İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Yeni Haftanın Oyunları İzleyicilerini Bekliyor stanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sahnelerinde, yeni yılın ikinci haftasında, Vişne Bahçesi, Maskeliler, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Deri Ceket, Lüküs Hayat, Savaş ve Kadın‘ı izleyebilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, yeni haftanın müzikli oyunu Lüküs Hayat izleyicilerini bekliyor.

Türkiye’de yaşanan Batılılaşma sürecinin tam ortasında kalan insanların, gülünç ama düşündürücü öyküsünü konu alan Lüküs Hayat, 7-11 Ocak tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde… Lüküs Hayat’ı Ekrem Reşit Rey yazdı, Haldun Dormen yönetti. Zihni Göktay’ın başrolde yer aldığı oyunun müzikleri ise, ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzası taşıyor.

Ali Taygun’un yönettiği Vişne Bahçesi, bu hafta Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde Anton Çehov’un bu ünlü klasik oyunu, Rusya’da var olan toprak aristokrasisinin çözülüş sürecinde meydana gelen toplumsal değişimi anlatıyor. Vişne Bahçesi’nde Jülide Kural, Salih Sarıkaya, Metin Çoban, Yıldıray Şahiner, Tolga Yeter’in yanı sıra yönetmen Ali Taygun da rol alıyor.

Savaş ve Kadın, Yugoslavya iç savaşının ortasında, adeta savaşın cephesi haline getirilmiş kadın kimliğini sorguluyor. Aslı İçözü, Aslı Öngören, Muzaffer Berişa’nın rol aldığı Savaş ve Kadın aynı zamanda, geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen Üsküp Tiyatro Festivali’nin açılış oyunu olma özelliğini de taşıyor. Savaş ve Kadın’ı Matèi Visniec yazdı, Orhan Alkaya yönetti. Oyun, 7-11 Ocak tarihleri arasında İ.B.B. Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, 28 Ocak -1 Şubat tarihleri arasında ise İ.B.B. Şehir Tiyatroları Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izlenebilir.
Filistinli üç erkek kardeşin, savaşın ortasında birbirleriyle yaşadıkları hesaplaşmaları konu alan Maskeliler, 7-11 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde izleyicilerini bekliyor. İsrailli yazar Ilan Hatsor’un yazdığı Maskeliler’i Taner Barlas yönetti. Oyunda Serdar Orçin, Levent Üzümcü, Mehmet Gürhan rol alıyor.

Savaş Dinçel’in, Sait Faik’in İstanbul atmosferiyle hayat bulan dünyasını, yazarın öykü ve anılarından yola çıkarak anlattığı Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, 7-11 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşacak Ergün Işıldar yönettiği Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye’de Naşit Özcan rol alıyor.

Çağdaş Bulgar Tiyatrosu’nun önemli oyun yazarı Stanislav Stratiev’in yazdığı Deri Ceket, 7-11 Ocak tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde Bürokratik işleyişi, idealist bir öğretim görevlisinin gözünden, toplumda yaşanan toplumsal-bireysel yozlaşmaları ortaya koyarak anlatan Deri Ceket’i Arif Akkaya yönetti. Oyunda Hikmet Körmükçü, Yiğit Sertdemir, Can Ertuğrul, Yeliz Gerçek rol alıyor.

Bu hafta sonu ayrıca, Seden Edgü’nün yazdığı, Can Doğan’ın yönettiği Bir Deniz Masalı, Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;
Reha Bilgen’in yazdığı, Ragıp Yavuz’un yönettiği Sokak Kedileri, Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde;
Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Benim Arkadaşım Yok, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;
Maria Clara Machado’nun yazdığı, Ece Okay’ın yönettiği Küçük Hayalet, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde;
Hans Christian Andersen’in aynı adlı masalından, Şevket Avşar tarafından uyarlanarak yönetilen Kibritçi Kız, Ümraniye Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor.
İyi seyirler

Vişne Bahçesi
7-8-9-10-11 Ocak 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi

Lüküs Hayat
7-8-9-10-11 Ocak 2009 Ümraniye Sahnesi

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye
7-8-9-10-11 Ocak 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Savaş ve Kadın
7-8-9-10-11 Ocak 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Deri Ceket
7-8-9-10-11 Ocak 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Maskeliler
7-8-9-10-11 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

Oyunlar Hakkında

MASKELİLER

Yazan: Ilan Hatsor
Yöneten: Taner Barlas

Yıl 1990, Yer Filistin İsrail tarafından işgal edilmiş Samarya’da bir köy Özelinde İsrail-Filistin Savaşı’ndan hareketle, savaşların yarattığı kuşku, nefret ve şiddet toplumunda, bireylerin acıları, yok olan sevgileri, dostlukları Hayatta kalabilmek için yapılan uzlaşmalar Bu uzlaşmalar nerede son buluyor? İşbirlikçilik nerede başlıyor? Maskeliler, üç erkek kardeşin birbiriyle hesaplaştıkları savaş ortamında bir kardeşlik öyküsünü anlatıyor.

YEDİ TEPELİ AŞK

Genç Tiyatro

Yazanlar: Nezihe Meriç €“ Ayşe Kilimci €“ Seray Şahiner €“ Evrim Yağbasan – Melisa Gürpınar
Uyarlayan ve Yöneten: Ersin Umulu

Beş farklı kadın kahramanın öykülerinde betimlenen İstanbul, sokaklarıyla, boğazdan geçen vapurları, Üsküdar’ın arkasından doğup Cihangir’in arkalarında batan güneşiyle, yokuşları, rüzgârı ve güvercinleriyle Yedi Tepeli Aşk’ta yeniden hayat buluyor.
Oyunda, Yedi Tepeli Kent’e duyulan aşk ile bu kentte yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan aşkların iç içe geçtiği öyküler anlatılırken; bu öyküler bir araya geldiğinde oluşan renkli İstanbul mozaiği ise izleyicisini alıp götüren bir yaşamsallık, masalsı bir tat içeriyor.

VİŞNE BAHÇESİ

Yazan: Anton Çehov
Yöneten: Ali Taygun

Çağdaş tiyatro yazınının kurucularından olan Anton Çehov, “gideni ve gelmekte olanı” fark ederek, ölümünden kısa bir süre önce bir kimyager objektifliğinde yazdığı Vişne Bahçesi’nde, bütün bunların basit ve önemsiz bir hikâye görünümünde, sıradan insanların hayatlarına yansımasını anlatıyor.

LÜKÜS HAYAT
Şarkılı Çalgılı Oyun

Yazan: Ekrem Reşit Re
Yöneten: Haldun Dormen
Müzik: Cemal Reşit Rey

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 25 yıldır sahnede diri tutuyor. Küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık, bir zengin evine girince kendilerini kıyafet balosunda bulurlar. İkilinin içine düştüğü bu yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur

MERAKLISI İÇİN ÖYLE BİR HİKÂYE

Uyarlayan : Sönmez Atasoy
Yöneten: Ergün Işıldar

Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Sait Faik’in öykülerinden, anılarından ve yazılarından yola çıkarak, onun şahitliğinde dolu dolu bir İstanbul turu yaptırıyor izleyenlere.
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” izleyenleri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı’na götürüyor. Yaşama sevinci ile

DERİ CEKET

Yazan: Stanislav Stratiev
Yöneten: Arif Akkaya

Türkiye’de, “Roma Hamamı” ve “Otobüs” adlı oyunlarıyla bilinen Bulgar tiyatrosunun çağdaş yazarı Stanislav Stratiev’in yazdığı oyun, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Özdemir İnce çevirisi ile sahneleniyor.
Arif Akkaya tarafından yönetilen oyunda, bir yandan bürokratik işleyişin labirentinde kaybolan idealist bir öğretim görevlisinin trajikomik durumu anlatılırken, diğer yandan da var olan bürokratik yapı içindeki toplumsal ve bireysel yozlaşma hicvediliyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
No Ofsayt  (2009) KEHANET: AYASOFYA (2022) Kutsal Damacana: Dracoola (2011) Amelia (2010) Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu (2015) Katre (2017)

Leave a comment