Sagalassos kazılarına başkanlık yapan Prof. Marc Walkens dört kenti kapsayan bir dizi konferansla kayıp şehri anlatarak, antik kente ilgiyi arttırmaya çalışacak.

Sagalassos’un Türkiye’de daha yakından tanınması ve bilinirliğinin artması amacıyla, 21 yıldır antik kentteki kazılara başkanlık yapan Prof. Marc Waelkens, Belçika’nın Ankara Büyükelçiliği,İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya Fahri Konsolosluğu ve
Burdur Valiliği ev sahipliğinde, Aygaz’ın desteği ile bir dizi konferanslar verdi.

13 Nisan 2011, İstanbul – Medeniyetler beşiği Anadolu’nun derinliklerinde sakladığı kültür hazineleri, tarih tutkunu bilim adamları, kişi ve kuruluşların sabırlı ve inançlı çalışmalarıyla birer birer gün ışığına çıkıyor. Bu kültür hazinelerinden biri de Toroslar’ın eteklerindeki Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 km mesafede bulunan ve ilk yerleşim izleri Sagalassos antik kenti.

Büyük İskender’den Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a kadar tarihte pek çok Anadolu uygarlığının çekim merkezi olan, Roma İmparatorluğu’nun en ihtişamlı dönemlerine ev sahipliği yapmış Antik kent, Belçika Leuven Üniversitesi’nden dünyaca ünlü arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında, farklı disiplinlerden bilim adamlarının gayretiyle 21 yıldır gün ışığına çıkartılmaya çalışılıyor.

Doğu Akdeniz’in en büyük arkeolojik girişimlerinden biri,her yıl gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan eserlerle bütün dünyanın dikkatini üzerine çeken Sagalassos Antik Kenti, 2008 yılındaki kazılarda ortaya çıkarılan Roma İmparatoru Hadrian’a ait baş heykeli ile pek çok arkeoloji yayını tarafından dünyanın en önemli arkeolojik buluşların yapıldığı 10 yerden biri seçildi. Ayrıca bu heykel Londra’daki British Museum’da 2009 yılında düzenlenen “Hadrian” sergisinin en önemli parçası oldu.

Doğu Akdeniz’in en önemli arkeolojik çalışmaları arasında gösterilen kazılar, Prof. Marc Waelkens ve ekibinin tutkulu çalışmaları, duyarlı kişi ve kuruluşların yanı sıra Ağlasun halkının büyük desteğiyle yürütülüyor. Bugün Sagalassos, Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi olarak Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras ön listesinin en ümit verici adaylarından.

Prof. Marc Waelkens anlatacak
Sagalassos’un uyandırılış öyküsünü merak edenler, antik kentin hikâyesini, ilk ağızdan, kazı başkanı Prof. Marc Waelkens’ten dinledi. Konferanslar, 11 Nisan 2011 ile 14 Nisan 2011 tarihleri arasında Belçika Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya Fahri Konsolosluğu ve Burdur Valiliği’nin ev sahipliğinde söz konusu kentlerde düzenlendi.

Prof. Marc Waelkens başkanlığındaki konferanslarda, antik kentte ortaya çıkartılan nadir buluntular, geçmişten günümüze bölgenin ekolojik tarihi, sosyo-ekonomisi ve kalkınma süreci ele alındı.

Konferanslar:

Ankara
11 Nisan 2011, Pazartesi, 18:30
Büyükelçilik Rezidansı, Atatürk Bulvarı No: 145, Bakanlıklar

Antalya
12 Nisan 2011, Salı, 18:00
Limak Lara De Luxe Hotel & Resort, Kemerağzı Mevkii, Lara

Burdur
13 Nisan 2011, Çarşamba, 14:00
Burdur Müzesi, Halk pazarı Cad. No:1, Özgür Mahallesi

İstanbul
14 Nisan 2011, Perşembe, 19:00
Palais de Belgique, Sıraselviler Cadddesi No: 39, Taksim

Profesör Şövalye Marc Waelkens Hakkında
Türkiye’de tanındığı adıyla “Mark Bey”, Leuven Üniversitesi’nde Doğu Akdeniz Arkeolojisi profesörüdür. Meslek hayatının 42 yılını Türkiye’de geçirmiş olan Prof. Waelkens, arkeolojik kalıntıların yorumlanmasında farklı disiplinlerin ortak çalışması konusunda alanında bir öncüdür. 2000 yılında Belçika E. Solvay Ödülü’nü kazandı. Türkiye’nin yabancılara verdiği en önemli nişan olan Üstün Hizmet Madalyası’na sahip. 2009 yılında Majesteleri Belçika Kralı Albert tarafından şövalye ilan edilen Prof. Waelkens’a geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de arkeoloji bilimine katkıları nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Sanat Şükran Belgesi sunuldu.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Nasipse Adayız (2020) Eden - Cennet (2015) Sherlock Holmes: Gölge Oyunları - Sherlock Holmes: A Game Of Shadows (2011) Erkek Aklı - A Glimpse Inside The Mind Of Charles Swan III (2013) Uyumsuz - Divergent (2014) Ölümcül Labirent - Escape Room (2019)

Leave a comment