Çocuk Edebiyatında Yeni Bir Dünya: Origami Yoda’nın Gizli Dosyası

Gazeteci ve karikatürist Tom Angleberger, muhteşem hayal gücü ile çocuk edebiyatında yeni bir dünya yaratıyor.
Sayfa kenarlarına çizilmiş karikatürleri ve esprili dili ile çocuklara taze bir nefes gibi gelecek Origami Yoda’nın Gizli Dosyası aynı zamanda yazma konusunda çocukları yaratıcı düşünmeye de teşvik ediyor.
Çocukların dünyasını anlamak isteyen ebeveynlerin de okuması önerilen Origami Yoda’nın Gizli Dosyası çocuklara açıkça ders vermek yerine yaşadıklarımızın içinde saklı olan öğretiyi görmelerini sağlıyor.
Her şey altıncı sınıf öğrencisi, başarısız ve gariplikler ustası Dwight’ın bir gün okula kâğıttan yapılmış parmak kuklasıyla gelmesi ile başlar!
Tommy ve arkadaşları, Dwight’ın tam bir “kaçık” olduğunu düşünürler.Çünkü Dwight, her zaman robotlardan ya da örümceklerden konuşur, kendisine de “Kaptan Dwight” diye hitap edilmesini ister. Aslında tam bir origami ustası olan Dwight’ın bu kadar kaçık olduğunu düşündüren şey ise insanların bu kâğıt kuklayla konuşmasını istemesidir. Ama daha ilginç olanı Dwight’ın Yoda’nın mistik güçleri olan esrarengiz bir bilge olduğunu söylemesidir.
Komik bir sesle konuşan Yoda, habersiz yapılan sınavların günlerini bilir,arkadaşlarının sorunlarına doğru çözüm yolları bulur ve onların en saçma sorularını bile cevaplar. Tahminleri ise hep doğru çıkar. Dwight’ın sınıf arkadaşı Tommy, Dwight bu kadar cahilken Yoda’nın nasıl bu kadar zeki olduğunu merak eder.

Tommy’nin kafasını kurcalayan soru ise Yoda’nın gerçek olup olmadığıdır.Yoda, elbette gerçek bir kukladır; ama asıl soru Yoda, gerçekten olacakları tahmin edebiliyor mu,böyle bir gücü var mı?
Bu sorunun cevabını bulmak Tommy için çok önemlidir; çünkü eğer Yoda’nın önerileri güvenilirse Okulun Eğlence Gecesinde Sara’ya dans etme teklifi için Yoda’nın tavsiyesini alacaktır. O yüzden de kesin ve net cevaplara ihtiyacı vardır; ona bilimsel bulgular gerekir.
Tommy bu sorunun cevabını bulmak için Origami Yoda’dan yardım alan herkese gidip hikâyelerini anlatmalarını ister ve sonra bu hikâyeleri Origami Yoda’nn Gizli Dosyası adını verdiği araştırma dosyasında birleştirir. Tommy arkadaşlarının yorumlarını puzzle yapar gibi bir araya getirir. Acaba Origami Yoda’nın gerçekten mistik güçleri var mıdır? Ve tabii Tommy, Sara ile dans edebilecek midir?
İşte bütün bu soruların cevabı Origami Yoda’nn Gizli Dosyası’nın içinde!

“Origami Ustaları Yarışıyor”

Gülmeyi ve gizemi seven her yaştan okuyucunun beğenerek okuyacağı kitabın sonunda ise kendi Yoda’nızı nasıl yapacağımıza yönelik talimatlar yer alıyor. Siz de kendi Yoda’nızı yapıp, fotoğrafını Facebook’taki “Origami Ustaları Yarışıyor” adlı uygulama sayfasına gönderin, Altın Kitaplar’dan ödül kazanma şansı yakalayın! Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://apps.facebook.com/origamiustalari sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Azazil 2: Büyü (2016) Öyle Sevdim ki Seni (2013) Şeytanın Pabucu (2008) ANNETTE (2021) Hollywood'lu Türk - The Hollywood Turk (2021) Sevdam Gözlerinde Kaldı (2016)

Leave a comment