“NÂZIM’IN EVİNDE VERA’NIN SOFRASINDA”
SERGİSİ,
ESKİŞEHİR’DE AÇILDI!

Tarihe bir yolculuk niteliği taşıyan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” sergisi, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin desteğiyle, İstanbul’un ardından Özdilek Sanat Merkezi’nde bir söyleşi ve imza günüyle açıldı! Arif Keskiner ve M. Melih Güneş’in birlikte hazırladıkları aynı adlı kitapta yer alan notlar ve fotoğraflardan oluşan sergi, 9 Nisan’a kadar ziyaret edilebilir.

Vera Tulyakova Hikmet, Nâzım Hikmet’in fotoğraflarını içeren 1977 ve 1978 yıllarına ait iki duvar takvimini, yıllar boyunca adeta bir müze ziyaretçi defteri gibi değerlendirdi ve evinde ağırladığı bazı konuklarının imzalamasını, içinden geçenleri kısaca yazmalarını sağladı. Kendileri de bu konukların arasında bulunan Arif Keskiner ve M. Melih Güneş ise; yaklaşık 40 yıl sonra, takvimde imzası bulunan ya da Tulyakova’nın ağırladığı onlarca kişiye ulaşarak, Nâzım ile Vera ve onların evlerine dair kendi hikâyelerini aktaran bir hafıza-belge kitabı oluşturdu. Mitos-Boyut Yayınları’ndan çıkan “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrasında” kitabı, Nâzım Hikmet’in Moskova’daki evini ziyaret etmiş ve karısı Vera Tulyakova Hikmet tarafından ağırlanmış bu konukların yıllar sonra kaleme aldığı anılardan oluşuyor.

Kitapta ilk kez gün ışığına çıkan, konukların el yazılarıyla yazdıkları notlar ve bugüne kadar görülmemiş fotoğraflar ise, aynı başlıklı sergide sanatseverlerle buluşuyor. “Nâzım’ın Evinde Vera’nın Sofrası’nda” kitabı ve sergisi, Nâzım Hikmet’in etkilerinin izini sürerek, bunların kaybolmadan belgelenmesini amaçlıyor.

Adı konulmamış bir Nâzım Hikmet Ev-Müzesi’nin, kendiliğinden ortaya çıkan ziyaretçi defterinin yapraklarından oluşan sergi; Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin desteğiyle Özdilek Sanat Merkezi’nde Eskişehirlilerle buluşuyor. Sergi, 9 Nisan 2016, Cumartesi gününe kadar Özdilek Sanat Merkezi’nde ziyarete açık.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kayıp Umutlar - Promised Land (2013) Muallim (2021) Sihirbazlar Akademisi - The Academy of Magic (2022) Çocuk Pozu - Child’s Pose (2014) Çam Yarması: Çok Gülecez Çok (2017) Bitmeyen Gece - Dead Night (2018)

Leave a comment