İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sahnelerinde, Şubat ayının ikinci haftasında, Savaş ve Kadın, Bernarda Alba’nın Evi, Keşanlı Ali Destanı, Dönüşüm, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Eskici Dükkânı, Benim Arkadaşım Yok adlı oyunları izlenebilir. Savaş ve Kadın 11-15 Şubat tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izlenebilir.Matei Visniec’in yazdığı Savaş ve Kadın, Yugoslavya iç savaşının ortasında, savaşın cephesi haline getirilmiş kadın kimliğini sorguluyor. Aslı İçözü, Aslı Öngören, Muzaffer Berişa’nın rol aldığı Savaş ve Kadın’ın yönetmeni Orhan Alkaya
Ünlü İspanyol şair ve oyun yazarı oyun yazarı Federico Garcia Lorca’nın yazdığı Bernarda Alba’nın Evi, 11-15 Şubat tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın, geçen yaz yitirdiği sanatçısı Ayça Telırmak anısına sahnelediği Bernarda Alba’nın Evi’nde, geleneksel toplumlardaki bağnazlığın, bireyler üzerindeki ezici gücü anlatılıyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyunda Bercis Fesci, Hülya Arslan, Oya Palay, Sevil Akı, Özlem Türkad, Hale Akınlı, Yeliz Gerçek, Ayşen Çetiner, Elçin Altındağ, Neslihan Öztürk rol alıyor.
Savaş Dinçel’in, İstanbul atmosferinden yansıyan Sait Faik’in dünyasını, yazarın öykü ve anılarından yola çıkarak sahneye uyarladığı Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, bu hafta da İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmeye devam ediyor… Ergün Işıldar’ın yönettiği, Naşit Özcan’ın rol aldığı Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, 11-15 Şubat tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde izlenebilir
Yakın tarih Türkiye’sinin değişmeyen toplumsal yapısını, çaresiz insanların çaresiz kahramanı Ali ile eleştiren Keşanlı Ali Destanı, 11-15 Şubat tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Ümraniye Sahnesi’nde Haldun Taner’in yazdığı, Yücel Erten’in yönettiği Keşanlı Ali Destanı’nda, Can Ertuğrul, Murat Garibağaoğlu, Berna Oğuzutku Demirer, Serdar Orçin, Münir Kutluğ, Hakan Arlı, Savaş Barutçu, Tuğrul Arsever, U. Arda Aydın, Engin Alkan, Rozet Hubeş, Hikmet Körmükçü, Meriç Benlioğlu rol alıyor. Keşanlı Ali Destanı’nın müzikleri Yalçın Tura imzası taşıyor.
Değişim üçlemesinin tamamlayıcı oyunu Dönüşüm, bu hafta da İ.B.B. Şehir Tiyatroları sahnelerinde izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Kafka’nın büyüleyici öyküsü, Gregor Samsa’nın böceğe dönüşmesiyle başlar. Ailenin, patronun, arkadaşların, kiracıların, ona karşı tepkileriyle devam eder. Böcek-Adam’la tek iletişim kurabilen, eve işçi olarak alınan hizmetçi kadındır. Oyun, Gregor Samsa’nın yapayalnız ölümüyle sona erer. Dönüşüm’de Gregor Samsa’yı böceğe dönüştüren koşullar yansıtılarak Franz Kafka’nın öyküsünün öncesi yaşatılmaktadır.
Ümit Denizer tarafından uyarlanan Dönüşüm’ü Turgut Denizer yönetti. Oyunda Ceren Hacımuratoğlu, Murat Yatman, Şeyda Aslan, Nazan Yatgın, Seza Güneş, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Mert Aykul, Özgür Atkın, Zeynep Göktay, Can Alibeyoğlu rol alıyor. Dönüşüm, 11-15 Şubat tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde izlenebilir
Orhan Kemal’in yazdığı, Ergün Işıldar’ın yönettiği Eskici Dükkânı, geçmişi varsıl bir aileye dayanan Topal Eskici ve ailesi ekseninde; küçük insanların büyük umutlarla yürüyen yaşamlarını anlatıyor. Oyunda Metin Çekmez, Ş.Ayşin Atav, Özgür Kaymak Tanık, Mehmet Avdan, Tolga Yeter, Sibel Topaloğlu, Şevket Avşar, Hakan Güner, Haşmet Zeybek rol alıyor. Eskici Dükkânı 11-15 Şubat tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde izleyicilerini bekliyor.
İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 2009 yılındaki projesi Değişim Üçlemesi’nin çocuk oyunu Benim Arkadaşım Yok, Şubat ayında ilk haftasında Türkiye’nin ilk çocuk tiyatrosu sahnesinde küçük tiyatroseverleri bekliyor. Doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kalan küçük bir çocuğun, kendine arkadaş bulmaya çalışırken yaşadıklarını anlatan çocuk oyununu Turgut Denizer yazdı ve yönetti. Oyunda, Ceren Hacımuratoğlu, Seza Güneş rol alıyor. Benim Arkadaşım Yok, 12-13 Şubat tarihlerinde, 10.30 ve 13.30 seanslarında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Sahnesi’nde
Ayrıca bu haftasonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sahneleri’nde;
Reha Bilgen’in yazdığı, Ragıp Yavuz’un yönettiği Sokak Kedileri;
Hans Christian Andersen’in yazdığı; Şevket Avşar’ın uyarladığı ve yönettiği Kibritçi Kız;
Seden Edgü’nün yazdığı, Can Doğan’ın yönettiği Bir Deniz Masalı;
Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Büyüyünce Ne Olacaksın adlı çocuk oyunları da küçük tiyatroseverleri bekliyor.

İyi seyirler

Bernarda Alba’nın Evi
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Kibritçi Kız (Ç.O)
14- 15 Şubat 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Savaş ve Kadın
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Sokak Kedileri
14 – 15 Şubat 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Keşanlı Ali Destanı (M.O)
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Ümraniye Sahnesi

Bir Deniz Masalı
14 – 15 Şubat 2009 Ümraniye Sahnesi

Benim Arkadaşım Yok (Çocuk Oyunu)
12-13 Şubat 2009 Kâğıthane Küçük Kemal Sahnesi

Dönüşüm
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Büyüyünce Ne Olacaksın (Ç.O)
14-15 Şubat 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Eskici Dükkânı
11-12-13-14-15 Şubat 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi

Oyunlar Hakkında

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye

Uyarlayan: Savaş Dinçel
Yöneten: Ergün Işıldar

Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Sait Faik’in öykülerinden, anılarından ve yazılarından yola çıkarak, onun şahitliğinde dolu dolu bir İstanbul turu yaptırıyor izleyenlere.
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” izleyenleri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı’na götürüyor. Yaşama sevinci ile
Savaş ve Kadın
Yazan : Matei Visniec
Yöneten: Orhan Alkaya
“Savaş ve Kadın”, yüzyılın son çeyreğinde, yakın coğrafyamızda kışkırtılan etnik savaşların belki en trajik olanını, Yugoslavya iç savaşını eksen alarak, istisnasız bütün savaşçıların saldırısına uğrayan kadın kimliğini ve savaş alanı olarak kullanılan kadın cinselliğini savunuyor.
Kendi dışlarında oluşmuş bir şiddete, farklı dozlarda maruz kalmış iki kadın, Bosnalı bir savaş mağduru ile savaş kışkırtıcısı zengin Kuzey’in karşı vicdanını temsil eden Amerikalı doktor, lirizmle akıldışı şiddet arasında salınan bir uzamda, cehennemden çıkış yollarını arıyor.
Keşanlı Ali Destanı
Şarkılı Çalgılı Oyun

Yazan: Haldun Taner
Yöneten: Yücel Erten
Müzik: Yalçın Tura
Oyun büyük bir kentin, büyük bir gecekondu mahallesinde geçer. Sinekli olarak bilinen bu mahallenin kahramanı Ali’dir. Keşan’dan gelme, sevgilisi Zilha’nın dayısını öldürdüğü için dört yıldır “içerde” olan, yokluğunda “kurşun işlemez” niteliği kazanmış, adına “destan yazılmış, çulsuz, sahipsiz Ali Çamur İhsan’ı gerçekten öldürüp öldürmediği belli değildir ama tüm umudunu Ali’ye bağlayan mahalleli “gerçeği” istediği biçimde saptamıştır bir kez
Bernarda Alba’nın Evi
Yazan: Federico Garcia Lorca
Yöneten: Engin Alkan
“Bernarda Alba’nın Evi” büyük İspanyol şairi Lorca’nın öldürülmeden önce yazdığı son tragedya Kocasının ölümü ardından yas tutarak kızlarına ve kendine yaşadıkları evi manastıra çeviren Bernarda örneğinden, kapalı toplumlardaki bağnazlığın, törelerin insan yaşamı üzerindeki ezici gücü anlatılıyor. Bernarda Alba’nın Evi İstanbul Şehir Tiyatroları’nın geçen yıl yitirdiği sanatçısı Ayça Telırmak anısına oynanıyor. Bernarda Alba’nın Evi’nde rol alan Özlem Türkad, En İyi Kadın Oyuncu dalında, 2008 Türk Kadınlar Birliği Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülü’ne; En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında ise 2008 Sadri Alışık Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü.
Dönüşüm
Yazan: Franz Kafka
Uyarlayan: Ümit Denizer
Yöneten: Turgut Denizer
Franz Kafka’nın ‘Die Verwandlug’ romanından esinlenerek yazılan oyunda, Gregor Samsa adlı bir pazarlamacının işlerinin bozulması üzerine ailesinin, arkadaşlarının, sevgilisinin, medyanın ve patronunun baskısıyla bir böceğe dönüşümü ve sonunda da babası tarafından öldürülmesini anlatılıyor.

Benim Arkadaşım Yok
YazanYöneten: Turgut Denizer
Müzik: Uskan Çelebi
Oyun; doğum gününü tek başına kutlamak zorunda kalan küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Pastasını alıp sokağa çıkan çocuk arkadaş aramaya başlar. Çocuk yolda, kalabalık kent yaşamının yalnızlığa ittiği çeşitli kişilerle karşılaşır ve onlarla arkadaşlık kurmaya çalışır ama başaramaz.
Evinden iyice uzaklaşıp şehrin dışındaki tarlaya geldiğinde ise bir korkuluğa rastlar. Korkulukla arkadaş olabilmek için ona her şeyini verip bir korkuluğa bile dönüşür ama onun da kaçıp gitmesiyle yine yalnız kalır. Ardından daha önce hayatını kurtardığı bir kuşun omzuna konup onunla konuşmasıyla, aradığı arkadaşa kavuşur.

Eskici Dükkânı

Yazan: Orhan Kemal
Yöneten: Ergün Işıldar

Oyunda, ırgatlık ve el işçiliğinden makineleşmeye doğru yol alan ülkemizde, yoksullaşan bir ailedeki kuşak çatışmaları gösteriliyor. Çukurova’ya pamuk toplamaya giden büyük oğul ile karısının peşine düşen aile fertleri hayatın sert gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalır.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sır Tutabilir misin? - Can You Keep a Secret? (2019) Şampiyon - Secretariat (2011) Napoli’nin Sırrı - Napoli Velata (2018) Ümmü Sıbyan: Zifir (2014) Birleşen Gönüller (2014) İkinci Şans (2016)

Leave a comment