Orman Vatandır – Çanakkale Ruhu 18 Mart 2022

Orman Vatandır Çanakkale Ruhu Belgeseli

Vatan nedir gerçekten? Sadece insan mı? Toprak mı? Suyu, kuşu, canlısı, ağacı, ormanı vatan sayılır mı?
Elbette tüm değerlerimiz vatanımızın bir parçasıdır. Tarih boyunca bu değerleri savunmak için çok çetin savaşlar verdik. Bu savaşlardan olan Çanakkale deniz ve kara savaşları millî şuurumuzun en önemli nişanelerinden biridir. Çanakkale savaşlarında yaşananlar, kahramanlıklar, verdiğimiz şehitler, az bilinen hikâyeler, savaş yıllarında vatanı güzelleştirmek, düşmanlara “bizim bu yurttan gitmeye niyetimiz yok” demek için sarf edilen ormanlaştırma çalışmaları ve günümüze kadar ormanlarımızı, yani yeşil vatanımızı yangına karşı savunan kahraman ormancılar “Orman Vatandır Çanakkale Ruhu” belgeselinin konusudur.
Çanakkale kahramanımız Koca Seyit’in köyünde ormancılık yaptığını çoğumuz bilmez. Çanakkale’deki cephe bölgelerimiz savaş döneminde, günümüzdeki gibi geniş ormanlarla kaplı bir alan değildi. Az sayıdaki ağaçlar da birçok anıya şahit olmuştur. Yalnız Çam’ın ülkemizden Avustralya’ya, oradan da tekrar ülkemize uzanan hikâyesinin altında yatan dramatik olay da yine az bilinen bir konudur.
Çanakkale’de şehitliklerin ve asker anıtlarının arasında yükselen bir anıt bu ruhun özünü vermektedir. Çanakkale’de çıkan bir yangında şehit olan Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’ye ait olan bu anıt, aslında bizlere ormanların vatanın bir parçası olduğunu ve orman yangını ile mücadelede hayatını kaybedenlerin vatanı savunmak için şehit olduğunu anlatır.
Günümüzde hâlâ şehitlerimizin yeşil örtüsünü bir başka düşmanımız olan orman yangınlarından korumak için şehitler vermeye devam ediyoruz. Büyük bir ruh ve millî bir şuur ile ormanlarımızı savunuyoruz. Bu ruh ve şuurun oluşmasında Çanakkale savaşlarının izi ve etkisi büyüktür.
“Orman Vatandır Çanakkale Ruhu” filminde Çanakkale savaşlarında yaşananlar ve kahramanca mücadeleler, bugün ormanlarımızı yangına karşı savunan, ormanı kahramanca müdafaa eden kahramanlarımızla paralel bir şekilde ele alınmaktadır.
Filme tarihçi Ahmet Taşağıl, Tufan Gündüz, sanat tarihçisi Yusuf Kartal, güvenlik uzmanı Bülent Orakoğlu, Çanakkale Savaşları Tarihî Alan Başkanı İsmail Taşdemir, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey röportajları ile katkı sunmuşlardır.
18 Mart’ta izleyicilerle buluşacak “Orman Vatandır Çanakkale Ruhu” belgesel filmi sizleri bu ruhu yaşamaya davet ediyor. Orman Vatandır Çanakkale Ruhu filmi, Film Talat Göktepe’nin daha kapsamlı anlatıldığı Çanakkale’nin Son Şehidi Talat Göktepe belgeseli ile birlikte gösteriliyor. Belgesel filmlerin toplam süresi 70 dakika.

Yönetmen / Senarist: Mehmet Balaban
Yönetmen Yardımcısı: Mert Güvenir
Yapımcı: Tamer Yiğit – Aydın Baran
Görüntü Yönetmeni: Abdullah Yiğit
Oyuncular: Murat Tavlı, Ferit Kılıç, Harun Kocatürk, Korkut Çözer
Genel Koordinatör: İbrahim Dıvarcı
Uygulayıcı Yapımcı: Ömer Faruk Çetin
Sanat Yönetmeni Uğur Yalçın
Müzik: Hüseyin Özel
Tür: Drama / Belgesel
Süre: 70 dakika

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Canavar - Beast (2022) Karanlık Sular - Dark Waters (2020) Doğal Kahramanlar - Epic (2013) Suikastçı - The Assassin (2016) Lego Ninjago Filmi - The Lego Ninjago Movie (2017) Asteriks ve Oburiks: Orta Krallık (2023)