Japon sinema ‘imparatoru’ Akira Kurosawa’nın filmleri öncesinde çizdiği desenler, Pera Müzesi’nde. Ran, Düşler ve Kagemusha filmleri için ustanın yaptığı 87 desen, Türkiye’de ilk defa izleniyor..
Orson Welles, Francis Ford Coppola, George Lucas, Fellini gibi sinemanın ustalarının her daim saygılarını sunduğu, ‘imparator’ lakaplı, sinema tarihine mal olmuş Japon yönetmen Akira Kurosawa desenleriyle İstanbul’da.
Filmografisinde Rashomon, Dersu Uzala, Kagemusha, Ran, Yedi Samuray gibi pek çok başyapıt bulunan ustaların ustası yönetmenin, filmleri öncesinde çizdiği ‘desenler’ bugünden itibaren Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde sergileniyor. Lakin Pera müzesi iki sergi birden açma geleneğini bozmuyor. Müzede Kurosawa -Desenler sergisiyle birlikte Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Lisesi’ne Ressamlar 1868 – 1968 başlıklı sergi de görücüye çıktı.
Resim eğitimi alan ve bir süre ressamlık yapan ve daha sonra sinemayla uğraşan yönetmenin Kurosawa Desenler sergisinde Ran, Kagemusha, Düşler, Madadayo ve Umi WA Miteita filmleri için yaptığı desenlerden 87’si sergileniyor. Serginin küratörlüğünü yapan Katsumi Suzuki bu serginin eldeki iki binden fazla desenden seçilerek oluşturulduğunu söylüyor.
Daha önce Fransa’da açılan sergi, Türkiye’den sonra Yunanistan, İspanya ve ABD’de görücüye çıkacak. Kurosawa’nın ressam kimliğini öne çıkartan sergi aynı zamanda filmlerindeki görsel atmosferi oluştururken sanat tarihinden ve özelde resim sanatından nasıl yararlandığının da en önemli kanıtları. Hem sanatseverlerin ve sinemaseverlerin hem de sinemayla amatör ve profesyonel olarak ilgilenen herkesin görmesinde yarar olan sergi 26 Nisan’a kadar açık.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yunus Emre: Aşkın Sesi (2014) Winchester (2018) Çağrı: İslamiyet’in Doğuşu - The Message: İslam’ın Doğuş Hikayesi (2022) Bıçaklar Çekildi - Knives Out (2020) Okuyucu / The Reader (2009) Ayı Teddy 2 - Ted 2 (2015)

Leave a comment