Jüpiter’in Mirası Cilt 1

Olağanüstü güçlere kavuşan bir grup genç süperkahraman İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’sında insanları uzaylılardan, yaratıklardan ve kötü adamlardan korurken aynı zamanda kişisel buhranlarıyla, ailevi problemlerle ve de birbirleriyle başa çıkmaya çalışıyorlardı.

KICK-ASS ve MARVEL/İÇ SAVAŞ’ın yaratıcısı Mark Millar’ın yazdığı ve Wilfredo Torres (BLACK PANTHER) ile Davide Gianfelice’nin (DAREDEVIL: YENİDEN DOĞUŞ) çizdiği Jüpiter’in Mirası Cilt 1, süperkahramanların gizli kapaklı, problemli yaşamlarına yakından bakan, Mad Men ve The Boys sevenlerin bayılacağı bir çizgi roman.

Çevirmen: Ömer Ezer

Dirilen Mumya

“Biraz daha ileride mermerden yerli bir masa, üstünde kristal bir tabut duruyordu. Bu tabutun yarısı, ağır işlemelerle işlenmiş kırmızı bir örtü ile örtülmüştü. Seza gözlerini zahmetle bu korkunç şeyden ayırabilirdi. Vücudu ürpermişti. Şimdi Charlie onun belini bırakmıştı. Tam karşısında duruyor ve iki elini tutuyordu. Seza’nın başı dönüyordu, düşünceleri darmadağınık, sinirleri harap, vücudu bitkindi. Artık tam akıllı bir insan gibi düşünemiyordu. Her şey bir rüya ve bir kâbus gibi geliyordu.”

Kocasının ölümünden dolayı kendisini suçlayan Seza günahlarından arınmak için hacca gitmeye karar verir. Fakat İstanbul’da tanıştığı tuhaf yabancı,Charlie Dawson onu kutsal topraklarda da adım adım takip etmektedir. Charlie’nin Seza’dan istediği nedir? Neden bu genç dulu saplantı hâline getirmiştir?
Bu soruların cevabı binlerce yıllık gizemli bir aşk hikâyesinde saklıdır.
Dahası, bu ölümsüz aşkın kahramanı bir mumyadır.

Suat Derviş, ilgi çekici eseri Dirilen Mumya ile macera romanları yazma konusunda da ne kadar maharetli olduğunu gösteriyor.

Bilal Acarözmen “İstanbul’dan Arabistan Çöllerine Uzanan Bir Serüven:
Dirilen Mumya” başlıklı yazısıyla hem edebiyatımızın bütün mumyalarını
bir araya getiriyor hem de Suat Derviş’in romanı şekillendirme sürecine
dair bilgiler veriyor.

Kör Baykuş

“Kör Baykuş üzerine konuşmaktan asla bıkmayacağım.” – Henry Miller

Modern İran edebiyatının belki de en önemli yazarı olan Sadık Hidayet bir yanda İran kültürünün köklerine, diğer yanda ise modern insanın varoluşsal sorunlarına varan geniş bir perspektife sahipti. Yazarın bu geniş perspektifi hem şah hem de molla iktidarının gözüne batıp dışlanmasındaki etkenlerden biriydi.

Hidayet, yasaklı başyapıtı Kör Baykuş’ta gizemli sevgilisinin kaybından sonra umutsuzluğun pençesine düşen genç bir adamı hikâyesinin merkezine alıyor
ve mistik bir anlatıyı, bireyin dünyasını keşfetmeye koşuyor. İnsan ruhunun derinliklerine uzanan, yalnızlığa, aşka ve saflığa dair sürekli evrilerek, dönüşerek ilerleyen bu şiirsel anlatı kâh ıssız topraklarda bir başına dolanıyor kâh kanatlanıp göklere çıkıyor.

Kafka, Rilke ve Poe gibi ustaların eserleriyle kıyaslanan Kör Baykuş, gerçek
ile hayal arasında, zaman ve mekândan azade kurgusuyla dünya edebiyatında kendine yer edinmiş, ikamesi olmayan bir şaheser.

Deniz Büyüker’in Farsça aslından çevirisiyle.

Seven Bekler

Seven Bekler, bugün ismi anılmayan Hayrettin Ziya Taluy’un iki öykü kitabını, Dert Veren Pınar (1934) ve Karadeniz Hikâyeleri’ni (1940) bir araya getiriyor. Hayrettin Ziya memuriyetleri sebebiyle gezdiği Anadolu’yu anlatmış. Özellikle Karadeniz Hikâyeleri’nde yöre halkının ekonomik sorunlarını, doğayla, ağalarla, reji müfettişleri ve kaçakçılarla mücadelesini tasvir etmiş. İstanbul merkezli edebiyatımızın köye yönelişinden yıllar önce, bir İstanbul çocuğunun gözünden Anadolu insanının öykülerini okuyacaksınız.

“Türkiye’nin neresine gitsen bir Karadeniz uşağı görebilirsin. Büyük savaştan evvel çalışmak için Rusya’ya, hatta Sibirya’ya kadar gidenleri vardı. Zekâlarıyla, azimleriyle, gayretleriyle her sahada kazanma fırsatlarını da bulurlar. Erkek nüfusta daimi bir hareket vardır, senenin belirli mevsimlerinde işler kadınlara kalır, tarlalarda onlar çalışırlar.”

Bizim Hikâye, Osmanlı’dan günümüze edebiyatımızda öykünün izini süren, öykücülüğümüzü var etmiş, geliştirmiş yazarların eserleri arasından en güzellerini, en başarılılarını, en önemlilerini belirli bir tematik bütünlük gözeterek ortaya koyan, 1850’lerden 1950’lere kadar bir asırlık öykücülüğümüzün verimlerini bir araya getiren bir kitap dizisi.

Bizim Hikâye dizisiyle birlikte, hem öykücülüğümüze dair bütünlüklü bir söz söylemek hem de yeni öykücüler keşfetmek üzere farklı yolculuklara yelken açıyoruz.

Kontrollü Patlama

yaslı ve tedirgin değiliz
aynı gemide değiliz
iyice keskinleşmiş, geçiştirilmiş o ses
bize nasılsa ulaşır.
dağılmış izmaritlerin teneke kutuların
erkeklerin her yere kan sıçrattığı hayatın
erkeklerin ve hayatın -belirtili isim tamlaması-
ve seyyar tuvaletlerin
karaköy altgeçidinde korktuğum çocukların
korkuttuğum evsizlerin içinden aynı saatte hiç aşınmadan.

Jüpiter’in Mirası Cilt 2

İhanete uğradığını düşünen Göktilkisi, Birlik’ten ayrılmış ve gözden kaybolmuştu. Sheldon, Europa’dayken bulduğu terk edilmiş şehrin ve vericinin gizemini çözmeye çalışırken Los Angeles’tan yayılan halk isyanları büyüyordu. Başkan Yardımcısı kaçırıldığı zaman ise Ütopyacı ile arkadaşlarının eski dostları ve yeni düşmanlarının peşine düşmeleri gerekecekti.

KICK-ASS ve MARVEL/İÇ SAVAŞ’ın yaratıcısı Mark Millar’ın yazdığı ve Wilfredo Torres (BLACK PANTHER) ile Chris Sprouse’un (THORS) çizdiği Jüpiter’in Mirası Cilt 2, süperkahramanların gizli kapaklı, problemli yaşamlarına yakından bakan, Mad Men ve The Boys sevenlerin bayılacağı bir çizgi roman.

Çevirmen: Ömer Ezer

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aşkın Ritmi - We Are Your Friends (2015) Kayıp Umutlar - Promised Land (2013) Türk İşi Dondurma (2019) Yesterday (2019) Cin - Djinn (2014) DONBASS (2018)