Oscar 2018: FILMARTI’nın En İyi Yabancı Film ve Belgesel Kısa Liste Adayları

2018 Oscar adaylarının 23 Ocak tarihinde açıklanması merakla beklenirken En İyi Belgesel ve En İyi Yabancı Film dalında yarışacak filmlerin kısa listesi açıklandı. 9 filmlik En İyi Yabancı Film Oscar listesinde Türkiye hakları FİLMARTI’ya ait 4 film, 15 filmlik En İyi Belgesel dalında ise FİLMARTI’nın 3 belgeseli yer alıyor.

Venedik’te Jüri Büyük Ödülü alan, Toronto’da büyük övgüler toplayan, ABD prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapacak olan ve katıldığı her festivalden ödülle dönen Samuel Maoz’un FOXTROT filmi, 2 Şubat’ta Türkiye’de gösterime giriyor. Ziad Doueiri imzası taşıyan, Venedik Film Festivali’nde En İyi Erkek oyuncu ödülünü alan ve Toronto’da da izleyicinin beğenisini kazanan THE INSULT (HAKARET) da 19 Ocak’ta CGV Arthouse salonlarında sinemaseverlerle buluşacak.

En İyi Yabancı Film dalında Oscar’ların bu yıl sürpriz filmleri, Berlin Film Festivali’ndeki prömiyerlerinin ardından eleştirmenler kadar izleyenlerden de tam not alan Macar yönetmen Ildiko Enyedi’nin Altın Ayı kazanan ON BODY AND SOUL (BEDEN VE RUH) ve İstanbul Film Festivali’nden ödülle ayrılan Senegalli yönetmen Alain Gomis’in FELICITE filmi oldu.

FİLMARTI’nın belgeselleri de Oscar kısa listesinde yer alıyor. Cannes prömiyerinin ardından 25 festivalde boy gösteren usta yönetmen Agnes Varda’nın FACES PLACES belgeseli; İstanbul’da ilk sergisini açan küratör ve sanatçı Ai Weiwei’nin Venedik prömiyerli HUMAN FLOW belgeseli; ve Sundance’den Tribeca’ya kadar seçkin festivallerde ses getiren Matthew Heineman’ın CITY OF GHOSTS belgeseli de Oscar aday adayları arasında.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kaçış Planı 3 - Escape Plan: The Extractors (2019) Gezegen 51 - Planet 51 (2010) Yeni Düzen - New Order (2021) Satıcı - Forushande – The Salesman (2017) Durdurulamaz - Unstoppable (2010) Siyah Beyaz (2010)