995 ilk ve orta dereceli eğitimini Çanakkale Ezine’de tamamladı.

1998-2002 Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Resim Bölümünden mezun oldu.

2001 yılında Çanakkale Çevre Sanatçıları gurubuna üye olup, 2001-2005 yılları arası Çanakkale Devlet Güzel sanatlar Galerisi’nde düzenlenen sergilere katıldı.

Bir yıl süreyle Çanakkale’de özel bir seramik atölyesinde seramik eğitimi aldı. Truva ve Çanakkale seramiklerini inceleme fırsatı buldu.

2003 – 2007 öğretim yıllarında MEB bağlı okullarda resim öğretmenliği yaptı.

2010 Müniartgaleri’de Ankara’da ilk kişisel sergisini açtı.

Halen İstasyon Sanat Akademisinde temel tasarım ve desen dersleri veriyor.  Resim çalışmaları ve araştırmalarına devam ediyor.

İSTASYON SANAT GALERİSİ
İstiklal Cad. Bekâr Sokak No:19 Beyoğlu
Tel.0212- 252 92 22

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Örümcek Adam: Eve Dönüş - Spider-Man: Homecoming (2017) Sümela’nın Şifresi 3: Cünyor Temel (2017) Hayvan Düşü - When Animals Dream (2015) Şansa Bak - 50/50 (2012) Derinliklere Yolculuk - The Odyssey (2017) Meg: Derinlerdeki Dehşet - The Meg (2018)

Leave a comment