Cabo Verde geleneğini Cesaria Evora’dan devralan
LURA rengarek şarkıları ile 9 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de!

Cabo Verde’nin hasret, aşk ve deniz kokan şarkılarını tüm dünyaya ulaştıran ve beraber düet yaptığı Çıplak Ayaklı Diva Cesaria Evora gibi son yıllarda dünya müziğinin kazandığı en özel isimlerden biri haline gelen Lura “Best Of Lura” albümü ile kariyerinin en iyi şarkılarını sevenlerine  ulaştırdığı dünya turnesi kapsamında 9 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de sahne alacak.

2004’te çıkardığı “Di Korpu Ku Alma – Ruhtan ve Bedenden Gelen” albümü ile 2005 BBC Dünya  Müzik Ödüllerine aday gösterilen ve bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken Lura  en iyi şarkılarını topladığı “Best Of Lura” için  Çıplak Ayaklı Diva Cesaria Evora’yı kaybetmeden kısa bir süre önce sanatçı ile “Moda Bo” isimli şarkıyı beraber kaydetmişti. İngiliz Independent gazetesinin hakkında “Uluslararası kariyeri hız kazanmaya başladığı anda, stadyumları doldurup taşıracak” yorumunu yaptığı sanatçı, 9 Mart’ta en iyi şarkılarını Cemal Reşit Rey’e getiriyor.

LURA:

Gerçek adı Maria de Lurdes Assunção Pina olan 31 Temmuz 1975 Lizbon, Portekiz doğumlu Lura, Cabo Verde’nin (Yeşil Burun’un) ve atalarının müzikleri ile dünyaya ulaşıyor. Geleneksel Cabo Verde müzikleri olan Morna, Funana ve Batuque gibi Afrika kıyılarının cennet adalarından çıkan tarzları tıpkı, düet yapma şansı da yakaladığı efsanevi yıldız Cesaria Evora gibi tüm dünyaya sunuyor.

Ancak Lura’nın en belirgin özelliği Cabo Verde’nin ruhunu Afrika ve Batı müzikleri ile  sentezlediği kendine has tarzı. Babası Santiago, annesi Sao Nicolau asıllı olan Lura  çocukken bir yüzme hocası olmak isterken, 17 yaşında teklif aldığı bir Juka düetiyle kaderi değişmiş ve birçok projede ardı ardına bir şarkıcı olarak ve Paulino Vieira, Bonga, Paula Flores, Bonga gibi birçok isimle çalıştıktan sonra 1996 yılında ilk albümü Nha Vida’yı kaydederek solo kariyerine başlamış. 1997 yılında, AIDS yararına olan Onda Sonora: Red Hot + Lisbon projesinde de yer alan Lura’nın uluslararası büyük çıkışı Carlos Saura filmi Fados ile gerçekleşmiş.

Kısa bir süre içinde uluslararası festivallerin aradığı yıldızlarından biri haline gelen Lura son stüdyo albümü Eclipse için “Müziğimdeki çeşitlilik Cabo Verde’nin doğasında var. Sadece Afrika değil Brezilya, Amerika ve Avrupa’dan gelen müziklerle Cabo Verde’nin müzikleri çok keyifli harmanlanmış. Ama şarkılarımın hepsinin kökleri kesinlikle geleneksel müzikler” diye konuşuyor.
************************************************************************
Diskografi

Nha Vida (1996)
In Love (2002)
Di Korpu Ku Alma (2005)
M’bem di fora (2006)
Eclipse (2009)
Best Of Lura (2010)

30 ve 15 TL olan konser biletleri CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te!

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Çernobil’in Sırları - Chernobyl Diaries (2012) Predator: Avcı Güçlendi - The Predator (2018) Keriz Parası - Dumb Money (2023) Hain - Traitor (2009) Orman Çetesi: Dünya Turu - The Jungle Bunch: World Tour (2023) Katran - The Tragedy (2015)

Leave a comment