İki Grammy adaylığı, bir özel Thelonious Monk Uluslararası Caz Piyano Yarışması birinciliği bulunan ve adı New York Times’ın “Gelecek 30 yıla damgasını vuracak 30 sanatçı” listesinde yer alan Jacky Terrasson İstanbul’a  geliyor.3-4 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Jazz Center’da  İstanbullularla buluşacak Terrasson, 12 yaşındayken annesinin caz koleksiyonu ile tanıştığı ülkesi Fransa’dan Atlantik’in karşı kıyısına uzanan bu yol Jacky’i “doğaçlamada ifade özgürlüğü” adına piyanoya yönlendirdi. Lycee Lamartine’de Bud Powell ile birlike ‘Round Midnight’ filminin müziklerini yapan ve onu Boston’daki Berklee College of Music’e kaydolması için cesaretlendiren Francis Paudras’ın öğrencisi oldu. Bu tanınmış konservatuarda geçen bir yıl, Jacky’nin, yıllar sonra prodüksiyonunu Betty Carter’ın üstlendiği çıkış albümü Blue Note çalması için davet eden Javon Jackson ile tanışmasını sağladı. Hızla gelen başarının ardından Carter, Jacky ile anlaşma imzaladı. Birlikte ilk çalışmaları Jacky’nin Monk Yarışmasındaki ödülü kazanmasının hemen ardından geldi. Bu birincilik ile birlikte büyük yapımcı şirketler Jacky için bir savaşa tutuştular ve ardından Blue Note geldi. Zerafet ve coşkuyu doğaçlamadaki ustalığı ile harmanlayan Jacky, Ugonna Okegwo ve Leon Parker’dan oluşan triosu ile modern cazın en özel soundlarını ortaya koyan iki albüm daha (Reach, Alive) yayınladı. New York’tan Newsday’in sözleriyle; “Bu kadar üst düzey sahnesi olan bir başka trio’yu düşünmek bile çok zor”.

Jacky 2007’de birkaç standardın kendi tarzında ters yüz edilmiş hali ile birlikte çalışması ile 2004’de ikinci kez Grammy’e aday gösterildi.
Hem Fransa’da hem Amerika’da üne sahip sanatçı, 2003’te Yılın En İyi Caz Sanatçısı (Prix Django Reihnardt , Academie de Jazz), Smile ile Yılın En İyi Caz Albümü (Victoire de Jazz) ve iki kez Django d’Or En İyi Caz Albümü ve En İyi Sanatçı ödüllerini kazandı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Arınma Gecesi: Anarşi - The Purge: Anarchy (2014) Lanetli Göl - Monstrous (2022) Dolunay Katilleri - Killers of the Flower Moon (2023) N’apcaz Şimdi? (2012) Çaykovski’nin Karısı - Tchaikovsky’s Wife (2023) Bay Hulot'nun Tatili - Monsieur Hulot's Holiday (2023)

Leave a comment