“Hayatım boyunca arabaları ve Güney Kaliforniya’nın araba kültürünü sevmişimdir. Babam, Chevrolet bayiisinde yedek parça müdürüydü. Bu yüzden “Arabalar” benim için çok özeldi; karakterler, o küçük kasaba, onların birbirlerine verdiği sevgi ile destek ve de yaşam biçimleri. Onları aklımdan çıkaramadım. Dünyanın başka yerlerinde bu yolculuğa bir kez daha çıkmak istedim ve bu sefer diğer bir tutkum olan casusluk konulu bir film yapmayı düşündüm. Birbirinden uzak iki farklı dünya olan Radyatör Kasabası ve uluslararası entrikaları iç içe geçirmek fikrine bir türlü karşı koyamadım. Ve işte sonuç.”
— John Lasseter, Yönetmen

PRODÜKSİYON HAKKINDA

Pixar Animation Studios ve Walt Disney Studios “Arabalar 2”de yeni yarışlara katılıyor. Yıldız yarış arabası Şimşek McQueen (Owen Wilson’ın sesiyle) (Yekta Kopan’ın sesiyle) ve onun en iyi dostu, eşsiz çekici kamyon Mater (Larry the Cable Guy’ın sesiyle) (Osman Gidişoğlu’nun sesiyle) dünyanın diğer ucuna uzanan yeni ülkelerde ilginç ve yeni bir maceraya atılıyor. Dünyanın en hızlı arabasının seçildiği, ilk kez gerçekleşen Dünya Büyük Ödülü yarışmasına katılan Şimşek’i destekleyen Radyatör Kasabası’ndan bir grup ikiliye bu yolculuklarında eşlik ediyor. Fakat bitiş çizgisine giden yol çukurlar, dolambaçlar ve sürprizlerle dolu. Mater ise kendini kazara ilginç bir maceranın içinde buluyor:

Uluslararası casusluk.

Mater, Şimşek McQueen’e bu önemli yarışta yardım etmekle İngiliz süper casus Finn Mc Roket (Michael Caine’in sesiyle) (Ali Gül’ün sesiyle) ve şaşırtıcı acemi casus Holley Shiftwell  (Emily Mortimer’ın sesiyle) (Gülen Karaman’ın sesiyle) tarafından organize edilen çok gizli bir görevde yer almak arasında parçalanıyor. Mater’ın aksiyon dolu yolculuğu, onu Japonya, İtalya, Fransa ve İngiltere sokaklarında, arkadaşlarının takibinde ve tüm dünyanın gözü önünde patlayıcı bir
kovalamanın içine sürüklüyor. Bu hız kesmeyen eğlenceye yepyeni araba oyuncular da dahil oluyor ve onları tehditkar kötüler ve uluslar arası yarışçılar tamamlıyor.

Pixar’ın 12. uzun metrajlı animasyon filmi “Arabalar 2”nin vizyona giriş tarihi, ünlü film şirketinin 25. yıl dönümüne rastlıyor ve film, 2010 yılının Oscar ödüllü filmi “Oyuncak Hikayesi 3” ile aynı tarihte vizyona giriyor. Pixar’ın kuruluşundan beri kreatif direktörlüğünü yürüten ve Walt Disney ve Pixar Animation Studios’un kreatif sorumlusu olan Oscar ödüllü film yapımcısı John Lasseter, son “Arabalar” macerasını yönetmek için şoför koltuğuna geçti. Filmin yardımcı yönetmeni Brad Lewis (Oscar ödüllü “Ratatuy”un yapımcısı), Lasseter yönetmen koltuğuna geçene kadar senaryonun ilk halinin oluşmasına ve gerekli araştırmaların yapılmasına öncülük etti.
Yapımcılığı, görsel efektlerin deneyimli ismi Denise Ream (“Up/Yukarı Bak”ın ortak yapımcısı ve “Star Wars: Episode III — Revenge of the Sith /Yıldız Savaşları: Bölüm III – Sith’in İntikamı”nın görsel efektler baş yapımcısı) üstleniyor. Oscar ödüllü besteci Michael Giacchino (“The Incredibles/İnanılmaz Aile, “Up/Yukarı Bak”) ”) farklı küresel aksanları, tempolu bir casus filmiyle harmanlayarak; insanda gerilim, merak ve duygusallık uyandıran, heyecan verici film müziklerine imzasını atıyor. Brad Paisley, Robbie Williams, Weezer, Fransız şarkıcı Bénabar ve Japon kızlardan oluşan Perfume adlı grup farklı müzik yeteneklerini bu filmin müziği için bir araya getirdiler.

Eğlence ve heyecanın yanında, “Arabalar 2” arabaları ve dünyaya yayılan bu macera için vazgeçilmez olan tekne ve uçakları seslendiren yıldız oyuncularla dolu. Owen Wilson, daha önce dört adet Piston Kupası kazanmış, şimdi de Dünya Büyük Ödülü için yarışan başarılı yarış arabası Şimşek McQueen’I seslendiriyor. Larry the Cable Guy ise Şimşek McQueen’in en yakın dostu, Radyatör Kasabası’nın kalbi ve ruhu olan Mater’ı (Çekici Mater, Çekici ve Kurtarma Hizmetleri’nin kurucusu) seslendiriyor. Bonnie Hunt karşımıza, motoru Şimşek için yarışan açık mavi Porsche 911 Carrera model Sally olarak çıkıyor.

Başarılı oyuncu Michael Caine Pixar’la olan bu ilk çalışmasında Mater’ı zekice kılık değiştirmiş Amerikalı bir gizli ajan zanneden İngiliz casus Fin McMissile’ı seslendiriyor. Emily Mortimer, her türlü numarayı bilen acemi ajan Holley Shiftwell rolüyle filme cazibe, zeka ve prestij katıyor.

Yetenekli oyuncu John Turtutto, dünyaca ünlü İtalyan yarış şampiyonu, Şimşek’in baş rakibi Francesco Bernoulli rolüyle kaygısız bir performans sergiliyor. Tony Shalhoub, Guido Quaroni, Paul Dooley, Cheech Marin, John Ratzenberger, Joe Mantegna, Peter Jacobson, Jason Isaacs, Eddie Izzard, Franco Nero ve Vanessa Redgrave de vokalleriyle filme katılıyorlar. Gerçek hayatta Formula 1 şampiyonu olan Lewis Hamilton ve NASCAR yarışçısı Jeff Gordon da aldıkları küçük rollerle
filme gerçeklik duygusu katıyorlar. “Arabalar 2”, Disney Digital 3D ™ ile gösterime giriyor. Teknik anlamda, seyiciye filmi arabalardan biri gibi yarışın içindeymişçesine izleyebileceği ve etkileyici mekanların tadını çıkarabileceği kalitede görüntü sunmak için en son teknoloji kullanılıyor. Pixar’ın muhteşem teknik ekibi, modelleme,ışıklandırma, gölgeleme ve canlandırmada kullandığı en gelişmiş araçlarla, görselliği heyecan verici bir boyuta taşıyor.

JOHN LASSETER: YENİDEN SÜRÜCÜ KOLTUĞUNDA
Yönetmen Yarışa ve Kovalamacaya Karşı Koyamıyor

John Lasseter, “Arabalar”ı tamamladıktan sonra kendisinin ve seyircinin bayıldığı bu karakterlerle bir hikayede daha buluşmak istediğini biliyordu. “Arabalar 2”nin fikri, film çekilmeye başlamadan çok önce şekillenmişti. Lasseter şöyle diyor: “”Arabalar”ı çekerken Şimşek McQueen’in Porsche Sally ile ilk kez çıkmasına yönelik bir hikaye geliştirdik. Bu buluşma bir açıkhava sinemasında gerçekleşecekti çünkü orası arabalarla gidilen bir yer. Sonra hangi film izleniyor olsun diye düşündük. Ben casus filmlerine bayılırım. Arabaların dünyasında bir casus filminin nasıl bir yer edineceğini görmek çok eğlenceli olur diye düşündüm. Bu film içindeki küçük filmin başrol oyuncusu olarak Finn Mc Roket karakterini geliştirdik. “Lasseter şöyle devam ediyor: “Ben bir casus filmleri fanatiğiyim. “The Man from U.N.C.L.E” adlı televizyon dizisini izleyerek büyüdüm. Beş oğlumla birlikte casus filmleri izlemeyi çok seviyoruz. Bourne serilerini yüzlerce kez izlemişizdir. Yani, olay sırası değişmiş ve Şimşek’le Sally ilk randevularını gerçekleştirmiş olsalar da Finn Mc Roket karakteri ve casus filmi fikri benim aklımdan hiç çıkmadı. Hikayenin bu noktasında başka bir potansiyel olduğunu düşündüm.”

Sonra 2006 yılında, “Arabalar”ın dünya çapındaki tanıtım turu devam ederken Lasseter, farklı kültürlere sahip bu ülkelerin “Arabalar” karakterlerinin bir casusluk hikayesine karışması için mükemmel bir zemin oluşturacağını fark etti. “Mater’a dünyayı gezdirip onu bulunduğu ülkeye özgü birtakım durumlara düşürmek çok heyecan verici”, diyor Lasseter ve şöyle devam ediyor: “Hikayenin ikinci kısmına dair ilk fikirler yolculuk esnasında aklıma geldi. Bütün bu karakterler aklımdaydı. Mater’ın o düştüğü durumlarda ne yapacağını hayal edip kendi kendime gülüyordum. Londra’da ters yönde gidiyor olsa ne yapardı? Mater, Tokyo’nun İngilizce tabelaların olmadığı karışık sokaklarında kaybolsa nasıl olurdu? Trafikte herkesin kafasına göre sinyaller verdiği İtalya’da neler yapardı?”

Karakterleri dünyanın dört bir yanında dolaştırmak, onların uluslararası yarışların ve casusluğun dünyasını keşfetmelerini
sağlamak bir yana, Lasseter’I en çok cezbeden şey karakterler ve hikayenin içine işleyen sevgi ve mizah duygusuydu.

Yönetmen, ”Arabalar 2”deki mizahın, karakterlerin kişiliklerinden, onları sudan çıkmış balık gibi görmemizden kaynaklandığını söylüyor. Ama duygusal çekirdeğe bakacak olursak filmin konusu aslında Şimşek McQueen ve Mater’ın çok farklı ve ilginç bir şekilde sınavdan geçen dostlukları. Filmin konusu, bir dostluğun gücünün ne şekilde test edildiği. Bir yerde somut görünen bir şey başka bir yerde çok daha farklı görünebilir. Bir dostluğu farklı mekanlarda, farklı koşullar altında sınarsanız o dostluğun ne kadar derin ve gerçek olduğunu anlarsınız.

Lasseter özellikle Mater’a bayılıyor. “Mater çok özel bir karakter. Dürüst ve çok açıksözlü. İçi dışı bir”, diyor yönetmen. “Çok eğlenceli ve sevimli. Bir karakter, hayatı boyunca sandığı gibi insanların  onunla birlikte değil de ona güldüklerini sonradan anlayacak kadar masumsa, onun kendiyle ilgili gerçeği – ya da gerçek olduğunu sandığı şeyi – fark edişine tanık olmak çok üzücü. Yolculuğu boyunca Şimşek McQueen’le olan dostluğunun daha da güçlenmesi çok dokunaklı. İkisi de sonunda Mater’ın olduğu gibi biri olduğunu, değişmesi gerekenin o değil dünya olduğunu fark ediyorlar.

Yardımcı yönetmen Brad Lewis şöyle diyor: “John’la çalışmak çok ilham verici. Çok geniş bir hayalgücü var. Sanki kafasının içinde kocaman dünyalar var. “Arabalar 2”de olduğu gibi bu karakterler John için çok özel. Onunla harika bir geçmişimiz ve muhteşem bir dostluğumuz var. Bu filmde onunla yan yana çalışmak harika bir öğrenme deneyimiydi.”

Yapımcı Denise Ream, Lasseter’le çalışmanın gerçekleşen bir hayal olduğunu ve bunun herkes için böyle olduğunu söylüyor. “John, “Arabalar”ın çekimlerini tamamladıktan sonra Pixar büyük bir ilerleme kaydetti. Bu nedenle buradaki birçok sanatçı bu kapasitedeyken onunla çalışma fırsatını yakalayamamıştı. Bu gerçekten harikaydı,” diyor Ream. John’un sanatçıları ve animatörleri yönetip aynı anda farklı birimlerle çalıştığını görmek harikaydı. Bir yönetmen olarak çok özel biri, ne istediğini biliyor. Onda tutku var. Böyle bir tutkuya sahip biriyle çalışmak çok eğlenceli. Şunu da Kabul edelim ki o harika bir hikaye anlatıcısı. Bu filmin hikayesi onun zaten kafasında vardı. Perdeye taşımasına yardımcı olmak çok eğlenceliydi. Çok zordu ama onunla çalışmak çok eğlenceli olduğu için bu iş herkes için çok zevkli bir hale geldi.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aklımı Oynatacağım - Los Amantes Pasajeros (2013) Sefiller - Les Miserables (2013) Tinker Bell: Gizemli Kanatlar - Tinker Bell: Secret Of The Wings (2012) Gece Takibi - Run All Night (2015) Justice League: Adalet Birliği - Justice League (2017) Kabr-i Cin: Mühür (2016)

Leave a comment