Köpek Adası

Wes Anderson tarafından yazılmış yönetilmiş ve Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman ve Kunichi Nomura’nın öyküsü film KÖPEK ADASI’nı Fox Searchlight Pictures, Indian Paintbrush, American Empirical Picture sunar. Filmin oyuncuları; Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bob Balaban, Bill Murray, Jeff Goldblum, Kunichi Nomura, Akira Takayama, Greta Gerwig, Frances McDormand, Akira Ito, Scarlett Johansson, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Yoko Ono, Tilda Swinton, Ken Watanabe, Mari Natsuki, Fisher Stevens, Nijiro Murakami, Liev Schreiber ve Courtney B. Vance’dir.
KÖPEK ADASI, 12 yaşındaki koğuş başkanı ATARI KOBAYASHI’nin Mayor Kobayashi’ye yozlaşmasına ilişkin hikayesini anlatıyor. Yürütme Kararnamesi ile, Megasaki Şehri’nin tüm evcil hayvanları geniş bir çöp kutusuna atılırken, Atari minyatür bir Turbo motor ile tek başına yola çıkar ve kendi koruyucu köpeğini bulmak için Çöp Adasına uçar. Orada, bir grup yeni bulunan melez arkadaşlarının yardımıyla, bütün ilçenin kaderini ve geleceğini belirleyecek epik bir yolculuğa başlar.
Yaratıcı ekibin yapımcıları yapımcıları Anderson, Scott Rudin, Steven Rales ve Jeremy Dawson, fotoğraf yönetmeni Tristan Oliver, animasyon yönetmeni Mark Waring, yapım tasarımcıları Adam Stockhausen ve Paul Harrod, üst düzey görsel efekt süpervizörü Tim Ledbury, kukla departmanı başkanı Andy Gent, orijinal müzik Alexandre Desplat, müzik süpervizörü Randall Poster, editör Andrew Weisblum, ACE, editörler Ralph Foster ve Edward Bursch, animasyon yapımcısı Simon Quinn, animasyon sorumlusu Tobias Fouracre, baş animatörler Antony Elworthy, Kim Keukeleire ve Jason Stalman, ortak yapımcı Octavia Peissel, baş yapımcılar Christopher Fisser, Henning Molfenter ve Charlie Woebcken, ve kast Douglas Aibel, CSA ve Kunichi Nomura tarafından gerçekleştirilmiştir.
Giriş & Başlangıç
KÖPEK ADASI, yazar / yönetmen Wes Anderson’ın 9’uncu filmi ve ikinci stop-motion animasyon filmidir. Köpek krizinin ve kitlesel anti-köpek histerisinin saplarında yakın gelecekte Japonya’da geçen büyük bir maceradır. Burada, sadece Çöp Adası olarak bilinen bir uçsuz bucaksız çöpdünyasında, sürgün edilmiş ve hayatta kalmak için bir araya gelmiş köpeklerin onları küçük bir insan pilotunun kazara inişi sayesinde hayat değiştiren maceraya sokması anlatılır.
Ortaya çıkan yolculuk mizah, aksiyon ve arkadaşlık ile doludur. Fakat, Japon sinemasının destansı kapsamına ve güzelliğine, köpek arkadaşlarının asil sadakatine, küçük ve gözden kaçırılanların umutsuz kahramanlığına, hoşgörüsüzlüğün reddine ve en önemlisi kırılmaz çocuk-köpek bağına dikkat çeker.
Her şey Anderson’un ve onun öykü ortakları Roman Coppola, Jason Schwartzman ve Kunichi Nomura’nın paylaştığı beklenmedik ama güçlü büyülerle başladı: köpekler, gelecek, çöplükler, çocukluk maceraları ve Japon filmleri. İkincisi anahtardı. Aslında, KÖPEK ADASI, Akira Kurosawa’nın hikaye mirasına çok şey borçludur. Anderson şöyle diyor: “Kurosawa ve onun küçük yazarlarından oluşan takımlar hikayelerini oluşturmak ve senaryolarını şekillendirmek için birlikte çalıştılar. İtalyan sinemasında da oldukça yaygın bir şey: bir yazı odasında yazılmış filmler. TV şovu gibi. Kendi versiyonumuzu yapmaya çalışıyoruz.”. Hikâyenin oluşumu, rüya gibi bir kıvılcımdan, muhteşem bir şekilde detaylandırılmış Megasaki Şehri’nin, Çöp Adasının çöp-coğrafyasının ve uyumsuz ama umutlu karakterlerin biraraya gelişiyledir.
“Bir çeşit fütürist bir şey yapmak istedik. Lider olan bir grup alfa köpek istiyorduk. Ve bir çöp alanında yaşamak istedik ”diyor Anderson.“ Japon ortamı tamamen Japon sineması sayesiyle geldi. Japonya’yı seviyoruz ve Japon filmlerinden esinlenilen bir şey yapmak istedik, bu yüzden köpek filmini ve Japonya filmini bir araya getirdik. ”
Öfkeli köpekler, tüylü baştan çıkarıcılar, bir çocuk pilot, cesur bir okul muhabiri, mutant virüsler, efsanevi ada ve büyük bir insan hatasıyla adım adım çözülme hikayesi, zamanla ve sayısız çay bardağıyla gelişmiştir. Roman Coppola, sürecin yapılandırılmamış şeklini şöyle açıklıyor: “Orada şaka var, tartışma var, ve sonra bir şey doğru hissettirdiğinde, Wes bunu not defterlerine not alacaktır. Jason bir fikir ya da bir diyalog parçası kuracak bir şey söyleyecektir. Ve sonra, bazen, karakterlerin rollerini üstleniriz. Darjeeling’de bunu çok yaptık çünkü üç ana karakterimiz vardı ve üçümüz vardık. Ardından, materyallerin toplanması için bir gebelik dönemi var, ve sonra yazının başladığı başka bir evre var ve animasyonlu film olduğu için, yazı gerçekten de prodüksiyon ile devam ediyor. ”
Anderson, yazıların yeni bir şeye açık olmasını seviyor. “Her zaman değişiyor ve sonuna geldiğimizde, yeniden çalışmaya başlıyoruz” diyor.
Schwartzman ekliyor: “Her zaman yaratıyor ve değiştiriyor ve yeniden düşünüyorsunuz. Ama her zaman başlangıçta orada olan ve bir şekilde onlara karşı bir doğruya sahip olan bu fikirler yığını var. ”
Ortaya çıkan senaryo, bir şekilde, yeni bir ülkeye (Çöp Adasına) gelen bir yabancının (küçük pilot) zamansız masalı… Ancak bunların büyüsü, her köpeğin hikayesinin çekiciliğinden ve dokusundan, Çöp Adasının dağınık ama sanatsal mimarisinden, sadık evcil hayvanını arayan bir çocuğun dünyayı değiştirebileceği fikrinden yola çıktı.
Yapımcı Jeremy Dawson, filmin aşırı tasarım zorlukları olduğunu, hatta baş döndürücü karmaşık alanlarda tecrübeli Anderson için bile başka bir stop-motion filmi düşünmesini sağlayan film olduğunu belirtti. Duygusal olarak akıcı, komik ve aşağılık kalamitoz atıklarıyla dolu bir köpek ve Japon adasıdır.
“Wes’in bu canlı çekimi yapması mümkün olsaydı belki de olurdu” diye öne sürer Dawson, “ama yapılması gereken bir şey değildi. Konuşan köpeklerle ilgili bir film. Yine de bir çizgi film değil, bir film. Bence bu sınır, insanların bu ortamda yapabileceklerini düşündüğü anlamda iter. ”
Aslında, stop-motion animasyonun yüzyıllık evrimi teknikten daha çok yaratıcıydı. Temelde çok az şey değişti. Her ne kadar dijital kameralar ve bilgisayarlar süreci düzeltmiş olsa da, yine de 3D nesnelerin sonsuz küçüklükteki hareketlerini kare kare, yine de somut bir hayat yaratan özenli bir süreç içinde çekiyor. Dolayısıyla, formdaki en büyük değişiklikler, hayal gücünün sınırlarını zorlamak suretiyle, birisinin anlatabileceği türden içerikte geldi.
CG’nin gelişinden on yıllar önce, stop-motion öncelikle bir özel efekt aracıydı. Jean Cocteau’nun BEAUTY AND THE BEAST’den 1933’teki KING KONG’dan, George Lucas’ın ilk STAR WARS filmine kadar, bu imkansızlığı mümkün kılmanın bir yoluydu. Tim Burton’ın öncülüğündeki THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS’tan, Anderson’ın FANTASTIC MR FOX’undan KUBO AND THE TWO STRINGS’a kadar yalnızca son zamanlarda tam uzunlukta stop motion özellikleri öne çıkıyor.
KÖPEK ADASI, doğası gereği animasyon normlarını kıran ve Dawson’ın belirttiği gibi, Anderson’un bugüne kadarki en iddialı film yapımcılığının tüm temalarını, atışlarını, duygusal zorluklarını ve maceraperestliğini bir araya getiren bir dünya inşa hikayesidir.. Bu, tuhaf bir efsaneden ibarettir, fakat temelinde, modern yaşamın büyük ve küçük gerçek meseleleridir: arkadaşlık, aile, insanlığın geleceği ve karışıklıklarımızı temizlemek için bir araya gelmek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (41. hafta):
Cille 2069 (2024) Ayrılık A.Ş. (2024) Tembeller Ailesi - Shoth Lane (2024) Cesur Prenses: Sihirli Ülke - Rebellious (2024) En Sevdiğim Pastam - My Favorite Cake (2024) Dengeler (2024) My Hero Academia: You’re Next (2024) Usta ile Margarita (2024)
Arşivden Seçkiler:
Wolverine - The Wolverine (2013) MONOS (2019) Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir - The Big Trip 2: Special Delivery (2023) Yemekteydik ve Karar Verdim (2016) Sibirya Mafyası - Educazione Siberiana – Siberian Education (2015) Rauf (2016)