KOVBOYLAR VE UZAYLILAR
(COWBOYS & ALIENS)

Özet: Gişe rekorları kıran filmlere imza atan yönetmen Jon Favreau uzaylı istilasıyla klasik Western türünü buluşturan, başrollerini Daniel Craig ve Harrison Ford’un paylaştığı yine çok farklı bir filmle 2011 yazına damgasını vuruyor: Kovboylar ve Uzaylılar… (Cowboys&Aliens). Steven Spielberg, Ron Howard, Brian Grazer, Alex Kurtzman ve Roberto Orci gibi başarılı film yapımcılarının bir araya geldiği bu yepyeni aksiyon ve gerilim filmi, yalnız bir kovboyun bizim dünyamızın ötesinden gelen bir teröre baş kaldırışını,izleyicileri Eski Batı’ya götürerek anlatıyor.

Yıl: 1873. Yer: Arizona Bölgesi. Geçmişine dair hafızasında hiçbir anı olmayan bir yabancı (Craig), yanlışlıkla Absolution adlı ıssız bir kasabaya düşer. Geçmişiyle ilgili tek ipucu bileğindeki zincirdir. Absolution kasabasıyla ilgili fark ettiği şey ise şudur: Bu kasabanın sakinleri yabancıları pek hoş karşılamaz ve demir yumruk Albay Dolarhyde (Ford) aksini emretmediği takdirde sokakta tek bir hareket bile yapamazlar. Bu kasaba korku içinde yaşayan bir kasabadır.

Fakat Absolution, gökyüzünden gelen haydutların saldırılarıyla esas korkunun ne olduğunu deneyimleyecektir. Nefes kesen bir hızla ve gözleri kör edici bir ışıkla yeri göğü inleterek çaresiz insanları teker teker kaçıran bu canavarlar kasaba sakinlerinin şimdiye dek gördükleri her şeye meydan okurlar.

Şimdiyse önceden kabul etmedikleri ‘yabancı’ kurtuluş için tek umutlarıdır. Yavaş, yavaş kim olduğunu ve nereden geldiğini hatırlamaya başlayan bu silahlı soyguncu, kasaba sakinlerine uzaylı güçlere karşı koyabilme şansı verecek olan bir sırra sahip olduğunun farkına varır. Bu yabacı, anlaşılması zor gezgin Ella’nın (Olivia Wilde) yardımıyla eski düşmanları kasabalı Dolarhyde ve adamları, kanun kaçakları ve Apaçi savaşçılarından oluşan bir takım kurar. Ortak bir düşmana karşı bir araya gelen bu takım yaşamaya devam etmek için destansı bir mücadeleye girişir.

Planitum Studios’dan çıkan Scott Mitchell Rosenberg’in çizgi romanından esinlenilen Uzaylılar ve Kovboylar’ın (Cowboys & Aliens) senaryosu Uzay Yolu filminin senaristleri Alex Kurtzman, Roberto Orci’ye ve Damon Lindelof’a (televizyon dizisi Lost) ait. Filmin yapımcılığını Grazer, Howard, Rosenberg, Kurtzman ve Orci, baş yapımcılığını ise Spielberg ve Denis L. Stewart üstleniyor.
‘Kovboylar ve Uzaylılar’ bir Paramount Pictures filmidir.
Gösterim Tarihi: 16.09.2011

PRODÜKSİYON NOTLARI

Gişe rekortmeni filmlerin yönetmeni JON FAVREAU (Demir Adam, Demir Adam 2), 2011 yaz mevsimi için klasik Western türünü, cesur ve yakıcı derecede orijinal bir uzaylı istilası filmiyle birleştirdiği hareketli bir filmde DANIEL CRAIG (Casino Royale, Quantum of Solace) ve HARRISON FORD (Indiana Jones serisi, Star Wars serisi)’u yönetiyor: Kovboylar ve Uzaylılar.

Birinci sınıf yönetmenlerin eşliğindeki Favreau – STEVEN SPIELBERG (Jaws, E.T., Jurassic Park), BRIAN GRAZER (8 Mil, Akıl Oyunları, Amerikan Gangsteri), RON HOWARD (Apollo 13, Akıl Oyunları, Da Vinci Şifresi), ALEX KURTZMAN (Uzay Yolu, Transformers) ve ROBERTO ORCI (Uzay Yolu, Transformers) – izleyicileri, yalnız bir kovboyun dünyamız dışından gelen teröre karşı isyan başlattığı eski batıya götüren, yepyeni bir aksiyon-korku filmiyle geliyor.

Bu aksiyon-korku filminde Craig, Ford ve Wilde’a salon sahibi Doc rolündeki SAM ROCKWELL (Demir Adam 2), Doc’un karısı Maria rolündeki ANA DE LA REGUERA (Eastbound and Down), Albay Dolarhyde’ın sağ kolu Nat Colorado rolündeki ADAM BEACH (Atalarımızın Bayrakları), Dolarhyde’ın ödlek oğlu Percy rolündeki PAUL DANO (Kan Dökülecek), Absolution kasabasının açık sözlü rahibi Meacham rolündeki CLANCY BROWN, Şerif John Taggart rolündeki KEITH CARRADINE (Nashville) ve şerifin torunu Emmett rolündeki NOAH RONGER (Son Hava bükücü) eşlik ediyorlar.

Kovboylar ve Uzaylılar’ın yetenekli sahne arkası ekibinin başında görüntü yönetmeni MATTHEW LIBITIQUE (Demir Adam, Siyah Kuğu), yapım tasarımcısı SCOTT CHAMBLISS (Uzat Yolu, Ajan Salt), editörler DAN LEBENTAL (Demir Adam, Elf) ve JIM MAY (A Takımı, G.I. Joe, Kobranın Yükselişi), kostüm tasarımcısı MARY ZOHPRES (Demir Adam 2, İz Peşinde) ve besteci HARRY GREGSON-WILLIAMS (Hırsızlar Şehri, Durdurulamaz) var.

Spielberg, Favreau, DENIS L. STEWART (Demir Adam 2), BOBBY COHEN (Hayallerin Peşinde, Bir Geyşanın Anıları), RANDY GREENBERG (Dylan Dog: Dead Of Night, yakında gösterime girecek olan Meet The Haunteds) ve RYAN KAVANAUGH (Limit Yok, yakında gösterime girecek olan Immortals) uygulayıcı yapımcılığı üstleniyorlar.

Tür: Aksiyon – Gerilim
Yönetmen: Jon Favreau
Senaristler: Alex Kurtzman & Roberto Orci & Damon Lindelof
Uyarlanan Çizgi Romanın Yaratısıcı: Scott Mitchell Rosenberg
Yapımcılar: Brian Grazer, Ron Howard, Alex Kurtzman,
Roberto Orci, Scott Mitchell Rosenberg
Baş Yapımcılar: Steven Spielberg, Jon Favreau,
Bobby Cohen, Denis L. Stewart
Oyuncu Kadrosu:    Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Pasifik Savaşı - Pacific Rim (2013) Emoji Filmi - The Emoji Movie (2017) AVCI İLK KEHANET (2021) Denizde Dehşet - 47 Meters Down (2017) Hayat Okulu -  The School of Life (2018) Kutup Köpekleri - Arctic Justice (2020)

Leave a comment