Beş yıldır Devlet Tiyatroları sahnelerinde Ankara seyircisinin ayakta alkışladığı Kerbela, yine Ayşe Emel Mesci’nin yönetiminde İslam tarihinin önemli olaylarından birini Şehir Tiyatroları oyuncularıyla sahneye taşıyor. Oyun, İslamiyet’in doğuşunda var olan insancıl ve demokratik düşüncelerin iktidar mücadelesiyle geçirdiği dönüşümü “insan” olgusuna barışçıl bir vurgu yaparak anlatıyor.

Ali Berktay’ın yazdığı Kerbela oyununda 44 oyuncu ve 10 orkestra sanatçısı görev alıyor. Müzikleri Tahsin İncirci’ye ait olan oyunun Sahne ve Işık Tasarımını Cem Yılmazer, Kostüm Tasarımını ise Hale Eren yapıyor.

“Kerbela, dinsel bir kavga değildir”
Yönetmen Ayşe Emel Mesci “Kerbela” hakkında şunları söyledi; “Tiyatronun kökenleri mitoslarla ritüellerin buluştuğu alanda yatıyorsa, bizim “mitos” arka planımızı oluşturan birikimin içinde yadsınamayacak bir yere sahip, “kökleri derinde” bir kurucu-olay Kerbela… Hem siyasal, toplumsal, dinsel şekillenmelerde, hem de kültürel, sanatsal şekillenmelerde bu denli belirleyici olmuş başka bir örnek var mı, bilmiyorum.
Kerbela olayının en önemli yanlarından biri, zulme, haksızlığa, sosyal adaletsizliğe karşı her koşulda, gerekirse bir çölün ortasında günlerce susuz kalarak başkaldırmayı simgelemesidir. Dinsel bir kavga değildir burada söz konusu olan. Hatta bir yerden sonra iktidar kavgası bile değildir. Oyunda Hüseyin düşünde gördüğü annesi Hz. Fatma’ya şöyle der: “Nasıl anlatsam, bu bir iktidar sorunu da değil artık, insanlığımı koruyabilme savaşı belki de…” Gerçekten de asıl sorun bu bence. Mutlak bir haksızlığa, yadsınmaya, kötülüğe karşı “Hayır” diyebilme gücü…”

Kerbela, 29 Ekim – 1 Kasım 2014 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Popüler - Populaire (2013) Kevin Hakkında Konuşmalıyız - We Need To Talk About Kevin (2012) Krzysztof Kieślowski'nin Yönettiği Üç Renk Üçlemesi (2022) Skyfall 007 (2012) Harbi Define (2010) Hedefteki Adam - The Point Men (2023)

Leave a comment