MOTORCULAR

Jeff Nichols (Yazar/Yönetmen)

Arkansas doğumlu Jeff Nichols, Shotgun Stories, Take Shelter, Mud, Midnight Special and Loving filmlerinin ardındaki başarılı, ödüllü film yapımcısı. Son filmi Motorcular, 1967 yılında yayımlanan ve fotoğrafçı Danny Lyon’un Chicago Outlaws Motosiklet Kulübü’nde geçirdiği zamanı anlattığı ikonik kitabının uyarlaması. Nichols’ın yazıp yönettiği film, karizmatik Johnny’nin (Tom Hardy) liderliğindeki kurgusal bir Orta Batı motorcu kulübü olan The Vandals’ın yükselişini ve düşüşünü anlatıyor. Olaylar, Johnny’nin vahşi çırağı Benny (Austin Butler) ile çıkmaya başladıktan sonra The Vandals’ın dünyasına giren Kathy’nin (Jodie Comer) gözünden anlatılıyor. Nichols’ın kadrolu oyuncuları Michael Shannon, Norman Reedus, Beau Knap, Damon Herriman ve Boyd Holbrook’un da yer aldığı muhteşem bir oyuncu kadrosuna sahip olan Motorcular, karşı kültür hareketinin yükseldiği ve otorite karşıtı duyguların yaygın olduğu, büyük bir değişimin yaşandığı geçmiş bir dönemi çağrışımlarla yeniden canlandırıyor. Nichols aşağıda filmin oyuncu kadrosu, motosikletlere olan tutkusu ve motorcu filmlerinin sinemasal mirası hakkında konuşuyor.

Danny Lyon’ın kitabı ne zaman karşınıza çıktı? Ve hemen bunu bir film yapmak istiyorum diye mi düşündünüz?

JEFF NICHOLS: 2003 yılında. Anında harika bir film için gerekli malzemelere sahip olduğunu düşündüm. Yani, bu fotoğrafları kitaptaki röportajlarla birleştirdiğinizde, lezzetli bir yemeğin malzemeleri gibi hissettim. Sanırım başka bir benzetme kullanacağım… Bir odaya girmek gibiydi. Noel ağacı yok ama tüm süsler önünüzde yere serilmiş. Yani ağacı inşa etmek sizin işiniz – her ne kadar ağacın bir parçası olacak tüm bu güzel şeyleri görebilseniz de. Ama tüm bu süsleri asmak için o yapıyı nasıl inşa edeceğimi bulmak biraz zaman aldı.

Senaryonuzun ne kadarı kurgusal?

JEFF NICHOLS: Bu çok gri bir alan, çünkü kitaba, fotoğraflara ve röportajlara çok şey borçluyum. Ama bunun merkezindeki aşk üçgeni fikri tamamen kurgusal. Kulübün 70’lerin başında sosyal bir gruptan daha resmi bir çeteye dönüşmesinin genel gidişatı… Bu gerçek hayatta aşağı yukarı var. Ama bu bir belgesel değil. Kitap, dünyanın en büyük ikinci motosiklet çetesi haline gelen Chicago Outlaws’ı takip ediyor. Ama ben onların hikayesini yazmak istemedim. Bunun, kitabı elime aldığımda hissettiğim bir duygunun alegorisi olmasını istedim. Bu yüzden kendinizi bu şeylerden uzaklaştırmak için kurgu gerçekten gerekliydi. Kulübü kurgulamak zorundaydım. Hepsi gerçek insanlara dayanan karakterleri kurgulamak zorundaydım. Ve onların gerçek sözleri kitabın başından sonuna kadar yer alıyor. Ama karakterlerin nasıl davrandıkları ve birbirleriyle nasıl ilişki kurdukları tamamen kurgusal. Ve kesinlikle Johnny, Kathy ve Benny arasındaki bu aşk üçgeni tamamen kurgu.

Kathy filmde çok önemli bir karakter. Tabiri caizse, bu dünyadaki gözümüz ve kulağımız. Onun röportajlarını çerçeveleme aracı olarak kullanma fikrini size ne verdi?

JEFF NICHOLS: Onun röportajları çok ilgi çekiciydi. O bara ilk kez girişinden Benny’nin bütün gece evinin önünde oturuşuna kadar her şey kitapta var. Son derece ilgi çekici ve o dünyaya girmek için harika bir yol, değil mi? Yani o dünyaya bir giriş arıyorsam, bence en eksiksiz giriş buydu. ‘Pekala, tamam, eğer başlayacağımız yer burasıysa, o zaman onu bu dünyayı gözlemlemek için bir çerçeveleme aracı, bir mercek olarak kullanmak mantıklı,’ dedim. Ama ben onun sadece bir gözlemci olmasını istemiyorum, bir katılımcı olmasını istiyorum… O da bunun içinde. Ve nihayetinde, temsil ettiği şey gerçekten de tüm olayın gerilimi, yani erkeklikteki bu gerilim; bu gerçekten de alt kültürdeki bir gerilim. Aslında oldukça açık olan tüm bu olumsuz şeyler var: şiddet, istikrar eksikliği ve diğer her şey. Ama bir de tüm bu güzel romantik şeyler var. Ve Kathy bu gerilimin merkezi. Bu yüzden bu dünyayı bizim için yorumlamaya çalışan kişinin o olması mantıklıydı. Ve gerçekten, sadece pragmatik olarak, bu bana zaman kazandırdı. Bu röportajı üç parçaya böleceğimi biliyordum: 1965 röportajı, 1969 röportajı ve 1973 röportajı. Filmde sadece 65 ve 73’ün zaman özelliklerini verdik, çünkü 69’un zaman özelliklerini eklediğimizde insanların kafası karıştı. Ben de bundan rahatsız olmalarını istemedim. Ama bir hikaye anlatıcısı olarak benim için bunlar kullanabileceğim temel unsurlardı ve onları karıştırıp farklı sıralara koyabilirken yine de doğrusal bir his yaratabiliyordum. Bu yüzden benim için temel unsur olarak değerliydi.

Bu adamların simgelediği isyandan keyif alıyor muydu?

JEFF NICHOLS: Belki de alıyordu. Sanırım biraz abarttım. Kitapta anlattığı kadarıyla, bu adamlarla ve bu yaşam tarzıyla ilişki kurmaktan kaynaklanan bir bulaşıcılıktan bahsediyor ama Kathy’nin hiçbir zaman yüksek sosyete falan da olduğunu sanmıyorum!

Ama çok zeki biri, değil mi?

JEFF NICHOLS: Çok zeki biri. Ve çok iç gözlemci. Bu bir tür zekâ biçimi: kendinizi ve hayatınızı inceleme yeteneğiniz. Ve onun hakkında çok etkileyici bulduğum şey, bu yeteneğe sahip olmasına rağmen, belki de en büyük arzularından bazıları olan, zaman zaman çok şiddetli ve çok agresif olan bu kulübe sarılmak ve dahil olmak için üstesinden gelmemeyi seçmesidir. Ve hala kulübün içine çekiliyor. Ve zihninde, bunun olumsuz olabileceğini gerçekten bilmesine rağmen, hala bu pazarlığı yapıyor, “pekala, buna bağlı kalacağım,” diyor.

The Bikeriders’ın yazarı Danny Lyon’la tanıştınız mı?

JEFF NICHOLS: Ah, evet. Sanırım 2014 yılı civarında ilk ulaştığım kişi oydu. Ona bir e-posta gönderdim. Ve o noktada, yeterince film yapmıştım. Biraz ün kazanmıştım. Sonra yılın bir bölümünde yaşadığı New Mexico’ya gittim ve onunla oturdum.
Döngüler, alt kültürler ve toplum hakkında uzun bir konuşma yaptım ve The Bikeriders’ın bu döngüyü nasıl temsil ettiğini, erkeklik ve yabancılar hakkında bir sohbet açısından ne anlama gelebileceğini anlattım. Başını salladı ve şöyle dedi: “Tamam, yani sadece bir fotoğrafçı hakkında film yapmak istemiyor musun?!”

Danny dönemin en önemli kültürel figürlerinden biri, değil mi?

JEFF NICHOLS: Danny, bence o Amerikan fotoğrafçılığında bir simgedir. Ve yeni gazetecilikte. 20’li yaşlarının başında The Bikeriders’ı çekmeden önce 19 yaşındayken New York’ta bir dişçinin oğluydu. Güney Amerika’ya gitti ve Sivil Haklar hareketinin bir parçası oldu. Güney Şiddetsizlik Koordinasyon Komitesi’nin kadrolu fotoğrafçısıydı ve muhtemelen bugüne kadar gördüğünüz en sembolik Sivil Haklar fotoğraflarından bazılarını çekti. 19 yaşındaydı. Yani bu adam yaşamış.

Yine de, istediğiniz yöne gitmenizden memnun muydu?

JEFF NICHOLS: Öyleydi ve şükürler olsun ki ona filmi gösterdiğimde gerçekten gurur duydu. Ve gerçekten beğendi. Yine de başlarda ona ‘Kitabın sana ait bir şey. Film kendi başına bir şey olacak. Ve benzerlikler olacak,’ dedim. O da bana çok güzel bir e-posta yazdı. Şöyle diyordu: “Düşünsenize, bu iki makaralı kayıt cihazıyla bir odada oturup bu sesleri kaydediyorum ve bu seslerin şu anda çok ilgi gören filminize kadar ulaşmasını sağlıyorum… Bu kelimelerin bu kadar uzağa gidebileceğini asla düşünemezdim. Ve bu gerçekten çok güzel bir duyguydu. Ve gerçekten katılmadığım bir şey söyledi. ‘Bana hiç sahip olmadığım bir şey verdin, o da başarılı bir kitap’ dedi. Şimdi, onun kitabının 60’ların fotoğraf hareketinde gerçekten belirleyici olduğuna dair büyük bir argüman olduğunu düşünüyorum. Ama yine de bunu duymak gurur vericiydi.

Filmde, kendi dönemlerinin simgeleşmiş motorcu filmleri olan The Wild One ve Easy Rider’a gönderme yapıyorsunuz. Motorcu filmleri Amerikan sinemasının mitolojisinde ne kadar önemli?

JEFF NICHOLS: Motorcu kültürünün kültürel zeitgeist’in neresinde olduğunu göstermesi açısından komik, kömür madenindeki bir kanarya gibi. Bu motorcu kültürü çalışmasında motorcu filmlerinin popüler kültürüne bakmayı ilginç buldum çünkü estetik açıdan bundan daha farklı iki film bulamazsınız. The Wild One’a bakarsanız, Marlon Brando’nun arkadan projeksiyonlu sahte bir motosiklet üzerindeki sevimsiz karesiyle açılır. Çok yapmacıktır. Bir de 60’ların sonu ve 70’lerin başındaki duyguyu ifade etmeye çalışan, gerçekten doğal, tuhaf bir sanat filmi olan Easy Rider var. Estetik açıdan bundan daha farklı iki film bulamazsınız. Ve aralarında sadece on yıl var. Ama motorcu kültürüyle ilgili zeitgeist’in nerede olduğuna dair mükemmel işaret levhaları gibi bir şey olduklarını düşündüm.

Başka motorcu filmleri de var mı?
JEFF NICHOLS: Hayır, ama herkes Sons of Anarchy’den bahsediyor. 60’larda ve 70’lerde elinizi sallasanız motorcu filmine çarpardı. Bu bir alt-alt türdü. Sonra motorcu korku filmleri ve motorcu bilimkurgu filmleri yaptılar. Bir süreliğine her film böyleydi… Ne zaman kötü bir adam ortaya çıksa, motorcuydu. Ve bu kendi kendine devam etti. Ama amaç da buydu, değil mi? Bu yüzden [Norman Reedus’un karakteri] Funny Sonny’yi bir motosiklete bindirirsiniz, insanları Easy Rider’ı izlemeye sinemaya çekmek için beş dolar alırsınız. Her şey kendi kendini etkiler hale geldi. İşte bu noktada, bu alt kültürün artık primetime’a ulaştığı fikrine kapılıyorsunuz. Marlon Brando’nun The Wild One filmiyle bunu tartışabiliriz ama o zaman durum farklıydı.

The Wild One, Easy Rider’ın yaptığı gibi sinemayı değiştirmedi…

JEFF NICHOLS: Kesinlikle. Ve bence motorcu kültürü sonradan olduğu gibi… kendisinin iki versiyonu, üç versiyonu haline gelmemişti. Şimdi kulübe gelenler farklı nedenlerle geliyorlar çünkü artık toplum bu konuda bilinçli ve bu artık farklı. Kendini daha fazla tanımlıyor. Dolayısıyla bu trene çok daha geç, çok daha farklı motivasyonlarla atlıyorlar.

Motosikletler hakkında ne kadar bilginiz var?

JEFF NICHOLS: Motorcu kültürüyle pek aram yoktur. Bu filmi yazmadan önce binmeyi öğrendim, sırf tam bir sahtekâr olmayayım diye! Ve bunu seviyorum. Bu zehir bana da bulaştı. Bir Royal Enfield INT 650’m var. Ve çok güzel bir motosiklet. Ama bir karım var, bir çocuğum var, bakmam gereken bir ailem var… Yapmam gereken son şey motosikletin üstünden uçmak.

Filmin konusu da biraz bu, değil mi? Ev hayatı ile asi hayat arasındaki gerilim?

JEFF NICHOLS: Evet, bu yüzden bu kulübe üye olmazdım. Beni içeri almazlar. Brucie’nin öldürüldüğü sahne hakkında çok konuşuldu. Ve bunun hakkında konuşulmuş. Bunlar röportajdan bazı satırlar: “Çünkü bir anda ortaya çıkan, sizi yakalayan, bir anda ortaya çıkan bir şeydir.” Ve öyle hissettiriyor. Özellikle de başınızda kask yokken… Bu şeyin üstünde tamamen savunmasızsınız. Ve bu dünya sizi bir anda içine çekebilir. Ve bence bu farkındalıkla etrafta dolaşmak insanlar için bir adrenalin patlamasıdır. Cazibenin bir parçası olmalı. Ama bazı replikleri de ilginç buldum… Beau Knapp’ın karakteri Wahoo, Brucie’nin cenaze sahnesinden sonra, “İşte ben böyle ölmek istiyorum. Motorun üstünde ölmek istiyorum.” Bu da yine kitaptan bir alıntı. Ama sonra bunu Johnny’nin saçmalıklardan bıkmış karakteriyle yan yana getirdim: Kapa çeneni. Kapa şu lanet çeneni. Şimdi senin maço saçmalıklarını dinleyecek zamanım yok.

Peki Johnny’yi bir karakter olarak, bu çetenin lideri olarak nasıl görüyorsunuz?

JEFF NICHOLS: Onun bir sahtekar olduğunu söylemek çok ağır olur. Ama kesinlikle rol yapıyor, değil mi? Marlon Brando’yu The Wild One’da izleyip bu fikre kapılma süreci, Benny’den bu kadar etkilenmesinin nedeni onun Benny olmaması. Kamp ateşinin başında, ‘Bütün bu adamların olmaya çalıştığı şey sensin’ dediği bir sahne var ve aslında kendinden bahsediyor. Gerçek şu ki, o oldukça normal bir adam… Danny’nin kullandığı kelime “burjuva adam”. Evi var, çocukları var, işi var. Ve gerçekten bu dünya için yaratılmamış. Bu anlamda Frankenstein’a benziyor; canavarı inşa ediyor ve sonra canavar kalkıp onu öldürüyor. Bu dünyanın gerçek bir parçası olsaydı, belki ona tutunabilirdi ama gerçek şu ki, öyle değildi. Tom “Yarım bir gangster olamaz” cümlesini kullanmayı severdi. Yani Tom’un o karakteri yaratma biçiminde, o karakterin sesinde, tavırlarında ve diğer her şeyde bile bir rol oynadığını düşünüyorum.

Tom Hardy’yi Johnny’yi oynaması için nasıl ikna ettiniz?

JEFF NICHOLS: Yıllar değil de aylar sürdü. Menajeri Jack Whigham ile arkadaştım. Çünkü Jack’in kardeşi Shea, Take Shelter’da birlikte çalıştığım bir aktör… harika bir aktör. Jack şimdi menajer ve aynı zamanda Michael Shannon’ın da menajerliğini yapıyor. Yani birbirimizi yıllardır tanıyoruz. Senaryoyu ona vermem bir hata değildi. Aradı ve dedi ki, “Tom bunu yapmalı. Tom kesinlikle bunu yapmalı. Bu yeni Marlon Brando. Bunu yapmalı,’ dedi. Ben de ‘Katılıyorum’ dedim. Londra’ya gittim ve onunla oturdum. Milyonlarca sorusu vardı. Çok yoğun bir toplantıydı. Bir noktada onu neredeyse gerçek zamanlı olarak bu işi yapıp yapmayacağını düşünürken görebiliyordunuz. “Bunu başkasının yapmasına izin vermeyi hayal bile edemiyorum,” diyordu. Sanırım sonunda onu ikna eden de bu oldu. Ve çok şanslıyız… Bunu başka birinin oynayabileceğini düşünemiyorum. Tom’un oynadığı rolün filmin gidişatı üzerinde çok önemli bir etkisi oldu. Kamp ateşinin yanında, Benny’ye ilk kez kulübü teklif ettiği sahne. Ekranda oynandığı gibi yazılmadı. Tom Hardy sayesinde ekranda oynandı. Ve o seksilik, o yoğunluk, hepsi Tom’un eseri.

Peki ya Austin Butler? Elvis’i izlemiş miydiniz?

JEFF NICHOLS: Onunla tanışmadan iki gün önce fragmanı çıkmıştı. Yani bunun kitaplardaki anlamını zaten biliyordum. Ama fragmandaki birkaç kareden anladım ki, bu adam bir şeyler yapmış. Tamam, bu ilginç. Bu kadar ses getireceğini tahmin etmemiştim. Ama onu gerçekten de odada onunla birlikte olmanın verdiği hisle seçtim. Bu noktada bir avuç ünlü insanla tanıştım. Ve şimdi odaya girse sıcaklık değişirdi. Onda bir şey var; her ne ise, onda bir şey var. Onunla tanıştığımda bunu hemen anladım. Ayrıca çok hoş bir insan ve belli ki çok yetenekli. Ama onunla tanıştığımda, seyircilerden hiç kimsenin Kathy’nin neden o motorun arkasına bindiğini sorgulamayacağını biliyordum. Kimse Johnny’nin neden bu kulübü ona vermek istediğini sorgulamayacaktı. Onda bu cazibe var. Ve bunu çok iyi taşıyor.

Aynı zamanda, diğerleriyle birlikte, Michael Shannon, Beau Knapp, Boyd Holbrook, Damon Herriman’ ı da oyuncu kadrosuna dahil ettiniz.

JEFF NICHOLS: Bu adamlar sadece bir motosiklet filminde oynamak istiyordu. Ve sanırım, kendimi övmem gerekirse, benimle bir filmde olmak istediler. Cast direktörümüz Francine Maisler bu adamların çoğunu dikkatime sundu. Boyd’u tanıyordum. Michael Shannon’ı tanıyordum, altı filmimde de oynadı. Norman Reedus’u da tanıyordum. İki yıl önce Cannes’da jürideydim. Birlikte bir masaya oturduk çünkü partneri Diane Kruger da oradaydı. Norman Reedus’un yanında oturuyordum ve aklımın bir köşesinde onu düşünüyordum, ‘Bahse girerim The Bikeriders’ı biliyordur’ gibi. Sonra eğildim ve “Hey, The Bikeriders kitabını biliyor musun?” dedim. “Tabii ki, evimde iki baskısı var.” dedi. “Ben de bundan bir film yapıyorum.” dedim. O da hemen döndü ve “Ne?” dedi. Böylece bu konuşmaya başladık ve sonra Toby Wallace, daha iyi bir terim bulamadım, kötü adamımızı oynuyor. Avustralyalı genç bir aktör, Babyteeth adlı inanılmaz bir filmde oynamıştı, ben de izlemiştim. Yapımcı ortağım Brian Kavanaugh-Jones o filmden bahsetmişti. İzledim ve hemen ondan etkilendim. Tamam, bu rol için istediğim kişi o, dedim. Sonra, cast direktörüm Francine beni Beau Knapp, Damon Herriman, Karl Glusman, Emory Cohen ile tanıştırdı… ve bu adamların hepsini başka filmlerde farklı rollerde görmüştüm. Hepsi rolleri okudu ve hemen ne kadar inanılmaz olacaklarını anlaşılıyordu.

Peki ya Jodie Comer? Onun bir karakter yaratma sürecini izlemek nasıldı?

JEFF NICHOLS: İnanılmazdı. Bir gün ev ödevinin bir kısmını unutmuş. Ve bu filmde ne kadar çok replik olduğunu biliyorsunuz. Buna dayanarak senaryodaki her bir kelimeyi fonetik olarak çözmüştü. Bir işi yapmakla onu görünmez kılmaz bambaşka şeylerdir. Çünkü hepsi bir araya geldiğinde göremiyorsunuz. Repliklerini dinlerken olduğu kadar yüzünü izlerken de büyüleniyorum. Ama duruşuna bir bakın: sigara içme şekline bakın, kendini taşıma şekline bakın, odadan çıkış şekline bakın. Bu tamamen inşa edilmiş bir şey. Loving’de Ruth Negga ile de aynı deneyimi yaşadım… gözleri yüzlerinde devasa görünüyor. Ve fotoğraflaması çok güzel çünkü çok fazla şey oluyor. Sanki içlerine dalabiliyorsunuz.
Muhteşem bir performans. Bir insan ve bir aktör olarak onun hakkında ne söylesem az. Dünyanın en iyi aktörlerinden bazılarıyla çalıştığım için çok şanslıyım. Bence o da dünyanın en iyi aktörlerinden biri.

Film müziğindeki tüm şarkılar döneme uygun muydu?

JEFF NICHOLS: Senaryodaki her sahneye bir zaman çizelgesi verildi. Böylece her departman nerede olduğumuzu bilecekti. Özellikle de çok fazla hareket ettiğimiz için. Senaryoyu yazarken yıllardır bir çalma listem vardı. Her şarkının yanına bir zaman çizelgesi koyduk ve bir şarkı çıkmadığı bir yıl içinde asla çalmadı. Bu bizim kuralımızdı. Ve bu büyüleyici bir şey. Bence harika bir kural. Çünkü biraz ölçülü olmayı sağlıyor. Bir sürü harika şarkı var ve “Hadi şu şarkıyı alıp şuraya koyalım,” diyorsunuz. Yapamayız, o şarkı henüz çıkmadı. Sonra da en mükemmel şarkıyı arıyorsunuz. Yarısının senaryosunu yazmıştım ama diğer yarısı keşifti. Mesela jenerikle birlikte çalan Gary U.S. Bond şarkısı nı [‘I Wanna Holler But The Town’s Too Small’], kurgu odasına girene kadar bulamamıştım. Ve o şarkıyı çok seviyorum. Ama aynı zamanda çok önemli bir şey daha yapıyor. Bizi zaman içinde hareket ettiren işaret çizelgeleri bunlar. Tıpkı The Wild One ile Easy Rider arasındaki farkı görebildiğiniz gibi, The Stooges ile [The Fleetwoods’un] ‘Come Softly To Me’si arasındaki farkı da görebilirsiniz.

Bar kavgaları ve partiler dünyasını yeniden yaratmak nasıl bir şeydi?

JEFF NICHOLS: Danny’nin benimle paylaştığı bazı ses kayıtlarında değerli bir şey vardı. Bar toplantılarından birinin ortasında kayıt cihazının bir saat boyunca çalmasına izin verdi. Arka planda müzik kutusunu, içeri girip çıkan adamları ve konuşmaları duyuyorsunuz. Bence bu, tüm bu katmanları oluşturmakla ilgiliydi. Tabii ki müziğiniz var, sonra kıyafetleriniz, saçınız, makyajınız, prodüksiyon tasarımınız, set giydirmeniz ve aksesuarlarınız da var. Sanırım bugünlerde bir dönem filmi yapıyorsanız, post prodüksiyonda ona bir filtre eklemek bir moda. Biz buna hiçbir filtre eklemedik. Mud ve Loving’i ve diğer her şeyi nasıl çektiysek bunu da aynı şekilde çektik. Bir dönem filmi gibi görünmesini sağlayan şey, içine giren tüm el işçiliğinin yoğunluğuydu. Elbette filmle çekiyoruz, bu da kesinlikle yardımcı oluyor, ama gerçekten de tüm bu el işçiliğinin katmanları, onu ortaya çıkaran, onu satan şey.

Bu filmi önceki işlerinize göre nasıl görüyorsunuz?

JEFF NICHOLS: Yani, hepsi birbirine bağlı çünkü hepsi bana bağlı. Gerçekten kişisel filmler yapıyorum, bunun gibi olanları bile başka bir şeyden esinlenerek yapıyorum. Bu anlamda kendimi hepsine yakın hissediyorum. Bu film, 40’lı yaşlarının ortasındaki bir adamın, ilk kez hayatında ileriye baktığı kadar geriye de bakmaya başlayan bir adamın yaptığı bir film gibi hissettiriyor. İlk kez ‘nostaljik’ terimini, bunun ne anlama geldiğini ve hayatınız üzerindeki etkisini gerçekten anlayabilen bir kişi tarafından yazılmış gibi hissettiriyor. Bu anlamda kişisel bir film. Ve hepsi de kişisel filmler. Erkeklik üzerine derin düşüncelerden, işçi sınıfı üzerine düşüncelerden de bahsedebilirsiniz. Bakılacak pek çok şey var. Ayrıca anlatı yapısına ve bir hikayenin nasıl anlatıldığına ve izleyici için nasıl geliştiğine de takıntılıyım. Ve yaptığım her filmde bunu ayarlamaya ve anlattığım hikayeye uygun şekilde değiştirmeye çalışıyorum. Yani evet, bu tamamen bana ait!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (26. hafta):
Harruk (2024) Yürüyen Şato (2024) Reel İstanbul Organize (2024) La Hayde Maske (2024) Blue Lock The Movie-Episode Nagi - Gekijô-ban Blue Lock -Episode Nagi (2024) Yakamoz (2024) Yüzyıl İleri - Guest From The Future (2024) Şeyda - Shayda (2024) Bir Zamanlar Gelecek: 2121 (2024) Sessiz Bir Yer: Birinci Gün - A Quiet Place: One Day (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayalet Hikayesi - Personal Shopper (2017) Küffar (2024) Müstakbel Suçlar - Crimes of the Future (2022) Şerr-i Cin (2022) Kâfir: Cuhanna Cin Kabilesi (2018)