34. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ KAPSAMINDA
YÖNETMENLER RAOUL PECK VE BRICE CAUVIN
11 NİSAN’DA FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE

İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin dijital sistemle donatılan ve yenilenen salonu 34. İstanbul Film Festivali vesilesiyle 11 Nisan’da kapılarını yeniden sinemaseverlere açıyor. 11-18 Nisan arasında festival salonları arasında yer alacak Fransız Kültür Merkezi, 11 Nisan’da iki yönetmeni film gösterimleri vesilesiyle ağırlayacak : Saat 19:00’da gösterilecek olan ”Haiti’de Cinayet” (Meurtre à Pacot) filmi Haitili yönetmeni Raoul Peck’in, saat 21:30’da gösterilecek ”Kaçış Sanatı” (L’art de la fugue) adlı film ise Fransız yönetmeni Brice Cauvin’in katılımıyla gerçekleşecek.

Aynı zamanda aktör de olan Fransız yönetmen, senarist Brice Cauvin’in 2006 yapımı ilk uzun metrajlı filmi “Hotel Harabati” birçok ödüle layık görülmüştü. Brice, ikinci ve son filmi “Kaçış Sanatı” ile 34. İstanbul Film Festivali’nin konuğu.

Haiti’de Cinayet’
Pasolini’nin Teorema filminden ilham alan Haitili usta yönetmen Raoul Peck’in son filmi, Ocak 2010’da Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de yaşanan deprem felaketiyle evlerini kaybeden aydın ve kentsoylu bir çiftin öyküsü. Zor durumda kalan çiftimiz, evlerinin ayakta kalan tek bölümünü, yabancı bir yardım kuruluşunun temsilcisi olan “Alex”e kiralamaya karar verir. Alex yanında, Haitili, orta sınıftan ve hırslı mı hırslı bir kız getirir. (Şarkıcı ve besteci Ayo’nun oynadığı) Andrémise 17 yaşındadır. Bir zamanlar hoş ayrıcalıklar içinde yaşayan bu çift, zorunlu konuklarına ve bu feci hallerine katlanmak mecburiyetindedir. Haiti toplumunun her katmanında yaşanan sorun ve çelişkileri ancak anlamaya başlayacaklardır.

Kaçış sanatı
Üç kardeşin ortancası Antoine, 30’larında bir eşcinsel. Adar’la aynı evi paylaşıyorlar, ancak Antoine uzun süredir yatak odasında yerde uyuyor. En genç kardeş Louis, nişanlısını aldatmasına ve bundan büyük bir haz duymasına rağmen evlilik planları yapıyor. Kardeşlerin en büyüğü Gerard ise boşanmış ve ailelerinin hiç kâr getirmeyen giyim
mağazasında çalışıyor. Fransız yönetmen Brian Cauvin, Stephen McCauley’nin aynı adlı romanını Amerika’dan Fransa’ya taşıyor. Hem muzip hem de melankolik bir film olan Kaçış Sanatı işlevini yitiren aile kurumuna ince mizahıyla yaklaşıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sully (2016) İyi Günde Kötü Günde - Love Wedding Marriage (2011) Hay Way Zaman: Dersim’in Kayıp Kızları (2014) Karışık Aile - Blended (2014) Bornova Bornova (2009) Bir Gece (2015)

Leave a comment