Evelyn Hardcastle’ın
Yedi Ölümü

2018 COSTA KİTAP ÖDÜLLERİ EN İYİ İLK ROMAN

Varlıklı, mazisi karanlık bir ailenin genç ve güzel kızı olan Evelyn Hardcastle bu gece ölecek. Yarın da. Ertesi gün de.

Blackheath Malikânesi’nde bir kutlama için toplanan kalabalık, partinin keyfini çıkarırken Evelyn son nefesini verecek. Tekrar, tekrar ve tekrar. Katilin kim olduğunu bulması gereken ve her gün malikânedeki başka biri olarak uyanan kahramanımız ise kendi ismini dahi hatırlamıyor. Gizem gittikçe karmaşıklaşıyor: Bugün neden ve nasıl sürekli tekrar ediyor? Salgın doktoru kılıklı adam kahramanımıza neden yardım ediyor? Ayakçı ne istiyor? Anna kim? Hardcastle ailesi neler saklıyor? Bu cehennemden kurtulmak mümkün mü?

Stuart Turton, tüm dünyada ilgiyle karşılanan, İngiltere’de iki yüz binden fazla satan ilk romanında tekrarlanan gün fikrini çetrefil bir polisiye hikâyeyle harmanlıyor. Agatha Christie romanlarını ve Bugün Aslında Dündü filmini hatırlatan bu bulmacayı çözerken her hamlede şaşıracaksınız ve oyun hiç beklemediğiniz bir noktada bitecek.

Çevirmen: Özge Onan

Hiçbir Yerden Haberler

Şair, çevirmen, ressam ve İngiltere’nin önde gelen erken dönem sosyalistlerinden olan William Morris, Thomas More’un Ütopya’sından sonra en önemli gelecek tahayyüllerinden birini kaleme aldı, John Ruskin ve Karl Marx gibi isimlerin çalışmalarından beslenerek yazdığı Hiçbir Yerden Haberler klasikleşmiş bir ütopya anlatısı.

On dokuzuncu yüzyılda uykuya dalıp 2102 yılında gözlerini açan William kendini, özel mülkiyetin ortadan kalktığı ve üretim araçlarının demokratik paylaştırıldığı bir nevi cennette bulur. Bu toplumda büyük şehirler, parasal bir sistem, boşanma, mahkeme, hapishane ya da sosyal sınıflar yoktur.
Hiçbir Yerden Haberler, gerçekleşemez denilen bir geleceğin nasıl gerçekleşebileceğini gösteren sosyalist bir başyapıt.

Çevirmen: Melisa Pancar

Tanrının Oku

Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin üçüncü kitabı Tanrının Oku ise kolonileşmenin vahşeti üzerine yazılan eşsiz bir roman.

Igbo halkının yaşadığı Umuaro’nun altı köyünün en yüksek mertebeli rahibi Ezeulu, oğullarından birini, beyaz adamın dinindeki gelişmelerden haberdar olması için Hıristiyan kilisesine gönderir. İngiliz sömürgeciler Nijerya’nın kültürünü değiştirmeye devam ederken Ezeulu da köylerin geleneksel yaşam tarzını korumakta kararlıdır. Herkesçe saygı gören Ezeulu’nun gururu yanlış kararlar almasına yol açınca, halkı da ona olan inancını zaman içinde kaybetmeye başlayacaktır.

Tanrının Oku, inancın yitirilişi, gelenek ile değişim arasındaki ikilem gibi meselelere dair sözünü sakınmayan bir eser.

Çevirmen: Nazan Arıbaş Erbil

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bir Düşüşün Anatomisi - Anatomy of a Fall (2023) Çılgın Dostum Finnik - Finnick (2023) Hayatımın Şarkısı - La Famille Belier – The Belier Family (2015) Münafık (2015) Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Büşra  (2010)