Usta Yönetmen Mustafa Altıoklar’ın kaleme aldığı SENARYO: KARAKTERİN YOLCULUĞU Mona Kitap’ tan çıktı.

USTA YÖNETMENDEN SENARYO YAZMA VE KARAKTER YARATMANIN SIRLARI

İstanbul Kanatlarımın Altında, Ağır Roman, Beyza’nın Kadınları gibi filmlerin yönetmeni ve yazar Mustafa Altıoklar’dan klasik uzun metrajlı film senaryosu yazma tekniği ve karakter yaratma sanatının ortaklıkları üzerine yoğunlaşmış bir kitap: Senaryo: Karakterin Yolculuğu. Halen Berlin’de yaşayan ve yönetmenlik-senaryo dersleri veren usta yönetmen kendi deneyimlerinden yola çıkarak çok detaylı bir kitap hazırladı. Kitapta örnek filmler üzerinden sekiz perdeli plot yapısına, sanat filmlerinin kurgusundan karakter motivasyonuna, ark dönümüne, merkezi dramatik çatışmadan senaryo kurgusu ve manifestosuna, astroloji arketiplerinden Jungien arketiplere, sinemada olay kavramından peripeteia, anagnorisis, zaman baskısı, dramatik ironi, sekans, logline, sinopsis, plot ve tretman tanımlarına kadar senaryo yazarlığının sırları yer alıyor. “Bu kitap sinema yolculuğu sırasında alacakaranlıkta yol arar gibi bulmaya çalıştığım ve geri dönüp yazdığım senaryolarıma baktığımda gördüğüm hatalardan süzerek damıttığım kişisel deneyim ve bilgilerin demlenmiş sunumudur; bir teori, bir kutsal kitap, bir doktrin değil,” diyen Altıoklar, “Elinizdeki kitap, yaratıcı drama eğitimi konusunda doğruluğu yüzyıllardan beri deneme ve yanılmalarla kanıtlanmış ilkeleri takip ederek, zaten bilineni yeniden keşfetme sürecini atlayıp, yeteneklerini vakit kaybetmeden özgürleştirmek isteyen yazar adayları için bir yöntem önermesidir,” diyor.

“Bugün dönüp geriye baktığımda, karakter yolculuğumun, 1969 yılında babam Dr. Kemal Altıoklar ve Ankara Numune Hastanesi’ndeki doktor arkadaşlarıyla birlikte, Dr. Barnard’ın insandan insana yaptığı ilk kalp naklinin 8mm kamerayla çekilmiş filmini, ışıkları karartılmış bir konferans salonunda, projeksiyon makinasından yükselen tıkırtılar ve perdeye yansıyan büyüleyici ışığın altında nefesimi tutmuş seyrederken başlamış olduğunu anlıyorum. Hem doktor hem de sinemacı olmaya o an karar vermiştim aslında. O anın karakter yolculuğum için “Tetikleyici Olay” olduğunun henüz farkında değildim. Tüm senaryo karakterlerinin tetiklendikleri olayların farkına çoğu zaman varmadıkları gibi.
Aynı yıllarda, ilkokul öğretmeni annem Türkân Altıoklar’ın ev işlerini bitirdikten sonra başına oturduğu daktilodan çıkan tıkırtılar ve satır sonlarına geldiğini haber veren çın sesi, yazmakta olduğu yeni bir radyo oyununun müjdecisiydi. Televizyonun olmadığı yıllardı ve evde bir senaryo yazarı vardı. Senaryo tamamlanıp, Ankara Radyosu’nda ses kaydı alındıktan sonra yayın günü geldiğinde, radyo skeçlerinden önce sıralanan jenerikte; “Radyoya uyarlayan Türkân Altıoklar” cümlesine sıra geldiğinde nefesimi tutardım. Senaryo yazarı olmak için tetiklendiğim olay o anlardan biri miydi yoksa?
Bir gün hayatımın senaryosunu yazacak olursam, karakterimin yol haritasında tetiklendiği olay olarak bu ikisinden birini seçmek zorunda kalacağım.”

Adı: Senaryo: Karakterin Yolculuğu
Yazarı: Mustafa Altıoklar
Türü: Araştırma
1. Baskı: Mart 2021
Sayfa: 392 Sayfa

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024)
Arşivden Seçkiler:
Savaşın Gölgesinde - Lore (2013) RoboCop (2014) The Crucible (2023) Ömer - Omar (2014) Dalgalar ve İzler (2021) Başkalarının Çocukları - Other People's Children (2023)