Güdü

“Olağanüstü bir korku romanı!” – Josh Malerman

Greenloop, güneş panellerinden enerji üretilen, biyoyakıt jeneratörleri kullanılan, Yeşil Devrim’in en idealist kasabalarından biri. Şehrin kalabalığından uzakta ama her türlü konfora sahip. Kasabadan şehre giden sadece tek bir yol var ve wi-fi veya hücresel sinyal almanın tek yolu fiber-optik bir kablo.
Ancak bu “huzurlu” cennet tasviri bir gecede cehenneme dönüşebilir.

Rainier Dağı’ndaki volkanik patlamadan kısa süre sonra bir muhabir, Frank McCray adlı bir adamdan bir grup Kocaayak’ın Greenloop adlı bir kasabayı yok ettiğini iddia eden bir e-posta alır. Frank’in kız kardeşi Kate Holland da kasabanın sakinlerinden biridir ve patlamadan bu yana kayıptır. Gerideyse yaşananları anlatan bir günlük bırakmıştır.

Kate’in günlük kayıtlarından, olayla ilgili röportajlardan ve makalelerden oluşan Güdü, kısmen bir hayatta kalma öyküsü, kısmen dehşet verici bir korku hikâyesi.
Kimse yardımına gelmeyecek…
Çevirmen: Berke Yılmaz

Modern Soslu Postmodern Makarna

İlk öykü kitabı Kara Gergedan’dan sonra bu kez Modern Soslu Postmodern Makarna’yla selamlıyor okuru Turhan Yıldırım. Dünü yeniden, yarını yakından düşleyerek, mizahi ve politik bir dille kuruyor öykülerini. 20. yüzyılın dil işçisi yazarlarına göz kırparak, deneyselliğin özünü keşfederek, bugünün anlatı denizinde kısalı uzunlu kulaçlar atarak veriyor modernin, postmodernin tarifini. Her okuyana, “Afiyet zehir zakkum, ısırgan olsun.”

“Geçmiş Kitaplar Mezarlığı’na kanat çırptı güvercin. Nice unutulmuş esere gagasını sürüp verdi sevgisini. Sayfalarını çevirip cümleler arasında raks etti. Kimsenin görüp bilmediği gizli cevherlere ulaştı. Savanalarda çılgınlar gibi Afrika Dansı yaptı tek başına. Uzaktan akrabası İshak gibi öttü tekinsizce. Yaralısın, diye arkasından bağırdı birileri. Canistan’ın yarım kalan serüveninde buldu kendini. Buzul Çağın Virüsü bulaştı, fırından taze çıkmış ekmek sıcağı ruhuna. Eylembilim yeniden hareket getirdi kanatlarına, üzerinden özgürce uçtu meydanların. Kıran Resimleri önünde, gözlerindeki pınarlar kuruyana kadar ağladı. Göçmüş Kediler Bahçesi’nde ölüme yaklaştığını hissetti. Neyse ki çarçabuk kurtuldu bu duygudan. Birazdan Kara Gergedan’ın sayfalarında martılarla dans edip kargalarla resital verecek, akbabalarla yaşamın kısalığı üzerine tartışıp kartallara barış söylevi çekecek.”

Hayatında Değil Yerin

Öykü toplamı Asker Daha Fazla Elliot Smith Dinlemek İstemiyor ve romanı Kusursuz Bir Mesafe’yle tanıdığımız Utku Yıldırım’ın üçüncü kitabı: Hayatında Değil Yerin. İkinci öykü toplamında, sanatın işlevini gündelik akışın içinde sorgulayan, bir çıkış bulabilmek için müziğin, edebiyatın
peşinde takılan ve bir türlü hayattaki yerini bulamayanları anlatıyor
Utku Yıldırım. Dünyayı inşa eden notalar ve sözcükler, dünyadan kaçmak
için yeterli olabilir mi?

“Dünya taşıyamayacak bu ağırlığı, gücü yok. Biz mi güçsüz kıldık dünyayı, düşünüyorum bazen. Onca kestik, biçtik, üzdük, kırdık, ne bileyim, oynayıp durduk. Küçülttük, eciş bücüş bir hâle getirdik. İki ucundan hoyratça bastırdık da şeklini bozduk, zıt kutuplardaki duygularımız yüzünden bir yanı buzlarla doluyken bir yanı çöllerle kaplandı. İnsanca mı, çok mu insanca? Her şeyin orta yerine koydum mu kendimi, tamam bu iş, hemen bir üzüntü çıkardım demektir.”

Dünyanın Öteki Yüzü

Meltem Dağcı’nın ilk öykü toplamı: Dünyanın Öteki Yüzü.

Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar, doğum yapan erkekler, ayaklanan cansız mankenler, kimlik avcıları, gençleştiren yumurtalar, rüya görme merkezleri, hayal perileri… Hepsi, Meltem Dağcı’nın, alışılmışın dışında bir dünyanın hayalini kuran öykülerinde.

“Odadan çıkan M’yi tebrik edip karnını okşadılar. M, büyük karnını görünce kendini çirkin buldu ve ağladı. Çocuk doğurmak istemediğini hıçkırarak söyledi. En, bu durum karşısında korktu. Wo ve Mun, M’nin simülasyon odasına girmesini sağladı. Kurallarından birini ihlal ettiği için M’ye ceza verildi.
Sözleşme gereğince tek bir canlıya dönüşme hakkı verilmişti. Denizatına.
Dönüşüm için bekleyen En, ortalıkta görünmedi. Kadınların sayıca fazla olmasını fırsat bilerek kaçmıştı.”

Bizden Biri

“Willa Cather, eşi benzeri görülmemiş bir yazarlık becerisine sahiptir.”
– H. L. Mencken

Zengin bir çiftçinin oğlu olan Claude Wheeler’ın geleceği çoktan belirlenmiştir ama Claude tekdüze ve sıkıcı bulduğu bu hayatı reddeder. İdealist bir genç olarak eğitim görmek, başka dünyaları keşfetmek ve hayatını büyük bir emele adamak istemektedir. İlgisiz babası, dindar annesi ve misyonerlik
dışında hiçbir şeyle ilgilenmeyen karısı da ona yoldaş olamamaktadır.
Nebraska kırsalında yaşayan Claude için her şey Amerika’nın Birinci Dünya Savaşı’na girmesiyle değişecektir.

Willa Cather’ın Birinci Dünya Savaşı’nda can veren kuzeni G. P. Cather’dan esinlenerek ve gerçek tanıklıklardan yola çıkarak kaleme aldığı Bizden Biri, idealist ve romantik bir adamın portresini çizerken derin bir değişimin eşiğindeki Amerikan ulusunu da tüm çıplaklığıyla resmediyor.

1923 Pulitzer Edebiyat Ödülü Kazananı
Çevirmen: Avi Pardo

Karmaşık Duygular

“Karmaşık Duygular, Stefan Zweig’ın önde gelen eserlerinden biri. Zweig okumak isteyenler için doğru bir giriş kitabı olabilir.” – Robert Macfarlane

Almanya’nın küçük bir kasabasında üniversiteye başlayan Roland burada ilgisini çeken bir edebiyat profesörüyle tanışır. Bu adam sadece Roland’ın içinde öğrenme aşkının filizlenmesine sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda genç adamın yoğun ilgisini de üzerine çeker. Aralarındaki ilişki giderek derinleşen bu ikili kendilerini kontrol edemedikleri karmaşık duygulara
teslim edeceklerdir.

Stefan Zweig zihinle kalp arasındaki çatışmayı titizlikle işlediği
Karmaşık Duygular’la birlikte en iyi eserlerinden birini ortaya koymuştur.
Çevirmen: Anıl Alacaoğlu

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Virgin Suicides (2023) Kayıp - Missing (2023) Tamaya (2014) Hotel Mumbai (2019) Morg (2017) Franklyn (2009)