İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın “OYUN” oyunu Belçika turnesinde büyük ilgiyle karşılandı. İlk kez “18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde” sahnelenen ve 2012-2013 tiyatro sezonundan bu yana İBB Şehir Tiyatroları sahnelerinde beğeniyle izlenen, Samuel Beckett’in yazdığı Şahika Tekand’ın yönettiği oyun, Brüksel’de Güzel Sanatlar Merkezi’nde (BOZAR) dakikalarca alkışlandı.

Turneye, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu katıldı ve konukları ağırlayıp Şehir Tiyatroları ve turne hakkında bilgi sundular.

Belçika’dan ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden tiyatro insanları da katılımcılar arasındaydı. Bunlardan bazıları; Belçika Flaman Devlet Televizyonu Sanat Eleştirmeni Johan Thielemans, Tiyatro Eleştirmeni ve Uzmanı Prof. Dr. Freddy Decreus, Paris Şehir Tiyatrosu
Turne Menajeri Alpar Ok, Theatre Liberte Genel Sanat Yönetmeni Philippe Berling. Ayrıca Belçika’nın önemli eleştirmenlerinden ve Beckett üzerine kitaplar yazmış Beckett uzmanı Pieter T’jonck, Şahika Tekand tiyatrosu ve OYUN hakkında De Morgan Gazetesi’nde kapsamlı bir eleştiri yazdı ve radio.klara.be’de bir radyo programında konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve eşi Maria Margarida ile Avrupa Parlamentosu’nda, NATO ve Dışişleri Bakanlığı’nda görev alan diplomatlarımız ve yetkililer OYUN’u izlemeye gelenler arasındaydı. İlk kez bir Türk tiyatrosu izlediklerini belirten Barroso, OYUN oyununun son derece orijinal ve muhteşem ve oyunun rejisinin dahiyane olduğunu söyledi. Oyunu tercümeden takip ettiğini kaydeden Barroso, “Daha önce Türk sineması seyrettim, bazı Türk yazarların kitaplarını okudum ama tiyatro açısından ilkti. Umarım son olmaz” dedi. Oyun sonrası yapılan söyleşilerde, Yönetmen Şahika Tekand; “Oyunun tasarımı, oyunculuğu ve yazım aşaması her şeyiyle çok zordu. Her detayı titizlikle ve zamanında çalışılması gereken bir oyundu. Doğrusu hiçbir aksilikle karşılaşmadan yüzümüzün akıyla oyunumuzu sahneledik. Olumlu tepkiler alınca da mutlu olduk” dedi.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin de “Yönetmen Tekand’ın daha önceki yıllarda BOZAR’da birkaç oyunu başarıyla sahnelemesi nedeniyle Şehir Tiyatroları’nın imkânlarını onun duygu ve düşünceleriyle birleştirdik. Gördüğümüz ilgiden çok memnun kaldık” diye konuştu.

Belçika Flaman Devlet Televizyonu sanat eleştirmeni Johan Thielemans ise “Tekand’ın çalışmalarını yıllardır takip ediyorum. Her gösteriden önce beklentilerim yüksek oluyor fakat gördükten sonra ‘baş döndürücü’ diyorum. Tekniği, oyuncuları, sahneyi kullanması
kısacası yaptığı her şeye tam anlamıyla hayranım” yorumunu yaptı.

“OYUN”, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen değişimler, yeni toplumsal yapılanmalar sonucunda bireyin duyduğu yalnızlık ve çaresizliği, günümüz insanının değişmeyen ve günden güne çoğalan çelişkilerini yalın ve çarpıcı bir üslupla sahneye taşıyor.
Geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk yöntemini, İBB Şehir Tiyatroları’nda ilk kez bu oyunla uygulayan Tekand, Beckett’in metninde varolan dramatik çelişkiyi, yönetmen/yazar, oyuncu/oyun, aktör/rol kişisi, rol kişisi/ durum ikiliklerinin süperpoze şekilde
varolabilecekleri bir performansa aktarıyor.

Çevirisini Levent Mollamustafaoğlu’nun, sahne tasarımını Esat Tekand’ın, kostüm tasarımını Ayşen Aktengiz’in, ışık tasarımını Şahika Tekand’ın yaptığı oyunda; Ali Gökmen Altuğ, Aslı Aybars, Burçak Çöllü, Seda Fettahoğlu, Yeliz Gerçek, Ozan Gözel, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Aslıhan Kandemir, Selen Kartay, Yeşim Koçak, Buket Yanmaz Kubilay, Mehmet Okuroğlu, Özge Özder, Özgür Tanık, Esin Umulu, Ali Mert Yavuzcan, Yiğit Sertdemir rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Eksik (2015) Özgürlük Yolu - The Way Back (2011) Karanlık Lanet - The Dark (2019) Adamlar - Men (2022) Ayla (2017) Huzurum Kalmadı (2023)

Leave a comment