Florida

Granta dergisi tarafından en iyi genç Amerikalı yazarlar arasında gösterilen, kitapları New York Times çoksatanlar listesine giren, 2018’de Guggenheim edebiyat bursuna layık görülen Lauren Groff aynı yıl Ulusal Kitap Vakfı Kurgu Ödülü için finale kaldığı Florida’da okurun elinden tutup onu yabanın ve kentin birbirine karıştığı bir âleme, turistik reklamların ötesinde bir dünyaya götürüyor.

Florida’daki öykülerin satırlarının arasında bir panter geziniyor, kasırga iki kız kardeşin hayaletiyle beraber geliyor, anneler çocuklarını yetiştirmeye çalışıyor, bir yazar Maupassant’ın edebiyatının peşine düşüyor, bir kadın hayatını kökünden değiştirip sokaklarda yaşamaya karar veriyor.
Burada yalnız oğlanlar büyüyor, yalnız kadınlar hayatta kalmaya çalışıyorlar. Güneşli manzaralar acıyı saklamakta maharetli olabilir belki ama yaşam kendini göstermekten, şifa aramaktan vazgeçmiyor.

Lauren Groff’un farklı on yıllar hatta yüzyıllarda geçen öyküleriyle Florida çaresizliğin kasırgaları kadar umudun kaçınılmazlığına dair de bir kitap.

“Lauren Groff kudretli ve zarif bir yazar, neslinin en iyilerinden.” – Jess Walter

“Florida’daki yağmurların dini bir yanı var denilebilir. Semavi olanla dünyevi olanın arasındaki sınırlar düzenli biçimde bozuluyor. Florida insanlar ile
–hiçbirimizin kendi tercihiyle bulunmadığı– gezegenimiz arasındaki ilişkinin, hâkimiyet ve teslimiyetin iktidar mücadelesini aştığını anlatıyor.”
– The Paris Review
Çevirmen: Duygu Akın

Talimatlar

RÜYALARINA GÜVEN.
KALBİNE GÜVEN
VE HİKÂYELERİNE GÜVEN.

Çağımızın en önemli yazarlarından Neil Gaiman ile hayali dünyaların çizeri Charles Vess, bilinmezliklerle dolu bir peri masalı diyarında yolculuğa çıkmanın ve bu tuhaf topraklardan geri dönmenin zorluklarını anlattıkları Talimatlar’da, sağ salim evine varması için okura rehberlik ediyor.
Çevirmen: Zeynep Heyzen Ateş

Büyük Av
Zaman Çarkı 2

“Zaman Çarkı döner, Çağlar gelip geçer, efsaneleşen anılar bırakır ardında.
Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran Çağ yeniden geldiğinde
mitler bile unutulur.”

Fantastik edebiyatın devi Robert Jordan’ın kaleminden çıkan Zaman Çarkı destanı dünya çapında milyonların hayal gücünde yer etti. Ayrıntılı dünyası, en ince detayına kadar düşünülmüş büyü sistemi, gönüllere taht kuran karakterleri Zaman Çarkı’nın okurlar tarafından bu kadar sevilmesinin sadece birkaç sebebi. Zaman Çarkı’nın etkileri, Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson, Brent Weeks gibi günümüzün en büyük fantastik yazarlarının eserlerinde görülebilir.

Terkedilmişler serbestti. Valere Borusu gerçekti ve Ölüler uykularından uyanıyordu. Kehanetler gerçekleşmeye başlamıştı ama Aes Sedai’nin
gerçek Yenidendoğan Ejder ilan ettiği genç çoban Rand al’Thor bu gerçekten
kaçmaya çalışıyordu.

Hepsi ta’veren olan Rand al’Thor, Mat Cauthon ve Perrin Aybara efsanevi Valere Borusu’nu düşmanın elinden almak için Shienar askerlerine katılırlar.
Bu sırada, Egwene al’Vere, Nynaeve al’Meara ve Elayne Trakand,
Aes Sedai’nin yöntemlerini öğrenmeye başlamak için Tar Valon’daki
Beyaz Kule’ye giderler. Uzak bir toprakta ise tuhaf bir grup insan batı kıyısını istila etmeye başlar.

Ejderha, bir kez daha zamanın rüzgârlarında havalanacak.

“Zaman Çarkı, fantastik edebiyatın yeniden tanımlanmasını sağladı.”
– George R. R. Martin

“Robert Jordan’ın eseri, bir nesil fantastik edebiyat yazarı için ilham veren,
ufuk açıcı bir etkiye sahip.” – Brent Weeks
Çevirmen: Gamze Sarı

Yenidendoğan Ejder
Zaman Çarkı 3

“Zaman Çarkı döner, Çağlar gelip geçer, efsaneleşen anılar bırakır ardında. Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran Çağ yeniden geldiğinde
mitler bile unutulur.”

Fantastik edebiyatın devi Robert Jordan’ın kaleminden çıkan Zaman Çarkı destanı dünya çapında milyonların hayal gücünde yer etti. Ayrıntılı dünyası, en ince detayına kadar düşünülmüş büyü sistemi, gönüllere taht kuran karakterleri Zaman Çarkı’nın okurlar tarafından bu kadar sevilmesinin sadece birkaç sebebi. Zaman Çarkı’nın etkileri, Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson, Brent Weeks gibi günümüzün en büyük fantastik yazarlarının eserlerinde görülebilir.

Rand al’Thor… uzun süredir kehanet edilen, dünyayı kurtaracak ama kurtarırken yıkım getirecek lider, namıdiğer Yenidendoğan Ejder, kaderinden kaçıyordu. Tek Güç’e dokunabilse de onu nasıl kullanacağını bilmiyordu ama Karanlık Varlık’la savaşmak zorundaydı.

Perrin Aybara ise Moiraine Damodred, muhafızı Lan ve Loial’le birlikte takipteydi. Rüyalarıyla başı belada olan Perrin’in ölümcül bir sorunu daha vardı; insanlığını kaybetmekten kurtulmanın yolunu bulmalıydı.

Bu sırada Egwene, Elayne ve Nynaeve, Mat’in şifa bulmak için tek umudu olan Tar Valon’a yaklaşıyordu. Gittiklerinde de, uzun zamandır bir söylenti sanılan şeyin gerçek olduğunu Amyrlin’e söylemeleri gerekecekti: Kara Ajah’ın.

Ejderha, bir kez daha zamanın rüzgârlarında havalanacak.

“Dünyası geniş, detayları yoğun, karakterleri ikna edici muazzam bir kahramanlık fantazyası.” – L. Sprague de Camp

“Robert Jordan öyle büyük bir romancı ki ben dahil bir jenerasyonu kökünden etkiledi. Ona ne kadar teşekkür etsem az.” – Peter V. Brett
Çevirmen: Niran Elçi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Dönüşüm - Ne Te Retourne Pas - Don’t Look Back (2009) Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir - The Big Trip 2: Special Delivery (2024) Bana Adını Sor (2015) Kaptan Pengu ve Arkadaşları (2020) Blue Jasmine - Mavi Yasemin  (2013) Dublör Filmi (2024)