Avrupa’nın tavsiye ettiği festival!
KoroFest 6-11 Eylül 2011 de İstanbul’da!

Astroloji, fizik, politika, sosyoloji ve mühendislik okuyan birkaç Boğaziçili öğrencinin düzenlediği, Avrupa Korolar Federasyonu (European Choral Association) tarafından tavsiye edilen festivaller arasına giren ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Türkiye’nin ilk gençlik koroları festivali KoroFest, bu yıl 6-11 Eylül 2011 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşecek.KoroFest’in 7 Eylül 2011 akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek
gala gecesinde uluslararası ödüllü iki kadın korosu Cantemus Pro Musica ve Carmina Slovenica muhteşem performaslarıyla İstanbul’lu sanatseverlerle buluşacak.

Boğaziçi Üniversiteli birkaç gencin girişimiyle, 2009 yılında düzenlenmeye başlayan ve kısa zamanda Avrupa’nın sayılı koro festivallerinden kabul edilen KoroFest, Türkiye’den ve Avrupa’dan koroları, koro şeflerini ve müziğe gönül vermiş herkesi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Festival 3. yılında da koro müziğinin en seçkin örneklerini İstanbul’da bir araya getiriyor. Bu yılın en dikkat çeken iki ismi Cantemus Pro Musica (Macaristan) ve Carmina Slovenica (Slovenya)’nın performansları ise 7 Eylül 2011 akşamı ard arda Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izlenebilir.

Toplam 11 koronun katılacağı festival kapsamında ayrıca; koro çalıştayları, müzik öğretmenleri için seminer dizisi, Cem Mansur ve Hasan Uçarsu ile koro üzerine söyleşiler, tecrübeli şeflerin yöneteceği devasa festival korosu (Karmina Silec, Denes Szabo ve İbrahim Yazıcı ile), akustik dinletiler ve film gösterimleri gerçekleşecek.

Herkes Şarkı Söyleyebilir!

KoroFest ayrıca Türkiye’nin ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen koroları çocuklarla, yaşlılarla ve sanata erişimi zor olan insanlarla buluşturacak. ‘Herkes şarkı söyleyebilir!’ anlayışından yola çıkılan festival kapsamında; sokaklarda, üniversite kampüslerinde, kültür merkezlerinde, okullarda spontan korolar oluşturulacak. Festival mekanları Boğaziçi Üniversitesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Beyoğlu St. Antuan Kilisesi, Harbiye St. Esprit Kilisesi ve Caddebostan Kültür Merkezi.

Pro Musica Kadınlar Korosu
Pro Musica Kadınlar Korosu, kuruluşun ilk yılında uluslararası birincilik ödülünü kazandı ve performansıyla dünyanın öncü korolarından biri kabul edildi. Kodaly müzik eğitiminin başarısının uluslararası elçisi kabul edilen bu koro, müzikal performanslarının yanısıra yüksek kaliteli müzik eğitimleriyle de dikkat çekiyor. Koro üyeleri Zoltan Kodlay İlkokulu’nda koro müziğinin canlandırıcı deneyimleriyle büyüyor ve eğitiliyor. Koro 2002’de, kuruluşunun 10. yılını Busan Koro Olimpiyatları’nda kazandıkları iki dalda şampiyonlukla taçlandırdı. BBC’nin Let the Peoples Sing yarışmasında  kazandıkları birincilikler ise ödüllerinden bazzıları. Koro Denes Szabo tarafından yönetilitiyor.

Carmina Slovenika
Karmina Silec yönetimindeki Carmina Slovenika modern müziğin önde gelen eserlerinden oluşan yenilikçi programıyla dikkat çekiyor. “Choregie- vokal tiyatro” ile modern müziği drama hareketleri ve sahne sanatlarıyla birleştiriyor. Koro ISCM tarafından organize edilen Dünya Müzik Günleri, Moscova Paskalya Festivali, Dresdner Musikfestspiele, Dünya koro Müziği Sempozyumu, Avrupa Koro Müziği Sempozyumu, Polyfollia, Amerika Cantat, Koro Olimpiyatları ve Europe Cantat’a davet edildi.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Vurgun - The Trust (2016) Labirent (2011) Elektrik Savaşları - The Current War (2019) Öksüz Kız: Bir Türk Masalı (2022) Ali & Ava (2022) Kolpaçino: 3. Devre (2016)

Leave a comment