Kısaca NBR olarak bilinen ve her yıl Aralık başında dağıttığı ödülleriyle Oscar sezonunu başlatan ABD Ulusal Eleştirmenler Birliği ödüllerinde genç yönetmen Jason Reitman imzalı “Up in the Air – Aklı Havada”nın yıldızı parladı. Başrolünde George Clooney’in oynadığı film, başta “Yılın En İyi Filmi” ödülü olmak üzere önemli ödüllerin büyük kısmını aldı.

Walter Kirn’ün aynı adlı kitabından uyarlanan resesyon odaklı dram/komedinin aldığı ödüller arasında ayrıca en iyi oyuncu (George Clooney – “Invictus”taki Morgan Freemen ile paylaştı), en iyi yardımcı kadın oyuncu (Anna Kendrick) ve en iyi uyarlama senaryo (Jason Reitman, Sheldon Turner) ödülleri de yer aldı.
Clint Eastwood yeni çalışması “Invictus” ile en iyi yönetmen ödülünün sahibi olurken, en iyi kadın oyuncu ödülünü “An Education”daki rolüyle Carey Mulligan, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü “The Messenger”daki rolüyle Woody Harrelson, en iyi orijinal senaryo ödülünü “A Serious Man” ile Coen kardeşler aldı. Başrollerinde Steve Martin, Meryl Streep ve Alec Baldwin’in oynadığı komedi filmi “It’s Complicated – İlişki Durumu: Karmaşık”a ise, en iyi ortak oyunculuk (best ensemble award) ödülünü kazandı.
Bu yılın bir özelliği de animasyon filmler açısından güçlü bir yıl olmasıydı. Yılın animasyon filmi ödülü “Up – Yukarı Bak”a verilirken Wes Anderson imzalı “Fantastic Mr.Fox” da özel başarı ödülünün sahibi oldu.
NBR’nin Top 10 listesi ise şu şekilde oluştu: “An Education”, “(500) Days of Summer”, “The Hurt Locker”, “Inglorious Basterds – Soysuzlar Çetesi”, “Invictus”, “The Messenger”, “A Serious Man”, “Star Trek”, “Up – Yukarı Bak” ve “Where the Wild Things Are”.
ABD sinemalarında gösterimi geçen hafta başlayan “Up in the Air – Aklı Havada”, ülkeyi baştanbaşa dolaşarak elemanları işten çıkaran bir insan kaynakları uzmanının (Clooney) hikayesini anlatıyor. Yapımcılığını Ivan Reitman ile (Jason Reitman’ın babası) Tom Pollock’un sahibi olduğu Montecito Pictures’ın üstlendiği film, Paramount ile DreamWorks’ün ayrılma kararı almasından sonra yeşil ışık yakılan ilk Montecito filmi özelliğini taşıyor. Montecito Pictures daha önce DreamWorks ile “first-look” anlaşması yapmış ama ayrılıştan sonra Paramount bünyesinde kalmayı tercih etmişti.
NBR Başkanı Annie Schulhof, en iyi film ödülünü alan “Up in the Air” için, “Güçlü performansları, senaryosu ve yönetimiyle etkileyici bir film” yorumunu yaptı.
Akademisyenler, film profesyonelleri ve öğrencilerin üye olduğu kuruluş, ayrıca en iyi yabancı film, bağımsız yapım ve belgeselleri de belirledi.
Buna göre, bu yılın en iyi bağımsız yapımları olarak “Amreeka”, “District 9”, “Goodbye Solo”, “Humpday”, “In the Loop”, “Julia”, “Me and Orson Welles”, “Moon”, “Sugar” ve “Two Lovers”ın seçildiği açıklandı.
En iyi beş yabancı film ise, “The Maid”, “Revanche”, “Song of Sparrows”, “Three Monkeys – Üç Maymun” ve “The White Ribbon” şeklinde belirlendi.
Ödül Kazananların Listesi:
En iyi film: “Up in the Air”
En iyi yönetmen: Clint Eastwood, “Invictus”
En iyi erkek oyuncu: George Clooney, “Up in the Air”
Morgan Freeman, “Invictus”
En iyi kadın oyuncu: Carey Mulligan, “An Education”
En iyi yardımcı erkek oyuncu: Woody Harrelson, “The Messenger”
En iyi yardımcı kadın oyuncu: Anna Kendrick, “Up in the Air”
En iyi yabancı film: “A Prophet”
En iyi belgesel:”The Cove”
En iyi animasyon filmi: “Up – Yukarı Bak”
En iyi ortak oyunculuk: “It’s Complicated – İlişki Durumu: Karmaşık”
En iyi çıkış yapan erkek oyuncu: Jeremy Renner, “The Hurt Locker”
En iyi çıkış yapan kadın oyuncu: Gabourey Sidibe, “Precious”
En iyi ilk yönetmenlik: Duncan Jones, “Moon”
Oren Moverman, “The Messenger”
Marc Webb, “(500) Days Of Summer”
En iyi orijinal senaryo: Joel ve Ethan Coen, A Serious Man
En iyi uyarlama senaryo: Jason Reitman ve Sheldon Turner, Up in the Air
Özel yönetmenlik başarı ödülü: Wes Anderson, the Fantastic Mr. Fox
William K. Everson Film Tarihi Ödülü: Jean Picker Firstenberg
NBR Düşünce Özgürlüğü Ödülü: “Burma Vj: Reporting From A Closed Country”
“Invictus”
“The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellseberg and the Pentagon Papers”
En İyi 10 Film (alfabetik sırayla)
“An Education”
“(500) Days Of Summer”
?”The Hurt Locker”
?”Inglourious Basterds – Soysuzlar Çetesi”
?”Invictus”
“The Messenger”
?”A Serious Man”
“Star Trek”
?”Up – Yukarı Bak””
?”Where the Wild Things Are”
En iyi 5 yabancı film (alfabetik sırayla)
“The Maid”
?”Revanche”
?”Song Of Sparrows”
?”Three Monkeys – Üç Maymun”
“The White Ribbon”
En iyi 5 belgesel (alfabetik sırayla)
?”Burma VJ: Reporting From A Closed Country”
?”Crude”
“Food, Inc.”
?”Good Hair”
?”The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers”
En iyi 10 bağımsız film (alfabetik sırayla)
“Amreeka”
?”District 9″
?”Goodbye Solo”
“Humpday”
?”In the Loop”
“Julia”
“Me and Orson Welles”
“Moon”
“Sugar”
“Two Lovers”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Collective - Colectiv (2021) Kutsal Örümcek - Holy Spider (2022) Heidi (2016) Düşmanı Korurken - Safe House (2012) Seninle Yaşıyorum - How I Live Now (2014) Hafta Sonu - Weekend (2014)

Leave a comment