İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Kadın Yönetmenler Derneği tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin Nisan etabı son hız devam ediyor. Atölyeler, film söyleşileri, panel gibi etkinliklerin yanı sıra Nisan ayına özel gösterime giren Balkan seçkisi de festivalde göz dolduruyor.

İlk Kez Kadın Yönetmenler Festivalinde Gösterilecek Balkan Filmleri!

Bu yıl #sığamıyoruz sloganı ile hayata geçen festivalde Balkan Sinemasının birbirinden seçkin örnekleri sinemaseverlerle buluşuyor. Uzun metraj kurmaca, belgesel ve kısa filmler olmak üzere 3 ayrı kategoride yarışma düzenlenen Balkan Özel Seçki’sinde yakın döneme ait toplamda 24 filmin gösteriliyor. Bu filmlerden 16’sı Türkiye’de ilk kez 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali’nde seyirci karşına çıkıyor.

Ülkemizde ilk kez Kadın Yönetmenler Festivalinde gösterilecen Balkan Seçkisi filmleri ise şu şekilde: Ivana Todorović imzalı geçmiş bit travmanın kabuğunu kaldıran When I’m at Home, Marina Radmilac’ın kimlik ve delilik hakkında psychedelic punk dramı WHo The Fuck Are You, bir grup rahibenin kaldığı çıkmazı anlatan God´s Will (Tanja Brzaković),
Ružica Anja Tadić imzalı Everything is Fine, Milena Grujić’in iki gencin çalkantısını ele alan A.S. (25) filmi, genç davulcu Victoria’yı Mina Petrović’in kamerasından seyrettiğimiz Victoria, 15, Belgrad’da etkinlik etkinlik dolaşan yaşı ileri ‘tırtıkçı’ bir grubun belgeseli
Consuming Contemporary (Ana Aleksovska), abisinin ilgisini kaybetme korkusu yaşayan Olja’yı merkezine alan Days Lost (Jovana Avramović), Farklı çiftlerin Belgrad öykülerini kameraya taşıyan Asimmetry (Maša Nešković), Belgrad kentinde özelleştirildikten sonra kaderine terk edilen Zvezda Sineması’nı işgal eden genç aktivistlerin gerilla eylemini çarpıcı biçimde konu alan Occupied Cınema (Senka Domanović) Bosna Hersek’in ilk tesettürlü kadın triatlon atleti Nudžejma Softić’in hikayesini farklı yönleriyle beyazperdeye taşıyan Little Star Rising belgeseli (Slađana Lučić), ailesi Suriye’de köktendincilere katılıp, aranan terörist listesine giren Bosnalı Dino’nun normalleşmeye çalışma hikayesi The Infidel (Nejra Latić Hulusić), Paskalya önce tek bir günde geçen Eggshells (Slava Doytcheva), farklı yaş ve sosyal gruplara ait kadınların kesişen öyküsünü anlatan The Trampoline (Katarina Zrinka Matijević), deneysel bir anlatı tekniği ile dingin bir hesaplaşma sunan A Two Way Mirror (Katarina Zrinka Matijević) ve büyükannesinin köyündeki kalıntılarla geçmiş bir hesaplaşmaya giren bir kadının sesinden Homelands (Jelena Maksimović) Türkiye’deki sinemaseverlerle ilk kez 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali’nde buluşan yapımlar.

Balkan Özel Seçki’nin üç ayrı dalda kazananlarını ise Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Merve Uygun, Dr. Ebru Beyazıt ve festival yönetmeni Gülten Taranç’tan oluşan jüri belirleyecek.

Türkçe ve İngilizce Altyazı Seçenekleriyle!

Birbirinden değerli Balkan seçkisi filmleri, hem İngilizce hem de Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz ve herhangi bir zaman sınırlaması olmadan festivalin resmî web sitesi olan https://kadinyonetmenlerfestivali.com.tr adresinde 5 Mayıs gecesine kadar sadece Türkiye’den izlenmeye açık. 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, 29 Nisan akşamı başlayan tam kapanma kısıtlamaları kapsamında festivalin bitiş tarihi olan 5 Mayıs’a kadar faaliyetlerine herhangi bir aksama olmadan çevrimiçi koşullarda devam edecek. Festival etkinliklerini sosyal medya üzerinden anlık olarak takip edebilirsiniz:

Youtube hesabı: https://www.youtube.com/c/kadinyönetmenlerfestivali

Instagram: https://www.instagram.com/kadinyonetmenlerfestivali/

Twitter : https://twitter.com/UKYFest

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Muro: Nalet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine (2008) Sokak Dansı 3D - Step Up 3D (2011) DUMBO (2019) Dua et Kardeşiz (2018) Kardeş Takımı (2024) Kabuktaki Hayalet - Ghost in the Shell (2017)