Kum

Son yılların en önemli bilimkurgu serilerinden WOOL’un yazarı
Hugh Howey’den yepyeni bir kıyamet sonrası roman.

“KİMSE BİZİM İÇİN GELMEYECEK. KİMSE BİZİ KURTARMAYACAK.
BU, BİZİM HAYATIMIZ.”

Eski dünya kumların altında kaldı. Hareket eden, yer değiştiren, çöken kumların üstündeki vahşi yeni dünyaysa eskisinden daha zalim. Dinmeyen rüzgârların ve korkunç kumların yaşamı kontrol ettiği kasabalarında dört kardeş, anne ve babalarının onları terk etmesinden sonra tek başlarına. Böyle bir dünyanın en saygı duyulan mesleği ise babalarının da yaptığı “kum dalgıçlığı”.

Dört kardeşten biri olan Palmer, kendini kanıtlamak ve hayatını kazanmak için yaşına göre oldukça tehlikeli bir göreve hazırlanıyor: Kumulların altına dalarak çok derinde olduğuna inanılan efsanevi, eski dünya şehrini keşfetmek.
Fakat bu zorlu dalış sadece Palmer’ın değil yaşadığı tüm kasabanın
dünyasını yerle bir edecek.

Kum, kanunsuzluğu, göz ardı edilmişliği, kendi başınalığı keşfe çıkan soluksuz bir macera.

Vaiz 9 / Alamo

HER HİKÂYENİN BİR SONU VARDIR…

Rahip Jesse Custer, yıllar önce bir kilisenin küllerinde başlayan, Tanrı’yı bulmak ve yaptıklarının hesabını sormak için atıldığı kan, ihanet ve ölüm dolu sıradışı yolculuğuna son vermek için, Katillerin Azizi’yle kurduğu ittifakın gücünü arkasına alarak Alamo’ya dönüyor…

Ve efsanevi VAİZ serisi, tahmin edilemeyecek bir şekilde son buluyor.

Martin Eden

Jack London’ın hayatından derin izler taşıyan Martin Eden, işçi sınıfından Martin’in yazar olma mücadelesini ve özeğitimini gerçekleştirme çabasını anlatır. Martin, âşık olduğu Ruth Morse ile onun üst sınıftan ailesine kendini kabul ettirmeye çalışırken bir yandan da yirminci yüzyıl başları Amerika’sında sanatçıya verilmeyen ya da yanlış verilen değerle baş etmeye çalışır.

James Joyce’un Sanatçının Gençlik Portresi’yle birlikte künstlerroman türünün en iyi örneklerinden sayılan bu eserinde London sosyal sınıf, birey-toplum çatışması ve emeğin makineleşmesi gibi konuları masaya yatırıyor.

Alice Harikalar Diyarında

Alice’in esrarengiz bir diyara uzanan olağanüstü yolculuğu, sıradan bir yaz gününde o beyaz tavşanı görüp peşinden gitmesiyle başladı. Alice’in, bir delikten düştüğü bu tuhaf diyarda yediği ve içtiği her şeyle birlikte boyunun kısalıp uzaması yetmezmiş gibi, bir de hayatında gördüğü en sıradışı çay partisine katılanlar arasındaydı. Bu büyülü diyarda kaybolan Alice’in merakı Deli Şapkacı, Cheshire Kedisi, Mart Tavşanı ve Kraliçe’yi tanıdıktan sonra daha da artacaktı.

İçerisindeki ses oyunları, bilmeceler ve anlam çağrışımlarıyla edebiyat tarihinin en benzersiz kitaplarından biri olan Alice Harikalar Diyarında’da Lewis Carroll, yetişkinlerin dünyasının, bir çocuk için ne kadar saçma göründüğünü gözler önüne seriyor.

Alice: Aynadan İçeri

Alice’in harikalar diyarına yolculuğundan altı ay sonrasında geçen Aynadan İçeri’de Alice yine bir olağanüstü maceranın içerisinde buluyor kendini. Bu kez bir aynanın içinden geçtiği diyarda tıpkı bir yansıma gibi her şey terstir, mantık dahil: koşarsanız yerinizde sayarsınız, bir şeyden uzaklaşmak sizi ona yakınlaştırır, satranç taşları canlıdır ve tekerleme karakterleri gerçektir.
Alice bu kez ilkinden çok daha zorlu olayların ortasında kalacaktır.

Lewis Carroll, Aynadan İçeri’de düşler dünyasındaki bütün o deliliği, şaşırtıcılığı, sorumsuzluğu, soğukluğu ve zalimliği anlatırken tersyüz olmuş gerçekliğimizin yansımalarını ve yanılsamalarını göstermekten geri durmuyor.

Onu Bekliyorum

“Bekliyorum ve Büyük Ateş, Suat Derviş külliyatının önemli parçalarından olan bu iki romanın, tefrika edildikleri 1930’lu ve 50’li yıllardan bugünlere ulaşıp okurla buluşması heyecan verici.

Suat Derviş edebiyatının her zaman yeni bir söz söylemeye vesile olması, hikâye ve romanlarından bize kalan en önemli yadigarlardan biridir. Edebiyat tarihine bıraktığı onlarca eser, bugünden bakıldığında adından sık sık söz ettiren unutulmayacak bir mirastır. Onu Bekliyorum ve Büyük Ateş adlı romanları da bu mirasın gün yüzüne çıkan yeni parçaları.

İki romanda da duygularının ve hislerinin peşinden giden, giderken tökezleyen ve hüsrana uğrayan kadınların hikâyesi anlatılır. Onu Bekliyorum’da sanatıyla yaşamak isteyen Suzan ve Büyük Ateş’te yaşayamadığı bir hayatın hayaliyle kavrulan Fazilet’le kadınların erkekler dünyasında kendi hikâyelerini yazma mücadelesini okuruz.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ayı Kardeşler: Sirkte Curcuna - Boonie Bears III – Boonie Bears: The Big Top Secret (2017) Yenilmez - Invictus (2010) Refıs - The Reef: Stalked (2023) Karanlık Madde Film (2022) Pes Etme - Stronger (2017) Dehşetin Yüzü 2 - The Nun II (2023)