Leblebici Horhor Ağa’nın 140. yıldönümünde
Arcola Theatre Sunar
Dikran Çuhacıyan ve Gerald Papasian’dan
Gariné Londra, 10 Ağustos 2015
“Leblebici Horhor Ağa” opereti, 1875’te ilk kez “Osmanlı Operası” tarafından sahneye konuldu.
1923 ve 1934 yıllarında, Muhsin Ertuğrul ve Nazım Hikmet tarafından filmi çekildi. Operet, adı, Verdi ve Offenbach gibi ünlü besteciler ile birlikte anılan, Avrupa ve Doğu müzik geleneklerini, yeni ve benzersiz bir biçimde sentezleyen Dikran Çuhacıyan tarafından bestelendi.
Genel sanat yönetmenliğini Mehmet Ergen’in yaptığı Londra Arcola Theatre, o günlerden bugüne değişik biçimlerde sahnelenen operetin, “Gariné” adlı Gerald Papasian adaptasyonunu, 14 – 15 Ağustos tarihlerinde seyirci ile buluşturuyor.
Gariné, 2007 yılından bu yana, yükselmekte olan besteci ve müzisyenlerin, yepyeni eserlerinin sahnelendiği, Grimeborn Opera Festivali dahilinde oynanacak. Festival, bilinmeyen ya da nadir görülen heyecan verici eserlerin yanısıra, geleneksel eserlerin yeni versiyonlarını da görme fırsatı sağlıyor. Operanın çoğunluklar tarafından ulaşılamaz ve elitist bir sanat dalı olduğu algısına meydan okuyan Grimeborn, yeni yeteneklere de kendilerini gösterebilecekleri bir vitrin sağlıyor.
Gerald Papasian’ın yönettiği Gariné, popüler sokak tiyatrosu geleneğini kırarak, İstanbul’daki ilk büyük tiyatro kumpanyasını kurup, büyük yazarların eserlerini sahneleme hayalleri olan genç adam Armen’in hikayesi. Tiyatrosunun açılış gecesinde, başrol oyuncusu, rakip tiyatronun ekibine katılarak, onu yüzüstü bırakır. Bu kadar kısa sürede onun yerine başka birisini bulmak imkansız görünür, ta ki Gariné sahnede belirene kadar. Bu genç kadının sesi ile büyülenen Armen, onu açılış gecesinde şarkı söylemeye ikna etmeye çalışır, fakat Gariné’nin tiyatrodan nefret eden babası buna çok büyük bir engeldir.
Papasian’ın adaptasyonu olan Gariné, daha önce Paris Theatre of Saint-Maur ve Marsilya Theatre de L’Odeon’da sahnelenmiş ve eleştirmenlerden tam not almış. Bir Arcola Theatre yapımı olan operet, İngiltere’de ilk kez İngilizce olarak sahnelenecek ve prömiyerini yapacak. Bu nadir eser, Grimeborn Festivali dahilinde, sadece iki gün için Arcola Theatre’da olacak.
Gerald Papasian esere ve Dikran Çuhacıyan’a tutku ile bağlı: “Opera’ya olağanüstü katkıları olan Çuhacıyan’ın müziği unutulmaya yüz tuttu. Batılar ise onu tanımıyorlar bile. Oysa ki, insanlar onu dinler dinlemez çok seviyor ve neden daha önce duymamış olduklarına hayret ediyorlar. Bu nedenle, bana onun müziğini tanıtma fırsatı sağlayan Arcola Theatre ve Mehmet Ergen ile çalışmaktan çok mutluyum. Ayrıca bu, sanatın ne kadar evrensel olduğunun da bir göstergesi.” diyor.
Ayrıca Papasian, Leblebici Horhor Ağa’nın 140. yılında, bu eseri, kendi dönemlerinin tabularına baş kaldıraran, üç cesur kadın sanatçıya adıyor. Arousyak Papazian (1841-1907); Osmanlı’nın ilk profesyonal kadın oyuncusu, Şazik Köylüyan (1854-1895); Leblebi Horhor Ağa’da Fatime’yi oynayan profesyonel opera sanatçısı ve Afife Jale (1902 – 1941); ilk müslüman kadın oyuncu.
İstanbul Talimhane Tiyatrosu’nun da kurucusu ve genel sanat yönetmeni olan Mehmet Ergen düşüncelerini şöyle özetliyor: “Dokuzuncu yılında Grimeborn Opera Festivali, ulaşılabilir ve ekonomik bir şekilde en heyecan verici opera sanatçılarının işlerini sergileyecek. Puccini, Verdi ve Strauss gibi klasiklerin yeniden düşünülmüş versiyonları yani sıra, Çuhacıyan’ın Gariné’si gibi az bilinen şaheserleri de görebilecek, operanın kültürümüz içindeki canlılık ve devamlığına tanıkolabileceksiniz.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
2177 Hackerları - 2177: The San Francisco Love Hacker Crimes (2020) Karanlık Ruhlar - Bed Rest (2023)  Hız Tutkusu - Need For Speed (2014) En Güzeli (2015) Victoria (2015) Sabotaj - Sabotage (2014)

Leave a comment