Müjdeci 1. Cilt: Teneke Yıldızlar

Genç Robot TIM-21 ve arkadaşları tüm androidlerin yasadışı ilan edildiği ve kelle avcılarının her gezegende kol gezdiği bir evrende hayatta kalmaya çalışıyor! Heyecan dolu ve samimi bir kozmik macera olan MÜJDECİ insanlık ile makineyi, bir dünya ile başka bir dünyayı karşı karşıya getirerek epik bir hikâye yaratıyor. Serinin ilk cildi TENEKE YILDIZLAR’da Jeff Lemire
(ESSEX COUNTY, ŞEKER CANAVARI) ve Dustin Nguyen’in (LITTLE GOTHAM) çoksatan bilimkurgu serisinin 1-6. sayıları bir araya geliyor.

“Müjdeci, galakside kendisine bir yuva arayan yalnız bir robot çocuğun uzak gelecekte geçen şahane ve karanlık öyküsü.”
– Entertainment Weekly

“Jeff Lemire duygusal, yaratıcı bir evren tahayyül etmiş, Dustin Nguyen de bunu şahane bir şekilde görselleştirmiş. TIM-21’e ne olacağını çok merak ediyorum.” – Brian K. Vaughan, Saga’nın yazarı

“Dört dörtlük bir eser.” – Mark Millar, Kick-Ass ve Jupiter’in Mirası’nın yazarı

“Kesinlikle okuyun.” – Kotaku

“İnanılmaz.” – Vulture

“Bilinmeyenin korkusu ile macera ruhunu bir araya getiren şahane bir kozmik opera.” – IGN

“Zavallı Tim’in şimdiden hayranı oldum, Toplayıcılar’ın kökeni hakkında teoriler üretiyorum ve hız trenine tekrar binmek için can atıyorum.”
– Damon Lindelof, Lost’un yaratıcılarından
Çevirmen: Tuğçe Nida Gökırmak

80 Günde Devri Âlem

“Hiç seyahat etmiş miydi? Büyük olasılıkla, çünkü dünya haritasına kimse onun kadar hâkim değildi. Paylaşacak detaylı bilgisinin olmadığı hiçbir yer yoktu. Kulüpte, yolunu kaybetmiş ya da şaşırmış gezginlerle ilgili ortaya atılan binlerce görüşü kimi zaman çok az sözcükle, kısaca ve açık bir şekilde düzeltirdi…
Her yeri gezmiş biri olmalıydı, en azından zihninde… Bununla birlikte kesin olan bir şey vardı, o da Phileas Fogg’un senelerdir Londra’dan ayrılmadığıydı.”

Phileas Fogg, kimsenin hakkında bir şey bilmediği zengin ve kibar bir İngiliz beyefendisidir. Son derece düzenli bir hayat sürmesi, titiz ve dakik olmasıyla ünlüdür. Bir gün üyesi olduğu Londra Reform Kulübü’nde gerçekleştirmesi imkânsız gibi görünen bir konuda iddiaya girer: Dünyanın çevresini 80 günde dolaşacaktır. Fogg tek bir aksilikte her şeyini kaybedebileceği bu seyahate yardımcısıyla çıkar. Onlarca farklı ülkede başına geleceklerden ise habersizdir.

1872’de yayımlandığı günden beri her yaştan okurun hayal gücünü zenginleştiren 80 Günde Devri Âlem, on dokuzuncu yüzyıldaki teknolojik gelişmeler sayesinde uzakların yakınlaşmaya başladığı ve böylece modern kültürün de adım adım değiştiği bir dönemin panoramasını çiziyor.
Çevirmen: Pınar Güzelyürek Çelik

Haldun

Herkesin vitrinde yaşadığı, kim olduğumuzdan ziyade dijital gölgelerimizin kim olduğunun önem taşıdığı bir yakın gelecek. Haldun, Alper Kaan Bilir’in parlak hayal gücü ve keskin dilinin kesiştiği noktada yepyeni bir dünya tahayyülü sunuyor okura. Yaşamını internet üzerinden yaptığı canlı yayınlarla sürdüren Haldun’un bir gecesini mercek altına alan roman, ilişkilerin, özlemin, umudun
ve ihanetin izini sürüyor.

“Şehrin karanlık manzarası da kendine göre güzeldi. Romanesk bir kale
ya da viran bir gotik kilise gibi, çirkinliğinde estetik vardı. İşçi sınıfının yaşadığı semtler, çamurlu bir havuzun dibindeki çerçöp gibi, belli belirsiz seçiliyordu. Sonra… gece boyu gezen Sihirli Lambalardan biri, o karanlık mahallelerden geçiyordu. İHA’nın huzmesi altında harap apartmanlar, karanlıktan
meydana çıkıyordu. Otoyol kenarındaki yansıtıcı çubuklar nasıl far
vurunca ışıldarsa, öyle.”

Esnaf Lokantası

Büyüdüğü eve, sokağa, semte dünyaları sığdırmakta maharetli çocuklar, engin denizlerin dibine inmeye, yüksek dağların zirvesine ulaşmaya yetişkinlerden daha yakındır. Onlar, sahibi oldukları bin bir çeşit hikâyenin çoğunu yaş aldıkça kaybederler. Kimisi bu hikâyelerin bir kısmını gerçeğe dönüştürür, kimisi de hatırlamakla yetinir. Unutanlarsa bu çağda yalnız yaşlanamazlar, başkalarının bildiklerine tutunurlar.

Murat Şahin Esnaf Lokantası’nda maharetli çocuklarla gerçeğe dönüştürüyor hikâyelerini. İçten, “bizden” bir dille komşudan, sokaktan, vapurdan sesleniyor okura. Çok da uzak olmayan ancak bir daha dönülemeyecek “o eski günler”in hafızasını cisimleştiriyor. Kavuşmaya, ayrılığa, özleme, korkuya ve ölüme yakın duran kahramanlarını diri tutarak uzanıyor dünden bugüne.

Kaybolmaya yüz tutan kolektif alışkanlıklarımızın nostaljik ve güncel tasavvurlarla belgelendiği bu hikâyelerin üzerinden herkes payına düşen “leblebi”yi alıp yiyebilir yahut cebine atıp yoluna devam edebilir.

“Çocukluğum, boyları giderek yükselen ve sayısı hızla çoğalan binaların arasında geçti. Oyun alanlarımız gitgide azalıyordu. Daha sonra karşımıza dikilecek olan beton yığınlarını, o dönemde tahmin edemezdik elbette; ama şanslıydık, bizler sokakların son çocuklarıydık. ‘Sokak çocuğu’ bizim için sıradan bir sözdü; sokaklar bizimdi, biz de sokakların… Herkesin kendi mahallesinde arkadaş grubu vardı. En sevdiklerimizle kan kardeş olurduk.
Üst mahalledeki çocuklarla mahalle maçı yapar ve kavga ederdik. İğdeyi,
inciri, dutu, eriği dalından, üzümü asmasından yerdik. O zamanlar her evin
bir bahçesi ve bahçesinde en az bir meyve ağacı vardı. Mıstık, Ali ve ben sürekli birlikte gezerdik.”

Yararsız Bir Adam

“Maksim Gorki’nin kitapları tutkulu bir başkaldırıyla bezeli.” – Jack London

Dört yaşında yetim kalan Yevsey Klimkov, okulu bitirdiğinde kitapçı Raspopov’un yanında çıraklık yapmaya başlar. İyilikten, dürüstlükten yana nutuklar çekmeyi seven Raspopov bir yandan devrimcilere kitap satarken bir yandan da onları ihbar etmektedir. Ancak ustasının zamansız ölümüyle birlikte, zayıf iradeli Klimkov polis tarafından Raspopov’un yerine muhbirlik yapmaya zorlanacaktır.

Rus edebiyatının önde gelen yazarlarından Maksim Gorki,
Yararsız Bir Adam’da, habis bir iktidara boyun eğen bir adamın ve
toplumun çöküşünü gözler önüne seriyor.
Çevirmen: Şemsa Yeğin

Yaz

“Maksim Gorki her şeyi kalemiyle görür ve hisseder. Kalem sanki bir alet değil, yazarın organıdır.” – Franz Kafka

Yegor Petroviç Trofimov yorulmak nedir bilmeyen bir parti çalışanıdır.
Bir tanıdığı tarafından otuz iki hanelik ufak bir köye gönderilen Trofimov, burada köyün devrimci gençleriyle birlikte köylüleri bilinçlendirmek için kolları sıvar.

Uğradığı sansür nedeniyle Ekim Devrimi’ne kadar Rusya’da yayımlanması ve dağıtılması yasaklanan Yaz novellası, Maksim Gorki’nin Ana’dan sonra yazmayı planladığı Oğul romanının eskizlerinden ortaya çıkmıştır. Sosyalist, anti-militer, isyancı bir tavra sahip olan novellada Gorki halkın kurtuluşu için takınması gereken tavrın altını çizmektedir.
Çevirmen: Fatma Arıkan, Serdar Arıkan

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Babaların Babası (2016) Türk İşi Dondurma (2019) Ölüm Peşimizde - Yoga (2010) Replikalar - Replicas (2019) Cadılar Bayramı - Halloween (2018) Çözümler Kitabı - Book of Solutions (2023)