Mehter
Çanakkale Zaferini selamlıyor…

Rus Kızıl Ordu Korosu ile verdikleri konserle hafızalara kazınan, İstanbul Tarihi Türk  Müziği Topluluğu Mehter Takımı, Mehterbaşı Kürşat Tuncay yönetiminde 17 Mart akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak. Çanakkale Zaferinin yıldönümü münasebetiyle düzenlenen konserde, kahraman şehitlerimiz türküler, marşlar, ilâhiler ve şiirlerle anılacak.

Konservatuvarlı Mehteranlar

İstanbul Tarihi Türk  Müziği Topluluğu Mehter Takımı 32 kişiden oluşuyor. Üyelerin tamamı konservatuvar mezunu olup aralarında doktorasını tamamlamış ve yüksek lisansını yapmış pek çok müzisyen bulunuyor.

Tromboncu Mehterbaşı

63 yaşındaki Kürşat Tuncay 1967 yılından beri, 45 yıldır,  mehter takımında görev yapıyor. Toplulukta Nakkarezen olarak göreve başlayan Tuncay’ın asıl enstrümanı ise trombonmuş.

En çok Japonlar seviyor

Dünyanın hemen her yerinde senfoni orkestralarıyla, caz orkestralarıyla birlikte konser veren, önemli müzik festivallerinde sahne alan İstanbul Tarihi Türk  Müziği Topluluğu Mehter Takımı’nın yurtdışı seyahatleri en sık mehterin çok sevildiği Japonya’ya oluyor. Topluk, Moskova’da Kızıl Ordu’yla beraber verdikleri konserle, mehterin sadece Ceddin Deden Neslin Baban’dan ibaret olmadığını göstermiş oldu.

Mehtere ilk kez Orhun Kitabelerinde rastlandı

Dünyanın en eski askeri bandosu olarak bilinen mehtere ilk olarak Orhun Kitabeleri’nde rastlanmış. Hunlardan beri Türk savaş tekniğinin vazgeçilmez unsuru olan askeri müziğin amacı, çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer bir sesle düşmanın moralini bozup, karşı tarafta savaşacak güç bırakmamak. Böylece savaşı en kısa zamanda bitirip, asker kaybını önlemek. Osmanlı’ya mehter, Anadolu Selçukluları’ndan geçmiş. Osman Bey’in Selçuklu Hükümdarına bağlılığını göstermek için savaş ganimetleri yollaması üzerine Selçuklu hükümdarı bunun

karşılığında Osman Bey’e mehter takımını hediye etmiş. O tarihten sonra Osmanlı padişahları hâkimiyetlerine giren küçük beyliklere, mehter göndermiş. Osmanlı’da mehter takımı, kapatıldığı 1826 tarihine kadar gelişmesini sürdürdü. 1914 yılında Askeri Müze bünyesinde yeniden kurulmasıyla yeniden hayata döndü. 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında askeri müzede varlığını sürdüren mehter, 1935 yılında tekrar kaldırıldı. 1952 yılında ise askeri müze bünyesinde yeniden kuruldu.

Mehterbaşı: Kürşat Tuncay
Sunan: C. Enes ERGÜR
Slayt Gösterisi: Özata Ayan

25.00 – 20.00 – 15.00 ve 10.00 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve

Biletix’te!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayatının Seçimi - The Ledge (2012) Sert Rüzgârlar - Des Vents Contraires - Headwinds (2012) Durdurulamaz - Unstoppable (2010) Sekiz - 8 (2021) Şeytanın Yüzü - Le Moine - The Monk (2012)

Leave a comment