KARAYİP KORSANLARI: GİZEMLİ DENİZLERDE

EĞLENCELİ BİLGİLER

•    Johnny Depp “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filminde simgeleşmiş Jack Sparrow rolüyle en büyük macerası – efsanevi Gençlik Pınarını bulma amacıyla geri dönüyor.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filminin yapımcısı seriniN daha önceki üç filmini yapan Jerry Bruckheimer. Yönetmeni ise ünlü “Şikago” ve “Bir Geyşanın Anıları” filmlerini yöneten Rob Marshall.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” serinin Disney 3D ile çekilen ilk filmi. Aynı zamanda da tamamı canlı aksiyon olan, Red 3D kameralarıyla çekilen ilk destansı açık hava macera filmi.

•    Yeni karakterler “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde”nın eğlencesine eğlence katıyorlar: Kara Sakal (Ian McShane), korsanların en kötüsü. Angelica (Penelpe Cruz), Jack Sparrow’un geçmişinden bir sahtekar. Syrena (Astrid Berges-Frisbey), gizemli denizkızı. Philip (Sam Claflin), genç ve  gizemli misyoner.

•    İspanyol oyuncu Penelope Cruz beyaz perdeye korsan eşitliğini getiriyor. Kaptan Jack Sparrow kadar maceraperest, hilekâr, kurnaz ve onunla renkli bir geçmişi paylaşıyor.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde”de efsanevi, korkusuz korsan Kara Sakal’ı canlandıran isim ise oyuncu Ian Mc Shane. Onu Deadwood dizisindeki Altın Küre kazanan performansıyla tanıyoruz.

•    Geoffrey Rush, “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde”de dördüncü kez Kaptan Hector Barbossa rolünde. Jack Sparrow’un düşmanı Barbossa mesleğine rağmen kendisini onurlu bir adam olarak gören uzlaşmaz bir kılıç ustasıdır. Filmdeki hiçbir karakter serinin son filmi “Dünyanın Sonu”na kadar Barbossa’nın ön adı Hector’u telaffuz etmedi.

•    Fransa’da iyi tanınan oyuncu Astrid Berges Frisbey, Birleşik Devletler’de ilk olarak “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filmindeki gizemli denizkızı Syrena rolüyle beyaz perdeye geliyor.

•    Astrid Berges Frisbey iki aydan fazla Hawaii’de kalsa da izin günlerinde güneşten yararlanamadı çünkü Syrena adlı doğaüstü denizkızının solgun cilt rengini koruması gerekiyordu.

•    Genç misyoner Philip’i oynayan Sam Claflin, Birleşik Krallık’tan geliyor ve Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde eğitim gördü.

•    Keith Richards dördüncü “Korsanlar” filminde Jack Sparrow’un babası Kaptan Teague olarak geri dönüyor.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde”daki sekiz denizkızından Tamara’yı oynayan Avustralyalı Gemma Ward, 14 yaşındayken mankenliğe başladı ve Vogue dergisine 20’den fazla kapak oldu.

•    Dünyanın tanıdığı sörfçü Tamayo Perry, yönetmen Rob Marshall’ın ‘Kraliçe Anne’in İntikamı’ gemisine seçtiği altı tayfadan biri oldu. Ama bu rol Tamaya’nın Walt Disney Stüdyoları ile ilk çalışması değil. Stüdyonun 1999’de yaptığı “Johnny Tsunami” filminde hem sörf dublörüydü hem de başrol oyuncusunun rakiplerinden biriydi.

•    Yuki Matsuzaki “Korsanlar” serisinde bir korsanı canlandıran ilk Japon oyuncu olsa da bir Walt Disney canlı aksiyon filminde korsan canlandıran ilk Japon değildi. Bu onur 1960 yapımı “İsveçli Robinson Ailesi” filminde aileye saldıran korsan çetesinin liderini canlandıran Sessue Hayakawa’ya ait.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filmi yapım tasarımcısı John Myhre’in yönetmen Rob Marshall ile beşinci işbirliği oldu. Myhre, hem “Chicago” hem de “Bir Geyşanın Anıları” filmlerinde En İyi Sanat Tasarımı dalında Akademi Ödülü ile onurlandırılmıştı.

•    Bir korsan filmine yetecek miktardaki “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” beş farklı adada çekildi. Kauai, Oahu, Porto Riko, Palominito (Porto Riko’nun doğu sahilinin açığında ufak bir ada) ve kesinlikle tropikal olmayan Büyük Britanya Adası.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filmi Greenwich’teki Eski Kraliyet Denizcilik Okulu’nda çekilmiş en büyük film oldu ve yapıyı önceki tüm prodüksiyonlardan daha fazla filme aldı.

•    “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filmi İngiltere’deki en önemli üç tarihi mekanda çekildi: Greenwich’teki Eski Kraliyet Denizcilik Okulu, Hampton Court Sarayı ve Londra’daki Middle Temple.

•    Kauai’deki Ulusal Tropikal Botanik Bahçesi’nin devasa ortamı ile Wailua’daki Coco Palms Otel’ni filme alırken ana kampla gece çekimlerinin yapıldığı mekanların arasındaki mesafe Hawaii tarzıyla işaretlendi: Patikalar tiki fenerleriyle aydınlatıldı.

•    Ünlü ama artık kepenkleri indirmiş olan Wailua, Coco Palms Otel’deki – Elvis’in bir zamanlar “Blue Hawaii” filmi için bu şarkıyı söylediği yer – yoğun hindistancevizi ağaçlarını filme alırken 773 adet Hindistan cevizi toplanarak oyuncuların ve ekibin talihsiz kafaları korundu. Toplanan hindistancevizleri bölge halkı tarafından götürüldü ve bu tropik meyvelerin etinden ve sütünden yararlanıldı.

•    Tam işlevsel ‘Kraliçe Anne’in İntikamı’ gemisi “Karayip Korsanları” serisinde gösterilen ilk tarihi gemi oldu.

•    Suyunu içeni gençline çevirdiği rivayet edilen Gençlik Pınarı, İspanyol kaşif Ponce De Leon’un 1500’lerde çıktığı yoğun ama beyhude arayışın amacıydı. Şimdi “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde”de onu bulmak Kaptan Jack Sparrow’a düşüyor. Ama Disneyland’deki Karayip Korsanları gezisinde Ponce De Leon’a hürmet gösteriliyor. Lüks kamaradaki model bir iskelet onu temsil ediyor.

•    Bir arkeoloji ekibinin 2011 Ocak ayının ortalarında Kuzey Carolina açıklarında (18. yy.da karaya oturduğu yer) Kara Sakal’ın gemisi ‘Kraliçe Anne’in İntikamı’nı kazarken kaptanın kılıcının kırık parçalarını buldukları rapor edildi. Gerçek Triton’un Kılıcı olabilir mi?

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kaçış Planı 3 - Escape Plan: The Extractors (2019) Annelerimiz - Nuestras Madres (2020) Niko: Yıldızlara Yolculuk / Niko: Lentajan Poika - Niko & The Way to the Stars (2009) Neşeli Çiftlik: Tren Kalkıyor - A Mystery on the Cattle Hill Express (2023) Asasız Musa (2015) MK Ultra: Gizli Dosyalar - MK Ultra (2024)

Leave a comment