BERTRAND IVANOFF’UN
“RAINBOW BOX”
IŞIK YERLEŞTİRMESİ

ÜSKÜDAR’DAKİ ESKİ TÜTÜN DEPOSU’NDA BARIŞI VE İSTANBUL’UN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİNİ SİMGELİYOR.

ESKİ TÜTÜN DEPOSU – ÜSKÜDAR
28 Nisan – 20 Mayıs 2011

Fransız sanatçı Bertrand Ivanoff’un yeni ışık enstalasyonu “Rainbow Box”, Üsküdar’daki eski Tütün Deposu’nda gökkuşağı renkleriyle, barışı ve İstanbul’un çokkültürlü zenginliğini simgeliyor. 19. yüzyılın başında İstanbul’dan Bulgaristan’a, daha sonra da Fransa’ya göçen bir ailenin üçüncü nesil üyesi olan sanatçının büyükbabası da Üsküdarlı…

Güncel sanatçı Betrand Ivanoff’un yeni ışık enstalasyonu Asya yakasında Üsküdar’da, rıhtım yakınında, sadece dört cephe duvarı ayakta kalmış olan eski bir tütün antreposunda kuruldu. Farklı uzunluklarda (10 ila 15 metre arasında) neon tüplerden yapılmış bir dizi büyük düz çizgi, sadece iskeleti kalmış olan bu mimari yapının çıplak duvarlarına yerleştirilerek başka bir yere yönelmek üzere dünün görkeminin sembolik gücünü ortaya çıkarıyor. Eski bi endüstriyel alanın harabesi içerisinde yerden gökyüzüne yerleştirilmiş olan alacalı ışık demeti, yaratılmayı bekleyen geleceğin fethine gitmek için geçmişi temel almadan var olamayacak bir yazgının bugününü somutlaştırıyor.

İstanbul’un gelişmekte olan kentsel dokusu içinde, bazı antrepolar 19. Yüzyıl Akdeniz’indeki ticari alışveriş ve sanayi kalkınmanın tanıkları hala. Bu antrepolara bir demet neon ışık yerleştirerek sanatçı projesi ile 20. Yüzyıl’ın bir başka simgesel sanayisinin, reklam olarak adlandırılan betimleme ve tanıtım enstrümanları sanayisinin ilerlemesine gönderme yapıyor. Tütün sanayisinden Amerika’nın fetih anılarına, modern kentlerin betimleme ile ticari kalkınmalarına kadar, ışık enstalasyonunun neonları aslında doğanın fethinden küreselleşmiş ticaret egemenliğine uzanan insan tarihine uzanan dolambaçsız bir yol çiziyor.

Zaman içinde ve ticari gelişmelerle beraber Üsküdar’daki bu antrepo, işlevini kaybederek anlamını ve fiziksel olarak içeriğini yitirdi. Bir eksiklik olmaktan öte, ışık hatları ile boşluk, çağdaş megapollerin yoğunluk ve taşkınlığı içinde yaşamsal işlevini ortaya çıkararak yüceltilmiş bir alana dönüşüyor. Işıklar bizlere nefes almanın, var olabilmek için nesneler arasındaki mesafenin ve alanın ya da soluğunu kazanmanın elzem bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

İstanbul Çekül Vakfı tarafından koordine edilen ve Fransa’da Marsilya «Bureau des Désirs et Compétences» ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen proje “Ex-change” isimli programın parçası. Program CFCU ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti destekleri ile gerçekleştirildi.

En son Mardin Bienali’nde gerçekleştirdiği “Dallar” adlı ışık yerleştirmesiyle dikkat çeken Bretrand Ivanoff, İstanbul’un kentsel dokusundan ilham alan farklı birçok proje tasarladı. 2007 yılında İstanbul Bienali kapsamında Tophane’de gerçekleştirdiği “İst.Pembe” ışık yerleştirmesinin ardından İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Art Center’ın dış cephesindeki çalışmayı, 2009 İstanbul Bienali’nde ise Taksim’de inşaat halinde kalan Parrk Otel cephesinde “Mavi Ufuk Çizgisi” adlı enstalasyonu gerçekleştirdi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ölüm Kampı - Cub (2015) Dehşetin Yüzü - The Nun (2018) Mahlûkat (2022) Pıtırcık Tatilde - Les Vacances du Petit Nicolas (2014) Zehir Zemberek (2022) The Spirit (2009)

Leave a comment